CB-recensie Dier & Sporen
sporenzoek-app - Carin vd Ploeg

Natuur-apps en Podcasts

Dank voor je deelname aan een werkdag in de natuur. Natuur en landschap zijn mede door jou weer een stuk mooier geworden!  

Voor meer zicht op natuur en landschap

Via de QR-code op de sleutelhanger ben je op deze site gekomen. In dit artikel kom je verschillende apps en podcasts tegen die jouw blik op natuur en landschap kunnen verdiepen. Ze zijn aangedragen door collega's en natuurkenners die vinden dat deze de moeite waard zijn. Deze apps en podcasts leveren je (wellicht) meer (in)zicht op voor natuur en landschap. Veel plezier ermee!

Gratis kenningsmakingsdonateur

Landschap Overijssel bestaat dit jaar 90 jaar. Jij mag als deelnemer aan een een werkdag in de natuur een half jaar gratis kennismaken met Landschap Overijssel. Klik daarvoor op bovenstaande blauwe knop. Geen verdere verplichtingen: een half jaar genieten van de activiteiten die Landschap Overijssel voor jou organiseert. Na afloop stopt het donateurschap. Je krijgt natuurlijk wel de keuze aangeboden om het donateurschap te verlengen...

Lees onder de foto verder als je meer wilt weten over podcasts en apps.

een voorbeeld van een natuurapp
een voorbeeld van een natuurapp  -  Mariska Brouwer

Veel apps op de markt

Als je navraag doet bij collega's over mooie apps en podcasts, dan komt er steevast 1 app bovendrijven. En dat is de app 'ObsIdentify'. We ontkomen er dus niet aan om jou te laten zien waarom je deze app écht op je mobiele telefoon moet plaatsen.

Daarna een aantal Podcasts op een rijtje, maar daaronder nog meer apps. Scroll maar eens door dit artikel; er zit vast iets van je gading bij...

Obsidentify

Obsidentify is een hele fijn app voor het herkennen van planten en dieren. Makkelijk in gebruik en met een hoog herkenningsgehalte. Deze app mag niet op je telefoon ontbreken, als je natuurliefhebber bent...

  • ObsIdentify herkent heel veel wilde dieren en planten. Heel plezierig als je een foto, gemaakt met je mobiel, gelijk kunt benutten in de app en dat er dan een naam uitkomt. Deze naam wordt voorzien van een "juistheids"-percentage, zodat je kunt kiezen of je de benoeming gelooft...
  • Deze app maakt onderdeel uit van Waarnemingen.nl . Ook is er een samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Natuurpunt.be
  • Je foto's kunnen bewaard worden op deze site, zodat al je waarnemingen overzichtelijk op de site verzameld zijn. Terugkijken kan dan zowel met de app als met de website. Je wordt beloond met tips op maat om soorten te vinden, kunt badges behalen én je wordt uitgedaagd om mee te doen met challenges.
  • Jouw waarnemingen en die van anderen dragen bij aan kennis van de natuur. Zo maken je waarnemingen en die van anderen deel uit van onderzoek naar deze soorten. Elke waarneming telt!

Andere flora en fauna-apps

Ook interessant, als je de app wilt gebruikten buiten Nederland. Deze apps hebben meer planten, andere werking. Birdnet herkent veel vogelgeluiden die je live opneemt.

ObsIdentify
ObsIdentify

Podcast

Het luisteren naar boeiende en leerzame verhalen wordt steeds populairder. Zo kan je in de auto of voor het slapen gaan je kennis verrijken of gewoon genieten van de passie van anderen.

Hieronder een aantal interessante podcasts.

Podcast Woningnood
Podcast Woningnood

Podcast 'Een keten van verschrikkelijke gebeurtenissen'

Landschap Overijssel bestaat 90 jaar. Negentig geweldige jaren waarin we ons met elkaar hebben ingezet voor het landschap en de natuur in Overijssel. Dat mag gevierd worden! Maak kennis met onze gloednieuwe podcast: ‘Een keten van verschrikkelijke gebeurtenissen’. Een avontuurlijke reeks waarin mens, dier én natuur een keten spannende gebeurtenissen beleven… die dichter bij ons zijn dan we denken.

Met deze LINK ga je op ontdekkingstocht naar de woningnood in de natuur. Je kan het verhaal ook 'gewoon' online lezen...

Podcast Eik&Ik

Je zult maar Eikelboom heten en van bomen houden. En dan zien dat de boom wiens naam je draagt gebukt gaat onder jeukrupsen die het leven van veel mensen zuur maken. De eik staat er slecht op. Maar dat verdient deze boom niet, want de eik is onder de bomen wat de leeuw is in het dierenrijk. In deze podcast gaat Wim Eikelboom op zoek naar eerherstel voor de eik. Hij verzamelt verhalen die je verrassen en die je anders laten kijken naar eiken.
Eik&Ik is een podcast van de EO en de NPO1-campagne nederlandplantbomen.nl Het planten van bomen is belangrijk. Maar het zorgen voor bestaande bomen is misschien wel even waardevol. De muziek in deze podcast is van Blikwinkel.

Met deze LINK kom je midden in het eikenbos van Wim Eikelboom

Podcast Voedselboscast

In deze podcast over Voedselbossen spreken Frank Gorter en Marieke Karssen van "Voedsel uit het Bos" over de mensen achter diverse voedselbossen. Zij gaan op zoek naar de inspiratie en de motivatie van voedselboswachters om te beginnen en door te gaan met een voedselbos.

Maar ook wat het voor hun en de wereld betekent. Iedereen zou een voedselbos in de buurt moeten hebben, is het uitgangspunt.
Erg leuk voor iedere voedselbosliefhebber (in spe...).

Met deze LINK duik je in de wereld van voedselbossen.

Podcast en rivierverhalen over de IJssel

Rivieren: ze gaan traag door ons oneindig laagland brengen een stroom aan verhalen voort. Wim Eikelboom verzamelt deze verhalen in zijn podcast Rivierverhalen. Als Zwollenaar is hij in eerste instantie geboeid door de mooiste rivier van Nederland: de IJssel.
Het zijn verhalen van mensen voor wie de rivier van grote betekenis is; over ijs en hoog water, over fameuze wolkenluchten, over boeren, over de natuur langs de oevers en over beroemde bewoners van het rivierlandschap.

Voor de liefhebber: zijn verhalen worden vergezeld door o.a. gedichten voorgedragen door Frits Spits en met muziek van Tangarine.

Met deze LINK ga je naar de oevers van de IJssel. Behalve podcasts zijn er ook (veel) leesbare verhalen te vinden.

Podcast Toekomst voor natuur

De Vlinderstichting heeft de podcast Toekomst voor Natuur gemaakt. Deze verschijnt elke twee weken op zaterdag. In deze podcast gaat Anthonie Stip op zoek naar toekomst voor natuur in de Lage landen. Welke plek heeft natuur in onze samenleving? En wat is natuur eigenlijk?

Samen met inspirerende gasten gaat Anthonie op zoek naar spraakmakende verhalen over natuur en natuurbescherming. Hij spreekt met verschillende mensen en laat je kennismaken met allerlei perspectieven op natuur.

Met deze LINK ga je samen met Anthonie op stap en op zoek naar de toekomst voor de Natuur

Podcast de Vogelspotcast

De Vogelspotcast zorgt ervoor dat je vanaf nu wat vaker omhoog kijkt! Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat wekelijks op vogelsafari met jeugdvriend Gisbert van Baalen, die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden. Samen ontdekken ze de meest uiteenlopende vogelsoorten, aangevuld met veel beginnersvragen en mooie anekdotes. Van de meest spannende natuurgebieden tot het park waar je dagelijks doorheen wandelt.

Met deze LINK ga je met deze vreemde vogels de lucht in.

Podcast Puur Natuur

Met de podcast Puur Natuur hoor en leer je meer over de afwisselende natuur in ons land. Beluister de verhalen in de podcast waar en wanneer je maar wilt.

Met deze LINK duik je in diverse Natuurmonumenten.

Instructiewijzer, een voorbeeld
Instructiewijzer, een voorbeeld  -  Landschap Overijssel

Kennisbank Landschap Overijssel

Op de website van Landschap Overijssel staat veel informatie over o.a.

Op stap met een Route-app

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet ‘wandelen in Overijssel’ en voor fietsers is er ‘fietsen in Overijssel’.

Met deze LINK heb je beide apps in beeld.

IVN Routes

Met de IVN Routes app heb je altijd zo'n 500 wandelingen en fietsroutes én een digitale natuurgids op zak. Vind een wandeling bij jou in de buurt, of zoek routes die speciaal geschikt zijn voor kinderen of ouderen. Download de app gratis voor Android en iPhone.

Met deze LINK ga je naar de routes van IVN.

Wandelen / Fietsen in Overijssel
Wandelen / Fietsen in Overijssel  -  Landschap Overijssel
Topotijdreis en andere kaart-apps
Topotijdreis en andere kaart-apps

Atlas van Overijssel

Ook via de laptop kan je op ontdekkingstocht door de natuur van Overijssel. De provincie Overijssel heeft veel van hun digitale GIS voorzieningen verwerkt in 1 fantastische website vol met informatie. Erg leuk voor de kaartenliefhebber, maar fijn als je meer wilt weten over je eigen omgeving.

Andere GIS verwante sites

Een beeld van de Atlas van Overijssel
Een beeld van de Atlas van Overijssel  -  Provincie Overijssel

Nature Today en andere websites

Nature Today houdt u op de hoogte van de actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten. Mensen uit de praktijk geven u dagelijks informatie over vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Nature Today is voortgekomen uit Natuurbericht. Ook Waarneming.nl is hierin ondergebracht.

Dit is dé website waar alle actuele nieuwsberichten over natuur, duurzaamheid en landschap op terecht komt: www.naturetoday.nl

Sinds kort is NatureToday ook als app te downloaden.

Ecosia

Kies voor een andere webbrowser dan de gebruikelijke. Kies voor Ecosia. Je gaat hiermee niet alleen het internet op, met alle noodzakelijke faciliteiten, maar tegelijkertijd zorg je ervoor dat er ook bomen geplant worden. Lees meer op www.ecosia.org

Roots

Lees wekelijks de interessantste artikelen via de Roots-nieuwsbrief. Hierin vind je de leukste natuuruitjes, wandelinspiratie, alles over natuurfotografie en tips om zelf dieren en planten te spotten.

Duurzaamheid

Tot slot een paar links naar apps over duurzaamheid

Kari verzameld apps op je telefoon voor een groener leven. Een grote verzameling tips voor nog meer apps. Klik op deze LINK voor

  • leuke tekstjes
  • en een verzameling van milieuvriendelijke apps zoals ecosia, marktplaats, milieucentraal

De site Duurzaam Thuis verzameld ook een heleboel apps. Klik op deze LINK voor o.a.:

  • afvalscheidingswijzer, groente en fruitkalender, ivn digi doe natuurkaarten, eco footprint

Landschap kan niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat jij onlangs in de natuur hebt verzet is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan knotbomen, hagen, heidevelden en houtwallen, is steeds vaker in vrijwilligershanden. Daarom organiseren lokale vrijwilligersgroepen, landgoederen en terreinbeheerders regelmatig activiteiten met vrijwilligers.

Als jij het na afloop zo leuk vond dat je vaker mee wilt helpen, zoek dan op Groenbezig naar een lokale groep bij jou in de buurt.
Landschap Overijssel biedt (ook) een keur aan vrijwilligerswerk. Klik HIER als je daar meer van wilt weten.

Voor nieuwe vrijwilligers hebben we regelmatig een Startdag om kennis te maken met de mogelijkheden van vrijwilligerswerk.