Foto Mirjam

Groene Loper Vechtdal blikt terug op 2020

Miriam Gerrits van Groene Loper Vechtdal kijkt terug op 2020. Want ondanks de coronamaatregelingen gebeurden er dit jaar mooie dingen in Vechtdal. 

2020: een bijzonder jaar

Miriam Gerrits van Groene Loper Vechtdal kijkt terug op 2020. Want ondanks de coronamaatregelingen gebeurden er dit jaar mooie dingen in Vechtdal.

Miriam: ‘Waar ik heel trots op ben, is dat de Groene Loper Vechtdal, ondanks corona, toch steeds uitbreidt. Helaas zijn er een flink aantal bijeenkomsten niet doorgegaan, maar wat wel doorging, was steeds meer inzet voor biodiversiteit. Wat verrassend is, is dat ook de horeca en de campings, waarvan de eersten best in de zorgen zitten, ook steeds meer gaan nadenken hoe ze op hun terreinen kunnen zorgen voor meer biodiversiteit. Ze worden steeds actiever binnen de Groene Loper Vechtdal.

Bomen planten in Vechtdal
Bomen planten in Vechtdal

Bomenactie

De inzet van de initiatieven bij de bomenactie heeft mij ronduit ontroerd, zoveel mensen die daarbij betrokken zijn geweest en zich belangeloos hebben ingezet om bomen te vervoeren, koffie te zetten, bomen en palen uit te laden en bomen te planten. In een woord fantastisch! De bomen werden zo meer dan de bomen die ze bij aankomst waren. Een mooi voorbeeld daarvan was het ophalen en planten van de bomen bij het AZC, waaraan veel bewoners hebben meegewerkt. De bomen werden zo een teken van samenwerken aan een nieuwe toekomst. En bovendien leverde het heel veel plezier op, mede doordat de bewoners fysiek aan de slag konden om hun eigen woonomgeving mooier te maken, iets wat meestal niet kan in een AZC. Daarnaast hebben we deze week gehoord dat het AZC in Hardenberg in ieder geval tot 2026 open blijft, dus de bomen blijven een rol spelen binnen die gemeenschap.

Daarnaast zijn er zoveel mensen die bomen hebben geplant, vooral belangrijk in deze tijd waarin veel mensen twijfelen over de nabije toekomst. De bomen gaven lucht, niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Want is er mooier dan, in een tijd als dit, samen positief bezig te zijn voor later? Het resultaat is prachtig.’