foto-anwb-onze-kampioen

Faten maakt Deventer een beetje mooier

In de ANWB-Kampioen van mei 2020 staat een artikel van de Syrische Faten al Youssef Alshaaban. Zij is sinds 3 jaar in Nederland en plantte tot voor kort bomen en struiken. Daarmee probeert ze de wereld mooier en beter te maken. Door de ANWB is zij tot kampioen van de maand benoemd. Faten werkt als vrijwilliger mee in Deventer voor ons project met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland en op terrein van st IJssellandschap.

Voor het eerst meegedaan met de Boomfeestdag

Landschap Overijssel organiseert al enige tijd in samenwerking met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland groene inburgeringscursussen voor statushouders. Faten Al Yousef Alshaaban was een van de deelnemers van de cursus in Deventer. Zij heeft de smaak te pakken gekregen en plant nog steeds regelmatig bomen en struiken. Vorig jaar bijvoorbeeld op de boomfeestdag. Sindsdien werkt zij samen met andere (voormalige) vluchtelingen op terreinen van stichting IJssellandschap. Terecht dat zij hiervoor door de ANWB tot kampioen in de Kampioen is benoemd. Gefeliciteerd!

de tekst uit het maandblad
de tekst uit het maandblad

Nieuwe woorden over bomen en planten

"Het is heel fijn om buiten te werken en om in de natuur te zijn. Goed voor de gezondheid. We houden de boel netjes: snoeien, onkruid wieden, gras maaien. En ondertussen hebben we veel plezier. Ik heb al een aantal vriendschappen gesloten, met mensen uit Syrie en Eritrea, en ook met Nederlandse mensen. Tijdens de pauze drinken we koffie en kletsen met elkaar. We leren nieuwe woorden over bomen en planten: mest, onkruid, wieden en over het weer. Ook leer ik hoe jullie met de natuur om gaan. Dat is heel anders dan in Syrië, vooral ook door het klimaat. In mijn land schijnt altijd de zon."

"Ik ben zelf opgegroeid op het platteland. Ik woonde op een boerderij met dieren, schapen en kippen. We hadden olijfbomen en druiven. We verbouwden ons eigen eten. Nu woon ik in Deventer, ik heb een huis met een tuin. Daar ben ik nu ook bezig met het verbouwen van groenten. Lekker om te eten en te koken. Ook daar heb ik inmiddels vier bomen geplant. Heel mooi."