nkl-dal-mosbeek-serie-2018-21kopie-large

Wandelen in het Dal van de Mosbeek, orchideeën kijken

Het is juni. Op meerdere plaatsen in de provincie bloeien de (veld)orchideeën volop. Reden om eens te gaan kijken en wellicht wandelaars te enthousiasmeren voor een wandeling met zicht op wilde orchideeën. Het Dal van de Mosbeek nabij Hezingen/Ootmarsum is mijn doel.

Orchideeën

Nico Kloek

Eén van grootste plantenfamilies op aarde is die van de orchideeën, ook wel orchis genoemd. Het aantal soorten orchideeën wordt maar liefst rond de 20.000 geschat.

De orchidee groeit uit een knol en heeft een holle stengel. De orchidee heeft karakteristieke tot vreemd gevormde bloemen. De bloem heeft 3 kroonbladeren waarvan de middelste de lip wordt genoemd. De lip steekt als een platvorm naar buiten. Zo biedt de bloem toegang tot specifieke vogels of insecten. Die helpen op hun manier weer met de bestuiving van de bloem.

orchidee met duidelijk herkenbare lip
orchidee met duidelijk herkenbare lip

Het bronnengebied van de Mosbeek

Voordat ik naar het Dal van de Mosbeek ga bekijk ik online de wandelmogelijkheden nabij het bronnengebied. Ik ken het gebied wel, heb er zelf ook vaak gewandeld als rasechte tukker maar ben toch benieuwd of er routes lopen langs het bronnengebied. Ik ontdek dat er een route van 11 km beschreven wordt in de route-app van Landschap Overijssel. De route van het landschap heet: Mander, bronnen en grafheuvels. Ik kom verderop in dit artikel op deze route terug want naast de route geeft deze app ook veel informatie over bijzonderheden die je tegenkomt. Ook zie ik dat van het Routenetwerk Twente, startpunt Brandtoren een paar routes (o.a. rood en blauw) langs het bronnengebied komen. De routes van het wandelnetwerk Twente zijn goed gemarkeerd in het veld maar geven geen detail informatie. Zowel de routes van Landschap Overijssel als die van het Routenetwerk Twente worden gemaakt en onderhouden door vrijwilligers. Het is toch fantastisch dat op de achtergrond allerlei vrijwilligers actief zijn om mensen te laten genieten van de mooie natuur in onze provincie.

gevlekte orchidee
gevlekte orchidee

De bronnen van de mosbeek

Uit de app van Landschap Overijssel haal ik informatie over het brongebied van de Mosbeek. De Mosbeek wordt gevoed door kwel (water dat opborrelt uit de bodem) vanuit de stuwwal. De beek begint vanuit twee bronnen. Ik citeer verder uit de app: Bioloog Victor Westhoff attendeerde het bestuur van Het Overijsselsch Landschap in 1944 op een prachtige orchideeënweide, die werd aangekocht.

Het verhaal gaat overigens dat de orchideeënweide niet is aangekocht vanwege de orchideeën maar vanwege een bloeiende rand vergeet-me-nietjes...De vrouwen van de toenmalige bestuursleden mochten bij de bezichtiging mee en vonden die blauwe bloemetjes zo leuk...

Meer dan 70 jaar lang werd deze weide zorgvuldig beheerd met resultaat: hier tref je o.a. het bijzondere vetblad, vijf soorten orchideeën en de betoverende mooie parnassia. Aldus de route-app.

Deze wandeling uit de route-app is overigens echt aan te bevelen, de wandeling gaat langs veel mooie plekken en geeft daar historische informatie over zoals de Kommiezenhut, de grafheuvels, de Galgenberg etc.

Kleine Ratelaar
Kleine Ratelaar

De kleine ratelaar

Wellicht minder zeldzaam maar daarom niet minder mooi, de kleine ratelaar. Toen ik in het veld was kon ik deze kleine schoonheid bewonderen. Het lijkt wel een teer vogeltje. Prachtig.

Parnassia
Parnassia

Parnassia

Het is natuurlijk oneerbiedig om de kleine ratelaar eerst te plaatsen en dan pas de bejubelde parnassia, wijt dat dan maar aan de fotograaf in mij. Als fotograaf werd ik zo getroffen door de uiterlijke schoonheid van de kleine ratelaar dat ik deze eerder plaatste. Het recht van de auteur noem ik het maar. Het in de route-app genoemde vetblad heb ik niet aangetroffen toen ik in het gebied was. Jammer maar je kunt niet alles hebben.

Hieronder volgt nog een serie foto's die ik in de loop van de jaren in dit gebied gemaakt heb. Deels dus zeer recent en deels al eerder gemaakt. Ook plaats ik enkele foto's van andere bezienswaardigheden die in de route-app van Landschap Overijssel worden genoemd.

Tip: wandel die route eens via de route-app, mooi en informatief !

 • Het bronnengebied
  Het bronnengebied
 • Veenpluis of Wollegras in het bronnengebied. Weet niet zeker welke het is
  Veenpluis of Wollegras in het bronnengebied. Weet niet zeker welke het is
 • Langs de wandelroute
  Langs de wandelroute
 • onopvallend verstopt maar aanwezig, gevlekte orchidee
  onopvallend verstopt maar aanwezig, gevlekte orchidee
 • Mander grafheuvel
  Mander grafheuvel
 • Kommiezenhut
  Kommiezenhut
 • Molen van Frans in herfsttooi
  Molen van Frans in herfsttooi
 • bermbloei langs het wandelpad, dagkoekoeksbloem
  bermbloei langs het wandelpad, dagkoekoeksbloem
 • de watermolen van Frans
  de watermolen van Frans