water-striders

Even bellen met... natuurgids Harrold Boersma

Het jaarlijkse evenement voor kinderen ‘Beestjes vangen in de Reest’ bij bezoekerscentrum de Wheem kon dit jaar niet doorgaan vanwege de geldende corona-maatregelen. Maar dat hield Harrold Boersma niet tegen om toch op pad te gaan. Samen met zijn zwager ging hij met alle benodigdheden richting de Reest en maakte een filmpje om zo kinderen en hun ouders en grootouders te inspireren over de schoonheid van de natuur. Groenbezig.nl belde met Harrold om meer te horen over hem en zijn initiatief.

Door Mariska Brouwer

Van jongs af aan

“Ik ben opgegroeid in de natuur, als kind woonde ik op een boerderij aan de rand van Nieuwleusen. Daar kon ik eindeloos struinen en ontdekken. Bijvoorbeeld bij de sloot langs ons huis, waar ook een mierenpad te vinden was. Elk jaar liepen die beestjes daar opnieuw. Wat er allemaal gebeurt, in de groep onderling en ook als je er bijvoorbeeld een torretje bij legt, is echt fascinerend. Ik kon daar uren en uren naar kijken. Waarschijnlijk is toen mijn passie voor kleine beesten ontstaan. Vaak zijn mensen bang voor die kleintjes. Het idee heerst dat insecten vies en eng zijn en daarom dood moeten. Maar ik wil graag het andere beeld laten zien, dat ze juist prachtig en fascinerend zijn. En zo een beetje bijdragen aan bewustwording van het nut van deze beestjes.”

Natuurgids

“Zo’n vijf jaar geleden zag ik via Facebook een oproep voor vrijwillige natuurgidsen bij Landschap Overijssel. Dat sprak me enorm aan, het bleek ook goed te combineren met mijn werk binnen de chaletbouw. Na mijn aanmelding volgde een cursus om meer te leren over het vertellen van je verhaal, over het overbrengen van die liefde voor de natuur. Sindsdien ga ik regelmatig als natuurgids met groepen op pad en gaan we 1x per jaar met een groep kinderen beestjes vangen in de Reest. Het is altijd weer een verrassing wat je bovenhaalt. Een waterschorpioen of Amerikaanse rivierkreeft maakt altijd indruk, en daarnaast is er nog veel meer moois te vangen.”

Nuttig en toegankelijk

“Superjammer dat al die activiteiten al een tijdje niet door kunnen gaan. Maar ik wilde wel graag iets doen om de ouders, grootouders en kinderen te bereiken. Zo ontstond het idee om een filmpje te maken. Mijn zwager - ook een natuurliefhebber - wilde wel filmen en monteren dus daar gingen we, samen op pad om waterbeestjes te zoeken. We willen laten zien hoe leuk en makkelijk het in dit geval is om van alles naar boven te halen en te bekijken. Een gezellige activiteit om ook samen thuis te doen en om vooral de kinderen enthousiast over de natuur te maken: kijk eens hoe leuk dit is!”

Extra tips van Harrold

Waar ga je vangen?
“Zoek naar een ondiepe en begaanbare plek. Bij een ondiepe plek kan je vaak van tevoren al een beetje bekijken wat er in het water leeft. En door te kiezen voor iets begaanbaars, heb je ook de ruimte om goed te kunnen scheppen en je vangst te bekijken.”

Geen water in de buurt?
“Verdiep je dan eens in andere beestjes. Hang bijvoorbeeld een insectenhotel op - of maak het zelf - en observeer wat er allemaal gebeurt. Vaak een drukte van jewelste en hartstikke leerzaam.”