stadsexpeditie zwolle 2021 02
Op de fiets door Assendorp - Lilian Dieben

Buurtinitiatieven stralend middenpunt van fietsexpeditie Assendorp

Wat was het een fantastische nazomerdag om met iedereen die de Groene Lopers Overijssel een warm hart toedraagt op excursie te gaan. Gemeenteambtenaren, Groene Loper trekkers, vrijwilligers en meer schoven aan om een kijkje te nemen in de keuken van de Groene Loper Zwolle. En wat voor inkijk hebben ze ons gegeven!

De heerlijke biologische lunch, verzorgd door Catering de Korenbloem was al een goede aftrap. Het elkaar ontdekken en netwerken startte direct bij de pompoensoep en de lekkere broodjes. 

Assendorp, een versteende wijk van Zwolle

Groene Loper Zwolle nam ons mee door Assendorp, een heel versteende wijk. Juist daar hebben we kleine en grote parels gezien van samen vergroenen in de stad.

 • Van het adopteren van kleine stukjes gemeentegrond met onderhoudsvriendelijke beplanting dat het hele jaar rond bloeit.
  De Bijenbeweging Overijssel heeft een overzicht gemaakt heeft van jaarrond-beplanting. Handig voor alle bewonersinitiatieven! (Je komt dan op een pagina 'bewoners aan de slag voor bijen, met veel informatie, waaronder de "ideeënlijst voor bijenplanten").

Bewoonster Karen is trots op 'haar' tuin
Bewoonster Karen is trots op 'haar' tuin  -  Lilian Dieben
 • Van een dame die een stukje gemeentegroen heeft geadopteerd en er een walhalla voor dieren en mensen van heeft gemaakt. Het ‘rommelige’ aangezicht, daar moesten sommige omwonenden toch ook een beetje aan wennen. Aan aanharken, daar doet deze dame niet aan. Plantjes stekken en delen voor de buurt, dat dan weer wel!
 • Van een straatloterij organiseren waarbij 1 huishouden een gratis geveltuintje kan winnen en vervolgens iedereen aangestoken wordt door dat ene leuke tuintje.
 • En van een school die meedoet met de jaarlijkse bloembollenactie in op het groene schoolplein.

Wat opviel bij de initiatieven was ook dat de gemeente Zwolle veel inbreng in de plannen had. Als een bewoner bij hen aanklopt is de eerste reactie ‘ja, laten we samen kijken wat er kan’. Met de adviezen van Groene Loper Zwolle en de samenwerking met de gemeente blijkt er heel veel mogelijk te zijn.

Arjan Broer en Christiaan Kuiper vertellen over vergroen(t)en van straten
Arjan Broer en Christiaan Kuiper vertellen over vergroen(t)en van straten  -  Elsbeth Kombrink

Groene Lopers in Overijssel leren van elkaar

Deze netwerkbijeenkomst van Groene Lopers in Overijssel heeft zijn effect gehad. Een van de aanwezigen verzuchtte: "geef mij zo'n buurtinitiatief, al is het er maar eentje...".
De oplossing komt uit de ervaring die de Groene Loper Zwolle heeft opgedaan: begin klein en met een aantrekkelijk aanbod. Jarenlang biedt deze Groene Loper een bloembollen-pakket aan tegen zeer voordelig tarief. Door koppeling aan Burendag is er financiering om behalve met biologische bloembollen de straat te vergroenen, ook nog een bankje, een waterton, geveltuinen of (andere) beplanting te kopen.

In de loop der tijd haakten steeds meer straten en buurten aan. Niet alleen in de versteende wijk Assendorp, maar in heel Zwolle. De gemeente ondersteunt deze buurtinitiatieven van harte, geeft ruimte om geveltuinen aan te leggen en groen te adopteren, en draagt regelmatig bij om planvorming om te zetten in concrete uitvoering.

Fietsend door de wijk
Fietsend door de wijk  -  Lilian Dieben

Een beeld van een geslaagde fietsexpeditie

De deelnemers aan de fietsexpeditie werden rondgeleid langs grote en kleinere buurtinitiatieven, waar de bewoners vol trots lieten zien wat ze bereikt hebben. Niet alleen een groenere straat, maar ook gezellige dagen, meer onderlinge bekendheid en vriendschap komen uit deze initiatieven voort.

Onderstaande foto's geven een beeld van de buurtinitiatieven.

Welke Groene Loper organiseert de netwerk-excursie van volgend jaar?

Kortom; het was een hele leerzame en inspirerende middag. Bedankt Groene Loper Zwolle! Wie durft het volgend jaar te organiseren?

 • straatnaam...
 • Buren actief in Assendorp
 • Ook op mobipunt (gezamenlijk parkeerterrein aan de rand van de wijk) ruimte voor ecologisch groen, beheerd door de buurt
 • Op fietsexpeditie door de wijk Assendorp in Zwolle - Elsbeth Kombrink
 • Een van de doelen van buurttuinen, Groene Lopers en Natuur voor Elkaar: Biodiversiteit - Elsbeht Kombrink
 • Bewoonster Karen vertelt over 'haar' tuin - Lilian Dieben
 • Tuinieren met respect voor plant en dier, en met ruimte voor de mens - Elsbeth Kombrink
 • Kijken in kleinere en grotere buurttuinen - Elsbeth Kombrink
 • Gemeentelijke erkenning: Bordje Buurtinitiatief - Lilian Dieben
 • Uitwisselen van kennis en ervaringen - Elsbeth Kombrink
 • De eerste daktuin van Assendorp, de moeite waard om te bekijken - Lilian Dieben
 • Uitwisselen van ervaringen - Lilian Dieben
 • Aandachtig luisteren naar Mark - Lilian Dieben
 • Buurttuin en Beleeftuin 'BuitenZinnig' bij de Vogellanden is altijd genieten - Lilian Dieben
 • Lekker Groenbezig met zijn allen...!