Natuurwerkgroep De Groene Knoop, al 30 jaar actief rondom Deventer.
Aan de weg timmeren daar zijn ze niet van bij de natuurwerkgroep de Groene Knoop in Deventer.
PR hebben ze eigenlijk niet nodig, vrijwilligers komen bijna vanzelf door de permanente oproep bij ‘Deventer Doet’, de vrijwilligerscentrale in Deventer en van mond tot mond reclame. Soms moet er zelfs de rem op.
Er zijn twee werkgroepen (woensdag en donderdag) van elk ongeveer 20 vrijwilligers.
De Groene Knoop is goed in het organiseren van het groene vrijwilligerswerk rondom Deventer. Daarvoor kregen ze eind 2022 van de gemeente Deventer de vrijwilligersprijs voor organisaties….
Hé, dat is geen groene prijs! Dat maakt Groenbezig.nl nieuwsgierig. Kijkje in de keuken!
Genomineerden
Dat het geen groene prijs is wordt snel duidelijk als we de lijst met genomineerden bekijken.
Een muzikale community, een groep vrijwilligers die een supermarkt in Lettele levend houdt en een groep vrijwilligers die toezicht houdt in een buitenbad zodat mensen ’s morgens vroeg van 7 tot 9 buiten kunnen zwemmen. Vier vrijwilligersorganisaties met totaal verschillende doelstellingen. Hoe onderscheid je jouw eigen organisatie dan?
De jury keek vooral naar de bestaansperiode, het grote scala aan werkzaamheden rondom Deventer en daartegenover de onbekendheid van de groep.
De Groene Knoop
De Groene Knoop overlegt over haar werk met grondeigenaren waaronder stichting IJssellandschap en de Gemeente Deventer. Zij doen dat overleg met een grote kennis van flora en fauna en genieten daardoor het vertrouwen van de grondeigenaren. Landschap Overijssel levert en onderhoudt het gereedschap waarmee gewerkt wordt en het is opgeslagen in een werkschuur van het gemeentelijk Groenbedrijf. Dit alles geeft aan dat de Groene Knoop een prima netwerk heeft.
Op de recente kerstbijeenkomst van De Groene Knoop op kasteel de Haere sprak o.a. Gerben Visser, landschapsbeheerder bij IJssellandschap. Hij bedankte voor de goede samenwerking met IJssellandschap en gaf aan dat niet alleen de stichting IJssellandschap daar heel blij mee is maar ook de levendbarende hagedissen die profiteren van het goede werk van De Groene Knoop op de open heide op landgoed Oostermaet.
Plezier in het werk
Het is duidelijk te merken dat er met veel plezier gewerkt door de ‘knopers’ zoals ze aangeduid worden in de mail waarin ze te horen krijgen waar ze de volgende werkochtend weer aan de slag gaan. Als ik zo’n ochtend bijwoon merk ik dat ook het sociale aspect belangrijk is. Er wordt hard gewerkt op zo’n ochtend maar er is ook tijd voor een praatje b.v. tijdens de gezamenlijke koffiepauze.
Ik praat met Ada van Swigchem, coördinator van de woensdaggroep. “Ja, het sociale aspect is belangrijk. De donderdaggroep werkt het hele jaar door maar ook de woensdaggroep heeft in de zomer contact want er is maandelijks een excursie”.
Voor Ada zit het verbindende element ook wel in de naam De Groene Knoop. Ada: “De Groene knoop verbindt mensen onderling, verbindt de natuur en de mens en verbindt de stad met de natuur"
Gevarieerd werk
Het werk is gevarieerd. Het knotten van wilgen in de IJsselvallei is natuurlijk een belangrijk onderdeel want de IJsselvallei en knotwilgen zijn een prachtige combinatie maar er gebeurt veel meer zoals het opschonen van poelen, bomen aanplanten, aanleggen van broedhopen voor ringslangen, heidegebieden vrijhouden van opslag (jonge boompjes) etc. etc.
Als ik de groep voor het eerst ontmoet is het een prachtige zonnige ochtend. De zon is net op en licht de werkplek van die ochtend op een prachtige manier zeer sfeervol aan. Je ziet dat de vrijwilligers hiervan genieten. Een reactie van één van de vrijwilligers “wat is dit mooi hé”… Ja, de natuur verbindt.
Aan het eind van dit artikel nog een paar foto’s die iets van het werk en de werkomgeving weergeven