Eerste kievitsei opnieuw in Overijssel gevonden
Voor het tweede jaar op rij is het eerste kievitsei van Nederland gevonden in Overijssel. Het ei is gevonden in het Staphorsterveld bij Hasselt. Klaas Binnendijk van de Vereniging Weidevogelbescherming Staphorsterveld e.o. is de gelukkige die het ei heeft gevonden.
Een fijne voorjaarsverrassing
Dat het eerste ei werd gevonden kwam voor Marja van Harten, van Landschap Overijssel, als een verrassing: "Ik had niet verwacht dat de kievit nu al eieren zouden leggen. Zo warm is het immers nog niet."
Het telefoontje met de vondst kwam vanmorgen om 10.45 uur binnen bij Landschappen NL. Dan gaan gelijk alle procedures in werking.
Pech voor Willem-Alexander
Mocht koning Willem-Alexander zich na het lezen van dit bericht al zitten te verheugen op het eerste ei, dan hebben we slecht nieuws. De traditie dat het eerste kievitsei aan de koning (of koningin) wordt aangeboden is verleden tijd.
"Dat gebeurde vroeger inderdaad. Dan kreeg de vinder ook een officiële dankbrief, maar die tijd is voorbij. Omdat de kievit wel wat hulp kan gebruiken doen we dat al jaren niet meer. We beoordelen het ei, maken een foto en leggen het dan netjes weer terug in het nest." lacht Marja.
Officiële keuring
"Als zo'n telefoontje binnenkomt, dan gebeurt er van alles. Zo moet het ei officieel worden beoordeeld door Aad van Paassen en de SBNL. Het ei wordt dan officieel gekeurd", vertelt Marja. "Je wilt niet dat het om een ei van vorig jaar gaat."
Die officiële keuring bestaat onder andere uit een watertest: "Het ei wordt beoordeeld op kleur én of het vers is. Dat doen we door het ei in een bakje water te leggen. Als het langzaam naar de bodem zakt is het vers. Blijft ie drijven, dan is het een oud ei. Gelukkig zakte deze langzaam naar beneden."
Met dit ei is het broedseizoen officieel begonnen.
Groot nieuws op NOS, RTV-Oost én De Stentor
Dit eerste kievitsei heeft veel reuring veroorzaakt in landelijke en regionale pers. Op het NOS-journaal was het een foto bij het weerpraatje, maar ook op de site van de NOS.
De tekst van dit artikel is grotendeels afkomstig van de site van RTV Oost. Het persoonlijke verhaal van Klaas Binnendijk kan je lezen via de blauwe knop hieronder.