CB- recensie Wat bomen  ons vertellen

Wat bomen ons vertellen (recensie)

Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn jaarringen tellen. In de wetenschap heet dit dendrochronologie. Het levert de mensheid een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van  de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur op.

Carin van de Ploeg

Winnaar Jan Wolkersprijs 2020

Wat onderzoek aan bomen inhoudt, weet Valerie Trouet als geen ander aan ons te vertellen. Dit doet zij aan de hand van haar eigen carrière van student tot topwetenschapper in de dendroklimatologie. Een carrière die de afgelopen 20 jaar beslaat.

Auteur: Valerie Trouet, Uitgeverij Lannoo, www.lannoo.com,
ISBN 978-401466752, € 22,99.

bomen is passie
bomen is passie

Haar passie is haar drijfveer

Ze neemt ons mee naar alle plekken op de wereld waar ze onderzoek heeft gedaan aan bomen. Ze vertelt hoe het onderzoek in zijn werk gaat, wat er allemaal bij komt kijken, hoe ze zich – als enige vrouw soms- in de wetenschappelijke wereld een plek verovert door haar volharding en inzet.

Haar passie is haar drijfveer. De rode draad in dit boek is de geschiedenis van houtgebruik en ontbossing, waardoor dendrochronologen in de gelegenheid waren (en zijn) om het verleden van de mensheid en de aarde te bestuderen en zo ook een bijdrage te kunnen leveren aan de leefbaarheid van onze planeet in de toekomst. Zij doet dit niet alleen, maar altijd samen met anderen.

  • eikenhakhout Lemelerberg

Terechte winnaar

Hoewel het boek op sommige plekken écht technisch wordt, is het vooral een mooi, omvangrijk en goed leesbaar verslag van een vrouw die zich met hart en ziel inzet voor deze wetenschap en haar een gezicht geeft.

Het boek is 296 pagina’s dik, bevat naast een lijst met boomsoorten, aanbevolen lectuur en een playlist (muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Valerie Trouet), een verklarende woordenlijst en bibliografie. Op de kaftflappen zijn visueel ‘een wereld van bomen en verhalen’ en ‘geschiedenis in hout’ weergegeven, die de teksten en verhalen aanvullen en verduidelijken.

Een terechte winnaar van de Jan Wolkersprijs 2020.