depot horte 2021
Het gereedschap staat er netjes bij

Dit gereedschap verlangt er naar om geleend te worden...

Verspreid over Overijssel zijn er depots met gereedschap voor uitleen aan groene vrijwilligersgroepen. Na een kalm jaar als gevolg van de pandemie snakt dit gereedschap er weer naar om gebruikt te worden voor het doel waarvoor het is aangeschaft: het onderhoud aan natuur en landschap.

Gekeurd en gerepareerd

De zomer is traditioneel de tijd dat het gereedschap aan nauwkeurige controle wordt onderworpen. Het moet immers goed en scherp zijn. Spades worden geslepen, zaagbladen vervangen, ehbo dozen gekeurd, ladders schoongemaakt en handschoenen gesorteerd.

Dit jaar is er nog iets extra's gedaan: het meeste gereedschap is nu in boxen opgeslagen. Vijf takkenscharen en 5 snoeizagen in een box en 10 beugelzagen in een kratje, bijvoorbeeld. Je neemt het gereedschap dan makkelijker mee in het veld, de scherpte wordt beter bewaard, en je ziet sneller als er een zaag is achtergebleven.

De EHBO-dozen worden zorgvuldig nagelopen, gebruikte en vies geworden spullen vervangen of aangevuld, en ook over-de-datum spullen worden verwijderd.
Ook de ladders en aanhangers worden officieel gekeurd door een van onze keurmeesters. Het risico op een ongeval met dit gereedschap wordt daarmee verkleind.

ehbo
ehbo  -  Erik de Kruif

Gereedschap kan geleend worden

Dit gereedschap kan (dus) geleend worden door (groene) bewonersintiatieven, hoogstambrigades, onderhoudsploegen van sportterreinen (die gericht zijn op het versterken van biodiversiteit), timmerlieden die een insectenhotel willen maken, en andere groene vrijwilligersgroepen.

Het lenen van dit gereedschap kost niets. Alleen zoekgeraakt gereedschap en gereedschap dat vernield is moet worden vergoed. En we gaan ervanuit dat je zorgvuldig met het materiaal wordt omgegaan, zodat ons vrijwillige depotbeheerders met kleine moeite het gereedschap weer klaar kunnen maken voor een volgende uitleenbeurt. Als je veel gereedschap nodig hebt, of ladders bijvoorbeeld, dan wordt het gereedschap klaargezet in een aanhanger.

Aanhanger met gereedschap
Aanhanger met gereedschap  -  Erik de Kruif
...aan het gereedschap ligt het niet...
...aan het gereedschap ligt het niet...