IVN Raalte werkdag
Actief dennenopslag verwijderen in Boetelerveld

Een club van doeners in Raalte

“We zijn een club van doeners”, zegt Jan Hendriks, voorzitter van het IVN Raalte. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar de lijst met hun activiteiten. Zo’n veertien werkgroepen steken de handen uit de mouwen. Daarnaast worden er lezingen en excursies georganiseerd.  Zo kun je op 3 september met de voorzitter zelf mee op een wandeling door het natuurgebied Hoge Broek. Op zoek naar de bloeiende parnassia.

Knotters en weidevogels

“IVN Raalte heeft al jaren zo’n 180 leden“, zegt Jan, “en er zijn kleine werkgroepen, zoals de kerkuilengroep en de roofvogelwerkgroep, maar ook grotere, zoals die van de wilgenknotters en de weidevogels. De nieuwste loot aan de stam zijn de tuincoaches; vrijwilligers die mensen adviseren over de aanleg van een klimaatvriendelijke, groene tuininrichting. Niet alle leden zijn actief, maar er zijn daarentegen ook werkgroepen met deelnemers die geen IVN-lid zijn. Dat hoeft bij ons ook niet. Iedereen die wil kan zich zonder verplichting aansluiten”. In het ledenblad Kleefkruid kunnen de leden elkaars ‘verhalen uit het veld’ lezen. Over Hans en Gerard, die twee jonge tureluurs wisten groot te brengen en over de gierzwaluwwerkgroep, die in samenwerking met woningbouwvereniging Salland Wonen op heel wat plekken inbouwnestkasten voor de vogels heeft weten te plaatsen.

Kraam op Stoppelhaene boerenmarkt / Ine Kappert
Kraam op Stoppelhaene boerenmarkt / Ine Kappert  -  IVN Raalte

Natuurgebied Hoge Broek

Jan werd negen jaar geleden lid van de plantenwerkgroep. Hij ontdekte al snel dat zijn IVN-afdeling het toen al twee jaar zonder voorzitter moest stellen. Spontaan stapte hij in die functie. “Ik deed dat zonder veel te weten van de organisatie en misschien is dat ook maar het beste, dan weet je niet wat er allemaal op je gaat afkomen”. Hoogtepunten? “De viering van ons 25-jarig bestaan met o.a. een lezing van Nico de Haan en later de vrijwilligersprijs van Overijssel voor twee leden van onze weidevogelwerkgroep”.

De uitbreiding van het natuurgebied Hoge Broek waar hij excursies leidt, is mede dankzij de inzet van het IVN Raalte tot stand gekomen. Toen in 2017 Natuurmonumenten extra gronden ten noorden van Raalte kon aankopen, kwam de organisatie € 16.000 te kort op de begroting. Jan: “Wij vonden het zo belangrijk, dat wij toen hebben gezegd dat wij als IVN Raalte voor dat resterende bedrag zouden zorgen. En dat is ook gelukt. Door geld in te zamelen, lezingen te houden en fondsen te werven. En met behulp van enkele legaten die we mochten ontvangen”. De aangekochte landbouwgronden konden nu ook worden omgezet naar natuurgebied. Nu vind je er blauwgraslanden, waar de parnassia zich weer heeft gevestigd.

excursie VWO leerlingen
excursie VWO leerlingen  -  IVN Raalte

Zangvogelcursus

Actief nieuwe leden werven? Jan: ‘Dat doen we eigenlijk niet heel specifiek. We zijn altijd wel met een kraam aanwezig op Stoppelhaene, de jaarlijkse boerenmarkt, en laten ons zo zien. Onze wilgenknotdagen staan in de lokale kranten. Ons ledenaantal is vrij stabiel. Mond op mond reclame werkt het beste. Elk voorjaar organiseren we een zangvogelcursus; vogelgeluiden leren waarnemen en herkennen. Daar komen altijd veel mensen op af, we hebben dan drie groepen van vijftien mensen. Het is vrijwel altijd direct vol. En van die cursussen blijven altijd wel een paar mensen hangen”.

Paddenstoelenexcursie
Paddenstoelenexcursie  -  IVN Raalte

Met IVN mee op stap

Ook eens op stap met het IVN Raalte? In de komende maanden zal er naast de excursie Hoge Broek ook een gentiaanwandeling op het Boetenerveld en een paddenstoelexcursie worden georganiseerd. Hou de website van IVN Raalte in de gaten.

Wilgen knotten / Ine Kappert
Wilgen knotten / Ine Kappert