p6140176kopie

Bloemenweide

Een bloemenweide zaaien is in deze tijd van teruglopende aantallen insecten een hot item. Veel groepen vrijwilligers of individuele personen zijn er mee bezig. Landschapsorganisaties stimuleren het ook. Maar soms ontstaat er opeens een onverwachte bloemenweide. In Olst gebeurt dat dit jaar. De redactie van GroenBezig.nl ging er kijken.

Stikstofcrisis

Nico Kloek

De stikstofcrisis heeft vorig jaar veel bouwprojecten stilgelegd. Zo ook een woningbouwproject in Olst nabij de IJssel. Minstens een jaar vertraging en nog is niet duidelijk of er eind dit jaar gestart kan worden. De woningbouw gaat plaatsvinden op een grote voormalige akker. Het bijzondere aan die akker is dat de akkerbouwer in het verleden aan de rand een strook met akkerbloemen heeft ingezaaid.

Nu het land een jaar niet bewerkt wordt krijgt het zaad van o.a. klaprozen de kans te ontkiemen. Dit zaad heeft zich in de loop van de jaren door de wind verspreid over de akker. Zaad van klaprozen kan tientallen jaren in de bodem zitten zonder kiemkracht te verliezen. Als het dan de kans krijgt te ontkiemen gaan alle remmen los. In Olst valt het resultaat te zien. Tegen een stuk nieuwbouw aan dat nog wel door kon gaan aan ligt nu een zeer grote bloemenweide.

Bloemenweide bij woonwijk
Bloemenweide bij woonwijk
Het gonst in Olst
Het gonst in Olst

Het gonst in Olst

Wel heel letterlijk. Ongelooflijk hoeveel insecten hierop afkomen. Op bovenstaande foto wist ik er zelfs 3 vast te leggen in de lucht, iets wat me niet eerder lukte maar hier moeiteloos ging.

In de documentatie van deze wijk, Olstergaard genoemd, staat dat men een natuurinclusief ontwerp heeft gemaakt en circulair gaat bouwen (hergebruik van materialen) met tal van duurzaamheidsmaatregelen. Ongetwijfeld hebben de toekomstige bewoners de huidige bloemenpracht op hun toekomstige woonwijkje gezien. Een buurtinitiatief om deze bloemenpracht deels (naast de bouwkavels) te behouden lijkt een logisch gevolg. En misschien kijken ze wel om zich heen om meer plekken te vinden want dit is toch een super beleving. Niet zo moeilijk aan de rand van Olst denk ik zelf want naast het gegons werd ik ook getrakteerd op een kikkerconcert. Aan de overkant van de weg hadden die in grote getale hun plekje gevonden.

gemengd boeket
gemengd boeket

Inspiratie

Deze bij toeval ontstane "attractie" is zeer inspirerend. Ligt een stuk grond tijdelijk braak? Doe er zoiets mee. Want ook al is het maar tijdelijk dit kan een prima verbindingszone zijn (overgang tussen stad en land) of een plek waar voortplanting van insecten kan plaatsvinden. Op die manier wordt de biodiversiteit waar iedereen het over heeft ondersteunt.

Ook inspirerend voor bezoekers of buurtinitiatieven. Wat kun je hier uithalen als inwoner, vrijwilliger of als buurtinitiatief. Is er bij ons in de buurt een plek te vinden waar we een bloemenweide kunnen beginnen? Dit is natuurlijk heel groot maar het kan ook kleiner met een strookje in de tuin, wilde bloemen in bloempotten in de tuin of op het balkon. Dit soort kleine initiatieven zijn heel belangrijk.

Of denk aan oudere mensen in verzorgingshuizen. Vrijwilligers die bloemen zaaien in potten op hun balkon of in de gemeenschappelijk tuin. Er zijn zoveel mogelijkheden.

de akker
de akker

Klaprozen en echte kamille

Als je over de akker loopt valt een duidelijk onderscheid waar te nemen. In de rand waar de bloemen werden gezaaid staan veel meer verschillende soorten bloemen. Ik zag er zelfs de bolderik. Op de akker overheersen de echte kamille en de klaproos. Bij de klaproos komt dit doordat de wind de zaadjes verspreid. Dat gaat heel ingenieus. Boven op de zaaddoos zit een hoed. Als het zaad rijp is gaat de hoed omhoog en kan de wind grip krijgen op het zaad. Via kleine openingen wordt het zaad in kleine aantallen verspreid. Afhankelijk van de wind komt het dan ergens terecht in een zo groot mogelijk spreidingsgebied.

hoog bezoek
hoog bezoek

De akkerrand

In de akkerrand staan veel meer soorten bloemen. Bolderik, wilde cichorei, wilde margrieten, korenbloemen etc. .etc. Te veel om op te noemen.

Onderstaand nog een kleine fotopresentatie met (detail)foto's van deze prachtige bloemenweide. Als fotograaf vond ik de selectie daarvan nog het moeilijkste deel. Ik schoot een prachtige serie foto's, ik kon er niet mee stoppen en nu mag ik er maar een paar laten zien.

 • Ontluikende klaproos
  Ontluikende klaproos
 • Wilde margriet
  Wilde margriet
 • Cichorei met bezoek
  Cichorei met bezoek
 • Bolderik
  Bolderik
 • Korenbloem
  Korenbloem
 • Echte kamille
  Echte kamille
 • Een veld vol
  Een veld vol
 • In de wacht
  In de wacht
 • Cichorei
  Cichorei
 • Aan de rand van de wijk
  Aan de rand van de wijk
 • Uitrusten in het veld
  Uitrusten in het veld