CB-recensie Nature moments.2
Nature Moments

Nature Moments - 365x tot rust komen in de natuur

Journaliste Jocelyn de Kwant heeft zich na een burn-out, 15 jaar geleden, toegelegd op het schrijven van verhalen over dingen waardoor ze zich beter voelt. Met heel wat verhalen en omzwervingen kwam ze steeds weer bij de natuur als rustgever terecht. Er zijn veel studies die aantonen dat natuur goed voor je is: ”Het is de beste plek om tot rust te komen en ons op te laden.”

Recensie “Nature moments”

Voor dit boek schreef ze 365 opdrachten om iedere dag een natuurmoment te beleven. Iets doen, iets bekijken, iets tekenen, iets fotograferen of iets ervaren. Alle opdrachten zijn bedoeld om je bewust te laten worden van de natuur om je heen en weer op te laden.

Het boek heeft 12 hoofdstukken: “een natuurlijk ritme”, “nachtnatuur”, “natuur in de stad”, “in het bos”, “aardse kleuren”, “groeien”, “het waterleven”, “kijk omhoog”, “terug naar aarde”, “in het veld”, “wandelen en zwerven”, “adem in, adem uit”. Alle hoofdstukken hebben een eigen onderwerp, zo wordt in “het waterleven” het effect van water op het welzijn van de mens beschreven. Daarna volgen er ongeveer 30 opdrachtjes per hoofdstuk om je bewust te laten worden van dát onderdeel van de natuur.

Je kunt iedere dag een opdrachtje doen of willekeurig het boek openslaan en een opdracht maken. De opdrachtjes zijn kort en helder, al vragen de doe dingen wat meer tijd en aandacht dan de observeer en beleefdingen. “Kijk naar de interactie tussen wind en droge bladeren op de grond.” Of “Rol je broekspijpen op en ga pootjebaden”.

alle natuur is mooi
alle natuur is mooi

De schoonheid van jouw omgeving

Jocelyn Kwant beschrijft ook haar eigen ervaringen, zoals haar verwondering en blijdschap toen ze de eerste keer vruchtbare aarde vond onder een berg tuinafval. Composteren was voor haar tot dan toe een abstract idee geweest, maar het zien dat de aarde ontstond door schimmels en microben, was een eye-opener. Dat maakt het boek heel prettig en leuk om te lezen.

De illustraties van Clare Owen zijn een feest om naar te kijken en vormen een mooi geheel met de 365 opdrachten en de teksten.

Een mooi boek om je weer even bewust te laten worden van de schoonheid van onze eigen omgeving. Een mengeling van natuurbeleving, mindfulness, creatieve boost, even wat rust en genoeg inspiratie voor een dagelijkse dosis ‘eco-therapie’…

Auteur: Jocelyn de Kwant, Illustrator: Clare Owen, Uitgeverij Alta Mira, www.altamira.nl, ISBN 978-9401304436, € 14,99.