Wintertips_21_boekenheader

Wintertips: 5x lezen over de natuur

Winter, de tijd van kortere dagen en donkere avonden. De periode waarin de natuur zich terugtrekt, om zich zo weer voor te bereiden op de komende groeiseizoenen. Een mooi ritme om zelf ook te volgen. Winteravonden zijn daarmee perfecte momenten om eens lekker te gaan lezen. En door te lezen over de natuur, maak je gelijk de link tussen rust nemen en het voorbereiden en inspiratie opdoen voor de komende lente. Groenbezig deelt graag deze leeslijst met je. 5 titels met een mix van terugblikken, nu doen en straks oppakken. Zo kom jij vast en zeker lezend de winter door. Lees je mee?

1. Boek van formaat: De ontdekking van de natuur

Dit boek heeft de Jan Wolkers-prijs 2021, de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek, gewonnen en dat is niet voor niets. Je leest in 20 verhalen hoe de natuur sinds de vroege 16e eeuw is vastgelegd en wat dat heeft bijgedragen aan het huidige begrip over de natuur. Laat je meenemen naar deze vroegere tijden en droom weg bij de sprookjesachtige illustraties en bijbehorende interessante en leerzame verhalen.

(De ontdekking van de natuur, Hans Mulder, uitgeverij Terra)

2. Bijzonder ontwerp: Dikke oude bomenboek

Alleen al het omslag maakt dit een fantastisch boek. De cover heeft een houtstructuur en de rug is open, een combinatie die doet denken aan een boom met schors en jaarringen. Het boek zelf is opgedeeld in 2 delen. In deel 1 lees je meer over de oorsprong van de bomen en de band van bomen met religie, dieren en klimaat. In deel 2 lees je meer over de oudste bomen van de wereld en de oude bomen die in Nederland en België te vinden zijn. Beide delen worden aangevuld met mooie bomenfoto's en -illustraties. Achterin vind je ook nog een register waarin de oude bomen per provincie vermeld staan. Handig hulpje als je op zoek gaat binnen Overijssel!

(Dikke oude bomenboek, Gerard Janssen, uitgeverij Snor)

3. Zo benut je de natuurlijke kringloop in je tuin: Plantchemie

Plantchemie is een praktisch boek dat je helpt om de natuurlijke kringloop in je tuin optimaal te benutten. Wat is een superbodem en hoe realiseer je die in jouw tuin? Hoe zorg je voor supergroei, met oppeppers voor je planten en natuurlijke bestrijding van eventuele plagen? En wat voor huis-tuin-en-keuken-experimenten kun je nog meer uitvoeren met de natuurlijke ingrediënten uit jouw tuin? In Plantchemie lees je hoe je hiermee zelf aan de slag kan. Gebruik de recepten uit dit boek om naar hartenlust te experimenteren en maak ook van jouw tuin een natuurlijk laboratorium.

(Plantchemie, Katja Staring, KNNV uitgeverij)

Deze titels staan op de Winterleeslijst van Groenbezig
Deze titels staan op de Winterleeslijst van Groenbezig

4. Doe-dingen in zakformaat: Pocket Winterboek

Dit boekje heeft een handzaam formaat, waardoor je het makkelijk mee kunt nemen. Want in deze pocket lees je niet alleen over de winter, maar krijg je ook allerlei opdrachten mee. Dit boek helpt je naar buiten in de winter, om vervolgens op een andere manier rond te kijken. De verschillenden opdrachtjes helpen je om met een frisse blik de winter te ervaren. Geïnspireerd? Bekijk dan vooral ook de andere delen uit deze pocket-serie.

(Pocket Winterboek, uitgeverij Snor)

5. Klein maar fijn: ‘Oh Sparrenboom’ en andere Kakkerlakjes over de natuur

Kakkerlakjes zijn mooie kleine boekjes die bestaan uit tekst en illustraties en die je ook makkelijk per post kunt versturen. Je hebt keuze uit meerdere thema's en bijbehorende titels. Groenbezig koos binnen het thema natuur voor Oh Sparrenboom. In dit Kakkerlakje staat de spar centraal. Een echte winterboom die ook nog eens eetbaar is. En in dit boekje vind je allerlei recepten om met ingrediënten van de spar te maken. Houd je meer van een verhaal over de natuur? Dan zijn de Kakkerlakjes ‘Ontfrommelde pimpelmezen’ en ‘Eigen muis en tuin’ echt iets voor jou. Lees je graag poëzie? In het Kakkerlakje ‘Hoog boven ons in de wolken’ staan gedichten over de natuur.

(Oh Sparrenboom, Maidie van den Bos & Maartje van den Noort, uitgeverij Loopvis)

En, met welk boek trek jij je terug deze winter? Heb je nog andere boeken die volgens jou een echte aanvulling zijn op deze leeslijst? Groenbezig hoort het graag van je!

Lees jij een van deze titels en plaats je een leesfoto op Instagram? Leuk als je jouw bericht aanvult met #groenbezigindewinter.