240314 voorjaarstips 1

Groenbezig lentetips 2024

Het broedseizoen is begonnen. Daarmee breekt voor veel groene vrijwilligers een rustiger periode aan. Wat kun je doen als het gereedschap eenmaal is schoongemaakt en opgeborgen? Vijf tips.

1. Meld je aan voor het Groenbezig Festival op 5 juli

Zet het vast in je agenda: op 5 juli zijn alle Overijsselse groene vrijwilligers van harte welkom bij een inspirerende, gezellige bijeenkomst op een mooie plek middenin de Overijsselse natuur. Meld je nu alvast aan, dan ontvang je later de officiƫle uitnodiging.

Save the date!
Save the date!

2. Wees alert op teken!

Ga je de natuur in? Als het warmer is dan 7 graden zijn de teken actief. Voorkom besmetting met de ziekte van Lyme of met tekenencefalitis, die juist in Overijssel voorkomt. Bedek jezelf goed, check jezelf als je in de natuur bent geweest en verwijder teken zo snel mogelijk. Lees meer op De Week van de Teek.

3. Zoek een groene activiteit

Doe mee met een van de vele activiteiten van natuurorganisaties. Maak een wandeling met Staatsbosbeheer of Landschap Overijssel, doe een cursus bij de IVN Natuuracademie of of doe mee met Natuur & Milieu Overijssel.

Open dag in de schaapskooi van Giethmen
Open dag in de schaapskooi van Giethmen

4. Het is weer lammetjestijd!

Ook schapen zijn groene doeners. Zonder schaapskuddes groeit de heide nog sneller vol met berken, pijpestrootje en gras. Je kunt de wollige dames en hun kersverse kroost bezoeken bij de Overijsselse schaapskooien, bijvoorbeeld de schaapskooi Lemelerberg in Giethmen.

5. Het voorjaar in je tuin? Koop bioplanten!

Je haalt het voorjaar in je tuin met nieuwe planten. Wil je ook meer dieren in je tuin? Zorg er dan voor dat je nieuwe planten vrij zijn van insectendodende middelen. Helaas verkopen de reguliere tuincentra nog steeds vooral planten die zijn behandeld met pesticiden. Koop je planten daarom bij een biologische kwekerij.

Lentebloeiers: waterranonkels in het Twekkelerveld
Lentebloeiers: waterranonkels in het Twekkelerveld