Erve Peeze is weer een Twents boerenerf
Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak. Op 30 september 2016 werd deze 13 kilometer lange beek officieel geopend. Waterschap Vechtstromen, verantwoordelijk voor de aanleg, droeg het gebied over aan Landschap Overijssel. Maar wat gebeurde er met Erve Peeze, de oude boerderij die als kantoor had gediend tijdens de aanleg van de beek?
Wie nu via Bornerbroek naar Erve Peeze gaat, ziet een sfeervolle boerderij tegen de achtergrond van de blokkendozen van XL Business Park Twente in Almelo-Zuid. “Vechtstromen had geld uitgetrokken om Erve Peeze te slopen”, vertelt vrijwilliger Jan Meijerink. “Maar er was ruimte nodig voor het gereedschapsdepot van Landschap Overijssel. Daar bleek Erve Peeze heel geschikt voor. Op initiatief van Henny Kuiphuis en met instemming van watergraaf Stefan Kuks hebben we het sloopgeld gebruikt om de boerderij op te knappen. We kregen ook een subsidie van Leader, het Europese programma voor de ontwikkeling van het platteland.”
Gereedschapsdepot van Landschap Overijssel
De renovatie van de boerderij begon in 2016. Het voormalige kantoor werd opgeknapt tot informatieruimte. Het vervallen woongedeelte werd ingericht voor de opslag van gereedschappen. Bert Hoek leidde de bouw van dit gereedschapsdepot. Bert, Henny en Willie Pigge bouwden samen – grotendeels met gebruik van sloophout – een mooi, handig en overzichtelijk depot. Ze legden een verdieping aan in het depot en voorzagen de zolder van een vloer voor de opslag van spullen, bijvoorbeeld van de toneelvereniging. In 2018 kon het gereedschapsdepot in de boerderij trekken.
“We lenen aan dertig tot veertig groepen gereedschap voor natuurwerk uit,” vertelt Bert. “Als Landschap Overijssel de aanvraag heeft goedgekeurd, kijken we of er voldoende voorraad is, zetten het klaar en noteren wie welk gereedschap meeneemt. Dat kan in een krat, maar een groep kan ook een aanhanger lenen, compleet met EHBO-doos en veiligheidsmateriaal. We hebben van alles, ook ladders voor bijvoorbeeld de snoei van hoogstamfruitbomen en het knotten van wilgen. Als het gereedschap terugkomt checken we of alles is ingeleverd, controleren het, repareren het zonodig – daar zijn onze vrijwilligers Paul Oele en Harry Becker goed in – en smeren het.”
Typisch Twents erf
De omgeving van de boerderij is als typisch Twents boerenerf ingericht, compleet met hoogstamfruitboomgaard en moestuin. Gerard Lubbers en Harry Sulmann zorgen ervoor dat de moestuin er prachtig bijstaat; de felgekleurde stengels van de snijbiet stralen je tegemoet. De opbrengst wordt verdeeld onder de actieve vrijwilligers. Bij een boerderij horen ook de nodige vogelnestkasten. De steenuilenkast heeft al twee jaar jongen opgeleverd, maar de kerkuilen moeten hun nestkast nog ontdekken. Op het erf bevinden zich ook een flink bijenhotel en een egelkast.
Imkers van ’t Iemenschoer
Sinds 2020 biedt Erve Peeze onderdak aan ’t Iemenschoer, de imkersvereniging voor Almelo en omstreken. Jan Meijerink en Ellen Rodenstein beheren de bijenstal en de slingerruimte. Daar kunnen niet alleen leden van de vereniging hun honing komen slingeren, maar ook cursisten. Jan: “In de bijenstal geven we cursussen aan beginnende imkers. Zo’n cursus bestaat uit theorie- en praktijkbijeenkomsten die parallel lopen aan een heel bijenseizoen. De cursisten sluiten de cursus af met een examen. Wanneer ze geslaagd zijn, krijgen ze een kleine kast met een bijenvolkje mee.”
Meer informatie
- Natuurwerkgroepen die gereedschap willen lenen, kunnen zich aanmelden bij Landschap Overijssel
- Meer informatie over imkervereniging ’t Iemenschoer
- De informatieruimte van Erve Peeze is te huur via Kulturhus Bornerbroek voor vergaderingen, overleg en feesten tot 30 personen.