Groene vrijwilligers actief bij verduurzaming landbouwgronden
Landgoedstichting IJssellandschap uit Deventer gaat samen met haar pachters aan de slag met de uitvoering van gezamenlijk opgestelde bedrijfslandschapsplannen. Deze plannen hebben als doel om het landschap groener en natuurrijker te maken, met bijvoorbeeld fruitbomen, poelen en 10 kilometer heg bij 15 boerenbedrijven.
Groene vrijwilligers uit Deventer en omgeving gaan de komende maanden al 1655 meter heg plaatsen bij een viertal boerenbedrijven.
Groenbezig.nl ging eens kijken in het altijd fraaie IJssellandschap.
Hard werken op een koude ochtend
Het is koud als ik op 10 december 2024 een weiland op landgoed Keizersrande in ga. Vijf graden, zwaar bewolkt en een relatieve vochtigheid van meer dan 80%.
In de verte zie ik een aantal groene vrijwilligers dik ingepakt en met mutsen op, aan het werk in het weiland. Op de voorgrond een trekker die mijn kant op rijdt. Het werk is in volle gang. Het blijkt een onlangs opgerichte vrijwilligersgroep te zijn die alleen op landgoed Keizersrande actief is.
Ik hoor de vrijwilligers niet klagen over de kou. Ze werken zichzelf wel warm op deze zware kleigrond.
Een kleine foto impressie van het werk
Meerdere vrijwilligersgroepen
Deventer kent meerdere groene vrijwilligersgroepen. Een week geleden was de zelfstandig werkende vrijwilligersgroep ‘De Groene Knoop’ ook al actief op Keizersrande om heggen te plaatsen. Met meer dan 1600 meter heg die dit plantseizoen geplant moet worden mag dat ook wel.
Publieksactie op 11 januari 2025
Jet Nieboer, vrijwilligerscoördinator bij IJssellandschap vertelt dat de stichting op 11 januari 2025 nog een publieksactie organiseert om de resterende meters heg voor dit seizoen te planten.
Samenwerken met boeren
De plannen zijn opgesteld in nauwe samenwerking met de pachters van IJssellandschap. Tijdens gesprekken ‘aan de keukentafel’ werd per boer gekeken welke landschapselementen passen bij hun bedrijfsvoering en het landschap.
Judith Snepvangers, directeur van IJssellandschap, zegt hierover:
“Door samen met onze pachters plannen te maken, realiseren we een aanpak die niet alleen de natuur versterkt, maar ook de bedrijfsvoering van de boeren ondersteunt. Dat 15 van ‘onze’ boeren gezamenlijk voorstellen om onder andere ruim 10 kilometer heg aan te leggen, toont hun inzet voor een duurzame bedrijfsvoering. We zijn blij dat we nu kunnen starten met de eerste meters.”
Onderhoud en beheer
Met planten alleen ben je er natuurlijk niet. Het onderhoud en het beheer op lange termijn regelen is ook zeer belangrijk. Een kilometer prikkeldraad is bijvoorbeeld makkelijker te onderhouden dan een kilometer heg. Daarnaast leveren de boeren met een bredere heg kostbare landbouwgrond in.
Op provinciaal en landelijk niveau waren vergevorderde plannen voor een financiële bijdrage voor het beheer, die zijn op landelijk niveau echter van tafel. Gezocht wordt naar een oplossing daarvoor.
Wellicht kunnen ook daar vrijwilligers een rol spelen. Recentelijk onderhield de nieuwe vrijwilligersgroep Keizersrande bijvoorbeeld een prachtige heg op een ander deel van het landgoed Keizersrande. Een genot voor het oog voor de wandelaars die gebruik maken van de wandelroute die door dit gebied loopt. Het mes snijdt zo aan meerdere kanten.
Op de foto hier direct onder ziet u trouwens aan de linkerkant een hele oude haag. Deze moest bij het project 'ruimte voor de rivier' eigenlijk verdwijnen i.v.m. de doorstroming bij hoog water. Ecologisch onderzoek leverde op dat delen in deze haag meer dan 100 jaar oud zijn! Daarop is besloten dat de haag mocht blijven staan, mits er regelmatig beheer gepleegd zou worden. Vrijwilligers van de Groene Knoop hebben 5 jaren geleden de hele haag afgezet. Dat was een reuze klus. Ook het beheer werd daarna door vrijwilligers gedaan.
Om maar eens te duiden wat groen vrijwilligerswerk voor de natuur kan betekenen!
Landbouw en natuur, het kan goed samengaan. Nog een kleine foto impressie daarover.