Johan Treep afscheid Zandstuve 3
Johan Treep ontvangt bankje en een voederhuisje als dank voor zijn langdurige en tomeloze inzet voor het Zandstuvebos

Johan Treep 55 jaar actief in Zandstuvebos

Ruim 55 jaar geleden maakte Johan Treep zijn eerste vogelkastje voor het Zandstuvebos. Nu hij zijn 90e verjaardag heeft gevierd, neemt hij afscheid als lid van de Natuurwerkgroep Zandstuvebos. Als dank voor zijn zeer langdurige inzet is er een bankje met zijn naam geplaatst.

Het begon allemaal met een boete...

Johan vertelde dat hij op een warme zomerdag, ca 55 jaar geleden met zijn (toen zwangere) vrouw naar het Zandstuvebos reed om verkoeling te zoeken bij een poeltje in De Zandstuve. Met zijn Dafje werd hij aangehouden door de boswachter Nevenzel. Die gaf Johan duidelijk te verstaan dat hij daar niet met de auto mocht komen. Om een boete te voorkomen heeft Johan aangeboden enkele nestkastjes te maken en deze op te hangen in De Zandstuve. Zo mocht Johan vanaf dat moment kriskras door de De Zandstuve struinen om nestkastjes op te hangen, te controleren, schoon te maken en te repareren.

Johan Treep
Johan Treep

Teveel nestkastjes

De hoeveelheid nestkastjes werd zo groot dat Martien Knigge (medewerker van Landschap Overijssel) hem vertelde het minder moest. Als er een kapot ging, mocht deze niet meer worden vervangen. Maar de nestkastjes waren zo degelijk dat ze eigenlijk nooit kapot gingen... Als de voorzijde met het vlieggat kapot was verving hij die gewoon. Zo hoefden er nooit nestkastjes te verdwijnen.

Het nestkastjesproject is nu in goede handen bij Gerrit Koers, vrijwilliger onder de bezielende leiding van mentor Ria Flierman.

Uitzicht op het heideveld

Het bankje is geplaatst met uitzicht op het heideveldje en een markante eik. Bankje met naamplaatje werd onthuld ter ere van Johans 90ste verjaardag. Johan houdt hier eigenlijk helemaal niet van maar is er uiteindelijk toch wel blij mee. Maar nog blijer met voederhuisje dat hij uit handen van Evert Dijk, beheerder, overhandigd kreeg. Met het voederhuisje kan bij huis de door hem geliefde vogels aandacht geven.

  • Evert Dijk bedankt Johan
  • bankje en voederhuisje
  • naambordje
  • Johan blij met afscheidscadeau
  • natuurwerkgroep Zandstuvebos bij het bankje