Bewoners aan de slag voor bijen
Verspreid over Overijssel zijn veel mensen aan de slag voor bijen. Sommige mensen zorgen er voor dat hun tuin bijvriendelijker wordt. Anderen gaan met buren aan het werk om een saai plantsoen of speelplek groener en bloemrijker te maken. Er worden bloemenlinten aangelegd en soms nemen mensen het initiatief om een braakliggend (bedrijven)terrein om te tover tot een bijenidylle. Samen maken we Overijssel weer een stuk groener, bloemiger en aantrekkelijker voor bijen! Op de beginpagina van groenbezig.nl vind je veel van dit soort initiatieven. Mooie voorbeelden om van te leren of (als ze in de buurt zijn) om je bij aan te sluiten.
Ga vandaag nog aan de slag
Hieronder vind je tips voor de inrichting van je tuin. Vind je een handige plantenlijst en instructies voor het bouwen van een goed insectenhotel. Wil je het echt groter aanpakken en een heuse bijenidylle aanleggen en kun je daar wel wat ondersteuning bij gebruiken? Neem dan contact met ons op!
- Gebruik planten die nactar en stuifmeel bieden voor bijen, zoals blauwe lipbloemen en gele composieten
- Kies bij voorkeur inheemse planten, struiken en bomen
- Suggesties voor bomen en struiken: wilg, kamperfoelie, hedera, brem, mispel, wilde appel en meidoorn.
- Suggesties voor planten: wilde akelei, salvia, knoopkruid, ijzerhard, lavendel, kruipend zenegroen, wilde marjolein
- zorg voor schuilhoekjes van oude klinkers, dakpannen, stoeptegels, taken en snoeiafval
- zorg voor nestgelegenheden met bijvoorbeeld zonnige zandplekjes, een bijenhotel (zie elder), dood hout en holle stengels
- verwijder onkruid met de hand, heet water of brander
- laat insecten zo veel als mogelijk hun nuttige werk doen en stimuuler dat vogels het in je tuin naar hun zin hebben. Zij helpen insectenplagen te voorkomen
Plant nu bollen voor een prachtig bijen-voorjaar
Terwijl er in maart en april nog maar weinig bloeit, zie je de eerste bijen al tevoorschijn, druk op zoek naar voedsel (nectar). Bollen die vroeg in het voorjaar bloeien zijn daarom een belangrijke voedselbron voor deze vroeg vliegende bijen. Bijvoorbeeld voor het vosje, verschillende zandbijen, veldhommel en wilgehommel. En natuurlijk leveren deze bloembollen je een hoop vrolijke kleuren op in een tuin waar, zo vroeg in het seizoen, nog niet veel te beleven valt. Oktober en november zijn de maanden bij uitstek om bollen te planten. Supermarkten, tuincentra en webshops bieden nu een grote variatie aan bloembollen aan. Maar, welke kies je? Hieronder vind je onze top 8 van favoriete bollen en andere stinseplanten voor bijen. Kies bij voorkeur voor bollen zonder bestrijdingsmiddelen. Kun je die niet in de plaatselijke tuincentra vinden, kijk dan eens op een van onderstaande webshops.
- Blauwe druifjes (Muscari)
- Trommelstokjes (Alium spaerocephalon)
- Kievitsbloem (fritillaria)
- Ster hyacinth (scillia siberica)
- Holwortel ((Corydalis)
- Krokus
- Sier uien (alliums)
- Bosanemoon
Webshops voor biologische bloembollen
https://huibertsbloembollen.nl/
Ideeƫnlijst voor bijenplanten
Nieuws
Heb je een mooi initiatief? Klik dan op "steun voor nieuwe plannen wilde bij". Misschien hoor je dan wel tot een van de gelukkigen van wie de plannen met hulp van de Bijenbeweging Overijssel gerealiseerd wordt.
Of laat je inspireren door verschillende verhalen van andere bewonersinitiatieven.
Bouw een insectenhotel
Bijen hebben een plek nodig om te nestelen. Dat kan in een zonnige zandige bodem zijn en bijvoorbeeld in dood hout of holle plantenstengels. Een aantal bijen, zoals de rosse metselbij, maakt ook graag gebruik van een bijenhotel. Groot of klein maakt niet uit. Zin om een bijenhotel te maken? Lees dan vooral onze beschrijving over het bouwen van een goed bijenhotel. Dan kom je niet voor teleurstellingen te staan. Bijen hebben zo hun wensen.