NK tegelwippen Oldenzaal Enschede 1
NK Tegelwippen 2021 Challenge Oldenzaal-Enschede

NK Tegelwippen 2021 Challenge Oldenzaal-Enschede

Het Nederland kampioenschap (NK)-tegelwippen is in volle gang. We zitten ongeveer op de helft van de 6 maanden die dit NK duurt. Een goed moment om te kijken wat er allemaal gebeurt.

Direct na aanvang hebben de gemeentes Oldenzaal en Enschede een onderling duel afgesproken. Wie eindigt het hoogste in de landelijke ranking? Groenbezig.nl besloot om dit te gaan volgen. Medio mei toen ik voor het eerst keek naar de stand van beide gemeentes stond Oldenzaal met 51 tegels op de 68e plaats. Enschede stond toen al op de 10e plaats met 9083 tegels. Daarbij moet wel gemeld worden dat niet het exacte aantal tegels telt maar het gemiddelde aantal tegels per inwoner.

Hoe is de stand nu?

Enschede staat nog steeds op de tiende plek, nu met 20.262 tegels. Oldenzaal heeft een sprint gemaakt en staat nu op de vierde plaats met 10356 tegels. Omdat Oldenzaal minder inwoners heeft en het gemiddelde per inwoner telt staan ze nu hoger in de ranking dan Enschede.

Je kunt dus wel zeggen dat beide gemeentes het goed doen op de ranglijst van 81 gemeentes. Wat hebben ze gedaan om hun inwoners te stimuleren om mee te doen? Groenbezig.nl ging er kijken.

De Opstart

Beide gemeentes besloten pas kort van tevoren dat ze mee zouden doen aan de wedstrijd en besloten toen ook met elkaar een challenge aan te gaan. Beide gemeentes hadden dan ook geen ‘onttegelprogramma’ klaar staan zoals Jeroen Buitenweg medewerker Water en Klimaat van de gemeente Oldenzaal dat uitdrukte.

Lies Rubingh, communicatieadviseur Klimaatadaptatie bij de gemeente Enschede: “We doen vooral mee om ervaring op te doen met het motiveren van inwoners om te onttegelen. Deze kennis kunnen we gebruiken voor toekomstige campagnes.

En dan toch een verdienstelijke 4e en 10e plek? Hoe kan dat?

Dat onttegelen trouwens gewoon ook prachtige straatjes oplevert bewijst onderstaande foto van een groen straatje wel.

De 'ideale' groene straat
De 'ideale' groene straat

Oldenzaal

Alle tegels die ingezet worden om te vergroenen tellen mee: in Oldenzaal wordt gewerkt aan een tweetal prachtige groene schoolpleinen. Eén van die schoolpleinen is de Nutsschool die de kans greep om bij de nieuwbouw van de school ook het schoolplein te vergroenen. Ongeveer 3500 tegels gingen eruit om plaats te maken voor groene speelnatuur. In september wordt deze school met het vergroende plein opgeleverd. Dat moet de ouders van deze kinderen toch ook stimuleren. En de gemeente geeft het goede voorbeeld door op basis van een burgerinitiatief 250 meter busbaan op te heffen en daar groen van te maken onder het motto 'meer groen, meer bloemen en daardoor meer insecten'.

Nu is het verder aan de inwoners. Via de gemeentelijke website, social media en huis aan huis bladen heeft Oldenzaal de bewoners geïnformeerd dat Oldenzaal de challenge met Enschede is aangegaan.

Ook kunnen bewoners van Oldenzaal de tegels gratis inleveren door een initiatief van 2R recycling uit Hengelo. De ingeleverde tegels worden dan 100% gerecycled voor de wegenindustrie . De gemeente Oldenzaal heeft hiervoor een speciaal inleverpunt gecreëerd op het gemeentelijke afvalbrengpunt en dit laten weten aan alle bewoners.

Het toekomstige schoolplein van de Nultsschool in Oldenzaal
Het toekomstige schoolplein van de Nultsschool in Oldenzaal
De voormalige busbaan in Oldenzaal
De voormalige busbaan in Oldenzaal

Enschede

Lies: “onze tegelstand stijgt met de dag dus we gaan als een speer”. Lies kan me wel in contact brengen met een straat waar vergroend wordt. Dat komt omdat kort voor het NK tegelwippen in Enschede de campagne ‘Enschede wordt Zo Groen’ van start is gegaan. Onder het motto ‘een groene straat, wie wordt daar niet vrolijk van’ worden door De Groene Loper Enschede 10 x 10 geveltuinen gratis weggegeven. Straten die in aanmerking willen komen voor de gratis geveltuintjes moeten minstens 10 buren verzamelen en samen een motivatie insturen waarom juist hun straat vergroend moet worden. Als ze hebben gewonnen moeten ze een gezamenlijke ‘plant dag’ organiseren om de aangeleverde planten in de grond te zetten.

Sinds half juni kent Enschede ook een tegelservice. Onder voorwaarde dat tegels aangemeld worden voor het NK tegelwippen kunnen de gewipte tegels gratis opgehaald worden door de gemeente. Dit blijkt ook in Enschede een schot in de roos want het loopt heel goed.

In Enschede trof uw verslaggever ook een gevel aan waar welgeteld 1 tegel was gewipt (wel aangemeld). Vervolgens is daar een blauwe regen geplant en zijn er langs de gevel draden gespannen om de blauwe regen langs de klassieke vooroorlogse gevel te leiden. Over een paar jaar zorgt die ene tegel voor een prachtige groene gevel met bijen en hommels minnende bloemen.

Vooroorlogse gevel Enschede met 1 gewipte tegel
Vooroorlogse gevel Enschede met 1 gewipte tegel

Groenbezig ging kijken bij de Pyrmonstraat in Enschede, deze straat is 1 van de straten die 10 tuintjes, goed voor ongeveer 150 tegels wippen, ontving via de Zo Groen campagne. De plant dag is net achter de rug. Onderstaande slide-show geeft de sfeer weer in deze straat.

  • De Pyrmonstraat zonder de nieuwe geveltuintjes
  • Toekomstdroom? Eén van de weinige al bestaande tegeltuintjes in de Pyrmonstraat
  • De plantdag
  • Aan de slag
  • Gezellige straatactiviteit
  • Eén van de nieuwe geveltuintjes
  • Samen, jong en oud!
  • Een groene straat, wie wordt daar nu niet blij van?