Startdag brengt vrijwilligers op nieuwe plek
Op zaterdag 11 juni kwamen 11 nieuwe (en ook minder nieuwe) vrijwilligers vanuit heel Overijssel bij elkaar op landgoed De Horte. Op het hoofdkwartier van Landschap Overijssel kregen ze een goed beeld van de werkzaamheden van de organisatie en de passie van de mensen die daar werken.
Eigen agenda
Projecten als Zorgend Landschap en Streekeigen Landschapsbeheer én de werkzaamheden in de eigen natuurterreinen geven de breedte aan van waar Landschap Overijssel voor staat: mens, landschap én natuur. Dit overzicht maakte het makkelijker om een keuze te maken in de vele mogelijke soorten (groen) vrijwilligerswerk waaruit je als vrijwilliger kunt kiezen.
Als vrijwilliger behoud je de regie over je eigen agenda. Dat werd duidelijk nadat één van de aanwezigen aangaf dat hij zelf de keuze wil kunnen maken. “Bij sommige soorten vrijwilligerswerk bepaal je volledig zelf de tijd en plek, zoals bij beeldvrijwilligers. Als je je aansluit bij een groep staat de dag of dagen meestal wel vast, maar de keuze of je meedoet op die dag is geheel aan jou”, zo verklaarde Carin de Cloe. “Maar als je er voor gaat, dan ontmoet je leuke, bijzonder en passievolle mensen op mooie plekken in de natuur. Natuurlijk is het bij sommige vrijwilligersfuncties zo dat je na een toezegging er op jou gerekend wordt. Je kunt een kudde schapen, of een schoolklas met kinderen niet zo maar in de steek laten…“.
Veel keuze
Op de excursie die na een lekker, gevarieerd en biologisch lunchbuffet plaatsvond, werd het werk van verschillende soorten vrijwilligers onder de aandacht gebracht. De werkzaamheden van de Natuurwerkgroep de Horte bijvoorbeeld, zichtbaar aanwezig door de nieuwe gevlochten hekjes rondom het zwevende bankje en de kogelvanger. En de werkzaamheden van de depotbeheerders die ervoor zorgen dat het werk in de natuur mogelijk is door goed gereedschap te verzorgen. Er werd ook stilgestaan bij de waterpeilbuis die symbool staat voor het werk van de peilbuisvrijwilligers die tweemaandelijks waterstanden opmeten. De uitkijktoren gaf vrijwilligers de mogelijkheid om in de voetsporen van tellers te treden, op zoek naar reeën, vogels en insecten.
Carin, de gids van de dag, stond zelf symbool voor de vele vrijwillige gidsen die bezoekers meenemen in de natuur om hen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Bij iedere keuze voor een type vrijwilligerswerk hoort een toegespitst opleidingsprogramma, ondersteuning, en (soms) kleding en vergoeding.
Ook vrijwilliger worden?
Het slot-halfuurtje was bedoeld om de balans van de dag op te maken. Een nieuwe herder in spe, een beeldvrijwilliger, vrijwillige gastheren en -vrouwen voor de bezoekerscentra, een aantal vrijwilligers voor eigen en aangesloten hoogstam, knot- en erfgoedgroepen, en een nieuw redactielid in spe voor Groenbezig, het platform voor groen vrijwilligerswerk. Een zonnige zaterdag op een prachtige plek in Overijssel is hiermee een geslaagde dag geworden.
Ook groene vrijwilliger worden in Overijssel?
Kijk voor meer informatie op: Vrijwilligerswerk | Landschap Overijssel