Dassen observeren
In het buitengebied van Deventer op een natuurterrein van IJssellandschap staat een Dasmobiel. Het is een project van Landschap Overijssel. De das is een schuw beest, weinig mensen hebben ooit een echte das gezien. Om die reden heeft Landschap Overijssel een geur- en geluidsdichte Dasmobiel ingericht op 10 meter van een bewoonde dassenburcht.
Nico Kloek
Een dasmobiel, hoe werkt dat?
Goede vraag. Ik ben erg benieuwd wat ik ga tegenkomen. Op de site van Landschap Overijssel (klik op de knop onderaan dit artikel) heb ik de nodige informatie gevonden over hoe je de dasmobiel kunt reserveren. Ook de spelregels zijn daar te vinden. Daarbij moet meteen gezegd worden dat de dasmobiel tijdens dit Corona-tijdperk niet te reserveren is, dit omdat de anderhalf meter regel absoluut niet mogelijk is in de dasmobiel. Dat is erg jammer want dit is een prachtige mogelijkheid om dassen te observeren waarbij ook aandacht is voor het educatieve element. Ik mag er bij wijze van uitzondering in omdat ik helemaal alleen kom. Hopen dat deze periode snel weer voorbij is. Normaal hanteert men een minimum van 4 en een maximum van 8 deelnemers. De minimum leeftijd is 9 jaar. Dat is ook wel logisch want je moet nogal wat geduld hebben blijkt later op de avond als we in de dasmobiel zijn.
De expositieruimte
Het adres dat ik heb opgekregen blijkt een boerderij te zijn. Als ik het erf oprijd komt Dorien, een van de dassengidsen me al tegemoet. Na een welkom neemt ze me mee naar een kleine maar zeer fraai ingerichte expositieruimte (zie foto). Er kunnen inderdaad maximaal 8 personen in net als in de dasmobiel zelf. De koffie staat al klaar. Dorien woont op de boerderij en heeft de ruimte voor de expositie beschikbaar gesteld.
Dorien: "ik was gelijk enthousiast toen landschap Overijssel in 2011 kwam informeren naar de mogelijkheden voor een expositieruimte" Ze vertelt verder dat ze graag mag genieten van de dingen die de natuur te bieden heeft en ze vindt het leuk om mensen te ontvangen en mee te nemen in de wereld van de das.
Gasten krijgen eerst in de expositieruimte een power point presentatie over de das. Daarna is het de bedoeling om met zo weinig mogelijk auto's naar het gebied te gaan waar de dassenburcht ligt.
De Dasmobiel
De dasmobiel lijkt van de buitenkant een soort van werkkeet te zijn maar vergis je niet, van binnen is de keet helemaal ingericht om de dassen optimaal te kunnen observeren. Zo rustig mogelijk betreden we de geur- en geluidsdichte observatiehut. De dasmobiel blijkt op een afstand van zo'n 10 meter midden voor de bewoonde dassenburcht te staan in een weiland aan de rand van het bos.
Met verrekijkers in de aanslag zitten de gasten op een soort mini-tribune door een glazen raam te wachten op wat komt. Van Dorien begrijp ik dat er zachtjes gepraat mag worden maar vooral geen contactgeluiden maken.
Komen ze? Komen ze niet?. Een garantie is er niet. Normaal vertrek je bij zonsondergang richting de dasmobiel maar wij zijn vroeger vertrokken met als gevolg dat ik meer dan een uur moet wachten voor de dassen zich laten zien. Ik voel toch wel spanning, Ze komen toch wel? Ik heb eerder 7 uur in een berenhut in het noorden van Finland gezeten en geen beer gezien. Ik heb bewondering voor Dorien die heel geduldig blijft wachten terwijl ze dit toch al honderden keren gedaan moet hebben.
Yes, de das
Ik blijf om me heen kijken, niet alleen naar de dassen maar zeer regelmatig worden er ook andere dieren zoals vossen, reeën en uilen gespot vanuit de dasmobiel. Opeens geeft Dorien een teken dat ze de das ziet. Wow wat mooi. De verrekijker vergeet ik totaal want ik ben veel te druk om deze schoonheid op de foto te krijgen. Het is al behoorlijk donker geworden maar het lukt toch om er enkele mooie platen van te maken. Dit is werkelijk adembenemend en doet me het fiasco met de berenhut in Finland vergeten.
Ik ben helemaal voldaan maar ben tegelijktijd ook nieuwsgierig naar andere dieren die er kunnen zijn. Dorien vertelt: "in 2018 was er ook een vossengezin nabij de burcht. Regelmatig zag je de jonge vosjes samen met de dassen in het weiland bezig" Voor het verhaal wil ik wel heel graag foto's daarvan hebben. Er blijkt ook een cameraval in het bos te hangen. Later krijg ik van Dorien en van een andere gids Harry foto's toegestuurd die ik graag onder dit verhaal in een soort slideshow laat zien naast nog enkele foto's die ik zelf maakte.
Door op de bolletjes onder onderstaande slideshow te klikken komt u bij de volgende foto.