Snoeiwerk Hoogstambrigade Steenwijkerland
Hoogstambrigade Steenwijkerland levert vakmanschap

Hoogstambrigade Steenwijkerland levert vakmanschap

Ooit was het een reclameslogan, inmiddels is het een gezegde: Vakmanschap is meesterschap. De Hoogstambrigade Steenwijkerland levert het bewijs: particulieren met hoogstamfruitbomen maar inmiddels ook al de gemeente Steenwijkerland weten de weg te vinden naar deze brigade. Nieuwe vrijwilligers werven is ook geen groot probleem, door mond op mond reclame zijn er voldoende vrijwilligers. Groenbezig ging eens kijken in het uiterste noorden van onze provincie.

Een ochtend meelopen

Ik heb een afspraak met de coördinator van de hoogstambrigade, Dick Bussink, om een ochtend snoeien mee te maken en om het verhaal van deze succesvolle groep te horen. Dick blijkt een pensionado te zijn die bepaald niet achter de geraniums is beland. Organiseren zit hem in het bloed. In zijn werkzame leven bij de gemeente Steenwijkerland heeft hij bijvoorbeeld jarenlang de jaarlijkse natuurwerkdag georganiseerd en hij wist het meestal wel zo te plooien dat ‘zijn’ B&W vertegenwoordigd was.

Dick heeft een opleiding op het gebied van tuinbouw, daarmee is het snoeien van fruitbomen hem bijna met de paplepel ingegoten. Meer dan 50 jaar ervaring op dit gebied. Heel belangrijk is ook dat Dick een man is die gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan. Als de hoogstambrigade op stap gaat om ergens te snoeien bij een particulier heeft Dick vooraf al afspraken gemaakt met de eigenaar van de fruitbomen over de ontvangst, koffie etc.

Dick Bussink
Dick Bussink

De organisatie

Fruitbomen zoals appels en peren worden in de winter gesnoeid (januari t/m maart). In augustus, direct na de oogst worden pruimen- en kersenbomen gesnoeid. Dit komt omdat deze bomen erg bevattelijk zijn voor ziektes als ze in het koude seizoen worden gesnoeid. De topdrukte zit in de winter, want appel- en perenbomen zijn veruit in de meerderheid rond Steenwijkerland.

Dick: “ In deze streek was het planten van fruitbomen nodig voor de mensen om fruit te hebben, er valt dus veel te snoeien”

De hoogstambrigade bestaat uit een tiental vrijwilligers en is selfsupporting op het gereedschap na. De groep leent één van de bekende karren van Landschap Overijssel met daarin al het gereedschap dat nodig is voor hun werk.

Om de overige kosten te dekken wordt van de eigenaren van hoogstamfruitbomen een kleine bijdrage gevraagd, dit naast de verzorging (koffie etc) op de dag zelf. Particulieren betalen dit graag, vooral omdat ze weten dat de hoogstambrigade vakwerk levert.

Voor Dick zit het meeste werk in de voorbereiding en het bijhouden van de administratie wanneer welke boom gesnoeid is, want over een paar jaar is deze weer aan de beurt. In december moet de complete planning af zijn. De eigenaren moeten weten wanneer er gesnoeid wordt en de snoeiers moeten hun planning dan hebben. Twee tot maximaal drie keer per week gaat er een snoeigroep van minimaal 2 personen op pad.

Daarnaast krijgt hij veel telefoontjes van eigenaren die hun boom (bomen) ook graag willen laten snoeien en wordt hem veel om advies gevraagd.

Gezelligheid aan de keukentafel
Gezelligheid aan de keukentafel

Vakmanschap is meesterschap

Een mooie anekdote waarmee het vakmanschap aangetoond wordt:

Dick: “Ik kwam bij een oudere man die redelijk dicht bij zijn huis een 80 jaar oude appelboom had staan. Hij had ons benaderd om de boom te snoeien. Hij was echter zeer wantrouwig: de boom moest toch vooral zijn huidige vorm behouden. Hij bleef er daarom bij staan om toezicht te houden maar liet het wel aan mij over. Een jaar later belde hij mij enthousiast… “Dick ik moet je toch zeggen dat het snoeiwerk fantastisch uitgepakt heeft. Ik heb nu veel grotere appels, eerst waren ze pakweg 4 cm maar nu wel 7 centimeter.” Door afstervende en slechte takken te verwijderen was er veel meer groeiruimte in de boom ontstaan.

snoeien is precisiewerk
snoeien is precisiewerk

Nieuwe vrijwilliger

We staan samen in een boomgaard net buiten het kleine plaatsje Tuk te praten. Op dat moment stopt er een man op een fiets en vraagt of dit de hoogstambrigade is. Jawel zegt Dick. De fietser zegt dat hij graag vrijwilliger worden. Ok zegt Dick, even dit gesprek afmaken en dan kom ik bij u.

Dick: “voordat een nieuwe vrijwilliger aan de slag mag moet deze eerst een cursus volgen. Dit is een cursus van een dag en kan b.v. bij Landschap Overijssel gevolgd worden” De hoogstambrigade is daar streng in om de kwaliteit van hun werk te bewaken.”

Groen vrijwilligerswerk optima forma....

Groen vrijwilligerswerk
Groen vrijwilligerswerk

Tot slot nog een kleine fotopresentatie van het werk van de Hoogstambrigade Steenwijkerland.

  • Van links naar rechts: Linda Wibbelink, Hans Bekker en Dick Bussink
  • Het hogere snoeiwerk
  • Wijdvertakt
  • Daar is'tie weer: één van de aanhangers met gereedschap van Landschap Overijssel
  • De boomgaard bij de boerderij in Tuk
  • Snoeien, precisiewerk