NKL Kruidenakker Bornerbroek
Kruidenakker Bornerbroek komt weer tot leven

Kruidenakker Bornerbroek komt weer tot leven

Nabij Bornerbroek aan de Bolscherdwarsweg en de Bolscher Landen komt de komende weken opnieuw een kruidenakker tot leven. Deze kruidenakker van 7000 m2 wordt al 7 jaar beheerd en onderhouden door een gepensioneerde boer, puur uit enthousiasme voor de natuur. Groenbezig.nl ging er kijken.

Natuurliefhebber pur sang

10 jaar geleden is deze boer gestopt met werken en verkocht zijn boerderij. Maar als natuurliefhebber pur sang behield hij een flinke lap grond om deze helemaal naar eigen smaak in te richten. De kruidenakker was geboren.

De natuurakker bij zonsopkomst
De natuurakker bij zonsopkomst

Is het echt een kruidenakker? Ik noem het maar even zo, want what’s in a name? In ieder geval is het boven deze 7000 m2 altijd een gegons van jewelste. Als liefhebber van zo'n bloemrijke akker kom ik er al een aantal jaren en telkens word ik met open armen ontvangen. Een paar jaar geleden was ik er zelfs al voor dag en dauw om in het veld te fotograferen, maar voordat ik begon moest ik toch eerst nog even een kop koffie doen.

De facelia een bijenplant bij uitstek
De facelia een bijenplant bij uitstek

2020 als tussenjaar even weer akker

Vorig jaar is de kruidenakker er even niet geweest omdat het perceel te veel vergrast was. Om dit tegen te gaan stond er vorig jaar rogge op. Dit jaar is de 7000 m2 opnieuw handmatig ingezaaid, met een mengsel bestaande uit facelia (ook wel bijenbrood genaamd, dus een echte bijenplant), klaproos, korenbloem, siererwt, borage etc, gemend met 10 kg tarwe, 10 kg gerst en 10 kg rogge. De laatste drie ter versteviging van de planten. Aan de rand staan ook nog zonnebloemen.

Klaproos
Klaproos

Besdragende singel

Aan één rand van de kruidenakker staat een singel met besdragende struiken zoals de sleedoorn, hazelaar, krenten, walnoot, vuilboom, kardinaalshoed, wilde roos, vlierbes, sprokkelhout en meidoorn. Deze vruchtdragende singel is een ware oase voor vogels. De ratel van de bonte specht klinkt me nog in de oren van mijn laatste bezoek. En aan de buitenzijde van deze singel staan ook nog eens 32 knotwilgen.

De kruidenakker met op de achtergrond een deel van de besdragende singel
De kruidenakker met op de achtergrond een deel van de besdragende singel
wandelen  en fietsen
wandelen en fietsen

Wandel- en fietssuggestie

De kruidenakker is prachtig te zien vanaf de weg. Het ligt tussen de knooppunten 67 en 68 nabij Bornerbroek. Vanuit het startpunt Bornerbroek van Routenetwerken Twente loopt ook de gele wandelroute van ongeveer 5 kilometer langs deze kruidenakker.

Groenbezig kan alle groene vrijwilligers alleen maar adviseren om binnenkort een kijkje te gaan nemen in Bornerbroek om mee te genieten van deze kruidenakker, het is zeer de moeite waard. Naar verwachting is de maand juni de beste maand om de kruidenakker te bewonderen.

Hieronder nog een kleine fotoserie van de kruidenakker. Alle foto's van dit artikel zijn gemaakt tijdens vorige jaargangen van de kruidenakker.

  • De kruidenakker aan de Bolscherdwarsweg / Bolscher Landen
  • Aan de achterkant van het perceel nabij de bomen loopt de gele wandelroute van het routenetwerk Twente
  • Facelia, hoofdbloem van de akker
  • Korenbloemen
  • klaproos
  • Zonsopkomst boven de akker
  • Kleurrijk