Eindcompilatie-Groene-Plein
het Groene schoolplein/Michaelschool

Zonder vrijwilligers geen Groen Schoolplein

“Begin er niet aan." Met die woorden begint Hiddo Wessels vaak als hij ergens vertelt over Groene schoolpleinen. Dat is meestal even schrikken voor zijn publiek, maar hij wil er vooral mee waarschuwen. Hiddo was als vrijwilliger betrokken bij de aanleg van het Groene Schoolplein bij de Michaelschool in Zwolle. Hij weet uit eigen ervaring hoe groot de uitdaging is. “Zo’n tuin ontstaat niet vanzelf. De school heeft er vaak geen geld, tijd en expertise voor. Je bent echt afhankelijk van vrijwilligers die de kar gaan trekken.” Maar op de Michaelschool is het gelukt. Hoe kregen ze het voor elkaar?

Een schoolplein voor iedereen

Als ik de school binnenstap, zie ik Hiddo al in de hal zitten. Terwijl we thee drinken, valt mijn oog op de rekken met laarsjes in alle kleuren en maten. Het is duidelijk, hier wordt veel buiten gespeeld. De Michaelschool hoort dan ook tot de eerste scholen met een ‘Groen Schoolplein’; klassieke speeltoestellen en tegels maakten plaats voor groen en natuurlijke materialen. Hiddo vertelt er met passie over. “Op zo’n plein versterken ‘buiten’ en ‘spelen’ elkaar. Het betekent op avontuur gaan, ontdekken en vies worden. Het is een plek waar altijd wat te doen is en dat genereert wat je kunt omschrijven als ‘leuk’ spelen. Er is hier minder ruzie, minder lawaai en minder vandalisme dan op een traditioneel schoolplein. Bovendien staat er geen hek omheen, het is een plein voor iedereen, voor de hele buurt.”

Een plan is noodzaak

Boven in de school praten we verder. Ik zie groene boomtoppen. “Ons Groene schoolplein is zo’n vijf jaar oud”, vertelt Hiddo. “In het begin is een kleine groep gevormd met slechts een paar ouders en een directielid van de school. Die hebben een bureau gevraagd om een ontwerp te maken. Dat was nodig om fondsen te werven, maar ook om ouders te mobiliseren. Want voor de aanleg heb je vrijwilligers nodig om kosten te besparen. Ik was zo’n twee tot drie dagen per week aanwezig als aanspreekpunt voor de uitvoerders; voor het proces in de school was natuurlijk de kleine voorbereidingsgroep herkenbaar en aanspreekbaar. Verder verzorgden we wekelijks een stukje met vorderingen en vragen voor het weekbericht”. Kinderen hadden vooraf verteld wat ze graag wilden op het plein: water en zand om mee te kliederen, veel verstopplekjes en natuurlijk een boomhut. Uiteindelijk kwam het er allemaal.”

De boomhut waar ieder kind van droomt
De boomhut waar ieder kind van droomt  -  Britta Schmidt

Werkochtenden met koffie, thee en iets lekkers

Ook een Groen Schoolplein kent onderhoud. Bij de Michaelschool is de supervisie neergelegd bij een hovenier. Die maakt niet alleen het onderhoudsplan, maar controleert ook regelmatig de veiligheid op het plein. Hiddo: “Dat kost wat geld, maar dat betaalt zichzelf wel uit. Leerkrachten moet je niet met zoiets belasten. Die willen in de pauze met een kop koffie de tuin in en dan ook niet nog eens van alles controleren”. Eens in de vier á zes weken is er een werk-ochtend, waar gemiddeld ouders de handen uit de mouwen steken. Hiddo: “voor het onderhoud is een vaste aanspreekbare groep van ongeveer 15-tal mensen waarvan er bij oproep steeds zo’n 5-8 verschijnen. Voldoende voor het lopende werk. Belangrijk is dat een werkochtend leuk is. Zorg voor goede catering: koffie en thee met iets lekkers erbij. En werk niet te lang, van 10:00 tot ongeveer 14:00 uur, dan is het mooi geweest. Er hier is ook altijd een leerkracht aanwezig, voor de verbinding met school.”

Hiddo bij de waterpomp
Hiddo bij de waterpomp  -  Britta Schmidt

Een Groen schoolplein is nooit af

We lopen samen een stukje over het plein. Langs een grote kastanjeboom, spannende bamboebosjes en een boomhut waar ieder kind van droomt. Zijn favoriete plek? “De waterpomp”. Hiddo zwengelt een paar keer en het water klettert in de dunne, uitgeholde boomtak. “Kinderen merkten laatst op dat er geen emmertje onder past. Dat gaan we nog veranderen”. Want geloof het maar, een Groen Schoolplein is nooit helemaal af.

Alle schoolpleinen groen in 2025

Alle schoolpleinen in Overijssel groen in 2025, daar willen we naartoe! Kijk voor meer informatie op groeneschoolpleinenoverijssel.nl. Je vindt er veel tips, van plantkeuze tot veiligheid, om ook jouw schoolplein om te toveren in een prachtig Groen schoolplein.

Wil jij (ook) actief worden op een groen Schoolplein?

In de gemeente Raalte en binnenkort nog in meer gemeenten is een Schoolpleinbrigade actief. Lees meer hierover via onderstaande knop.