Koektrommelbokaal
Meer dan 600 vrijwilligers hielpen sinds 2019 mee om 13.800 strekkende meters heg te planten en de ambitie voor het plantseizoen 2021-2022 is om er nog eens 10.000 meter bij op te doen. In het mailverkeer en op de website van Hoopheggen staat standaard de zin ‘Zoveel mogelijk heggen planten met zoveel mogelijk mensen.’ Hoe krijg je 600 mensen zo gek om mee te doen? Wat is het geheim achter Hoopheggen? Is het de ‘koektrommelbokaal’ waar de redactie van Groenbezig.nl van hoorde? Of is er meer? Groenbezig.nl ging op onderzoek uit.
Sfeer
Sfeer lijkt het toverwoord te zijn. Hoopheggen biedt niet alleen een prachtige mogelijkheid om iets te doen voor de natuur maar zorgt er ook voor dat de plantdagen zeer sfeervol zijn. Als ik op vrijdagochtend aankom in Hellendoorn om een plantdag mee te maken (normaal werken ze meestal op zaterdag want dat trekt meer vrijwilligers) staat de koffie met krentenwegge klaar en op de statafel zie ik ook de koektrommelbokaal staan met daarin ‘Langetjes’ met kaneel van Verkade (oer-Hollands). De koektrommel blijkt geen echte bokaal te zijn maar is een woordgrapje van Jantine Schinkelshoek, initiatiefnemer en beplantingsdeskundige van Hoop Heggen.
Heggenkoektrommel
Jet Nieboer die als secretaris ook een deel van de communicatie bij de stichting verzorgt vertelt: “Tijdens het planten in Fortmond/Olst kwam een Hoopheggenenthousiasteling met de heggenkoektrommel (een oude trommel met afbeeldingen van hegbeplanting) als kadootje. Gevuld en wel. Super leuk en aardig natuurlijk”. De ‘koektrommelbokaal’ gaat sindsdien elke keer mee zodat Hoopheggen altijd wat lekkers heeft voor de vrijwilligers.
"Sowieso vinden we het belangrijk dat er voor hoopvolle planters altijd goede catering is bij ontvangst en lunch" vertelt Jet.
Jong en oud
Hoopheggen trekt een fijne mix van vrijwilligers. Ouderen maar ook opvallend veel 30-ers, 40-ers en 50-ers. Hoopheggen vindt het erg belangrijk om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de impact die ze kunnen maken door gewoon simpelweg iets te DOEN. Kleinschalig in de eigen omgeving. Dat spreekt veel jonge vrijwilligers aan. Ook mensen met een jong gezin, die hun kinderen meenemen of soms hun oudere kind om bewustwording te creëren. Een studentengroep van Saxion heeft ook al eens meegedaan met het planten van een heg.
Op ‘mijn’ plantdag in Hellendoorn had ik zelfs de primeur van de jongste deelnemer. Katie kwam samen met haar moeder helpen. Dat ze zelf nog in de kinderwagen lag mocht de pret niet drukken, integendeel die kinderwagen bepaalde haar rol voor die dag. Moeder Quirine hielp haar een handje, dat dan weer wel.
'Sfeervolle' uitspraken
Als je iets onderzoekt moet je tot een conclusie komen. Groenbezig.nl denkt dat het gevoel om met iets kleinschaligs als het planten van een heg, en daarmee het verbeteren van de biodiversiteit, een goede reden is om mee te doen. Je levert daarmee een bijdrage aan een gezonde aarde en dat is in deze tijd heel actueel.
Maar het blijven komen nadat men 1 keer is geweest heeft alles te maken met de sfeer en de waardering die Hoopheggen de planters geeft. Je welkom voelen en de goed verzorgde catering dragen veel bij.
Nog enkele uitspraken van deelnemers om de conclusie te ondersteunen.
“ik hielp al een paar keer mee, maar mijn man heeft nu ook mee geplant en komt de volgende keer weer mee.”
“Ik hou ervan dat ik in korte tijd iets doe wat zinvol is, wat moed geeft en waar ik het resultaat van zie.”
“De laatste keer dat ik een dag buiten ben geweest in de winter was toen ik kind was. Ik was vergeten hoe leuk dat kon zijn.”
Fotopresentatie
Aan het einde van dit artikel nog een kleine fotopresentatie die de sfeer van een plantdag weer geeft.
Website Hoopheggen
Tot slot nog een verwijzing naar de website van Hoopheggen. U kunt er de plantdata vinden. Groenbezig.nl hoopt dat dit sfeerartikel u uitnodigt om ook eens mee te planten of op een andere manier dit leuke groene initiatief te ondersteunen.