230824 herfsttips beukenblad
Beukenblad in de herfst

Vijf groene herfsttips voor 2023

Wil je deze herfst genieten van de natuur? Of lekker in de natuur of in je tuin aan de slag? Lees dan deze vijf groene herfsttips – plus een bonustip.

1. Ga op ontdekking in de natuur

De herfst is hét seizoen om door het bos te struinen. Geniet van de herfstkleuren, spot paddenstoelen en verzamel afgevallen eikels en kastanjes. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een van de vele activiteiten van Staatsbosbeheer. In de herfstvakantie – 21 t/m 29 oktober – zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, zoals bossafari’s, paddenstoelenexcursies en nestkastjes timmeren. Of ontdek het Overijsselse landschap in de bezoekerscentra van Landschap Overijssel, waar ook allerlei activiteiten zijn.

Boleet
Boleet

2. Geniet van het donker in de Nacht van de Nacht

Ontdek op zaterdag 28 oktober hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. Wandel samen met de boswachter door boswachterij Hardenberg. Ga sterrenkijken in Markelo of maak een wandeling langs Zwolse spookhuizen en -bomen.

3. Doe mee met de Natuurwerkdag op 3 en 4 november

Samen buiten aan de slag en een bijdrage leveren aan jouw groene omgeving? Dat kan op vrijdag 3 en zaterdag 4 november 2023 tijdens de Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersdag in het groen. In het hele land worden natuurklussen georganiseerd die bijdragen aan natuurbehoud en -herstel. Ook Landschap Overijssel kan jouw hulp gebruiken.

4. Volg eens een groene cursus

Wil je meer weten over de natuur? Of ben je groene vrijwilliger en wil je nieuwe vaardigheden leren? Kijk dan eens op de Groenbezigpagina met cursussen. Schrijf je in voor een cursus bij Landschap Overijssel of kies een online cursus van IVN.

5. Plant vaste planten en bollen in je tuin

De herfst is een goede tijd om vaste planten en bollen in je tuin te zetten. Wil je meer (insecten)leven in je tuin? Koop ze dan bij een kwekerij die biologisch werkt. Lees hier waarom, en waar je in Overijssel terecht kunt voor biologische planten.

Bonustip: maak je tuin niet winterklaar

In oktober en november maken mensen hun tuin winterklaar. Doe het eens anders en ruim je tuin niet netjes op. Want afgestorven planten, bladeren en rommelhoekjes zijn wat de beestjes in je tuin nodig hebben. Minder werk voor jou, beter voor de natuur.