schellerdriehoek heggenleggen

Heggenleggen in de Schellerdriehoek

Heggenleggen in de Schellerdriehoek door de ogen van Lidewij Disbergen

Klussen voor jong en oud

Op een grijze ochtend ga ik langs bij de winterwerkdag van belangenvereniging de Schellerdriehoek, een park in Zwolle Zuid. Ine Reinders is vrijwilligster van het allereerste uur (en dat is alweer ruim 30 jaar geleden!) en leidt me rond. Ze vertelt me wat er allemaal gebeurt vandaag. De wilgenhutten in de natuurspeeltuin worden gesnoeid en er worden heggen ‘gelegd’. Dit heggenleggen is een eeuwenoud ambacht om heggen zo dicht te vlechten dat ‘er nog geen kip doorheen kan’. Vijf jaar geleden heeft Landschap Overijssel een cursus gegeven aan buurtbewoners, met als resultaat dat al vele heggen rondom het park inmiddels zijn ‘gelegd’.

Klussen voor jong en oud

Even verderop zijn vrijwilligers van VLO (Vrijwillig Landschapsonderhoud Zwolle) wilgen aan het snoeien. Enkele van de gesnoeide wilgentenen zullen later in de ochtend worden geplant door buurkinderen. Ine vindt het heel belangrijk dat kinderen betrokken worden bij de natuur in de het park. “Het is toch geweldig als ze vandaag een wilgenteen planten en over 10 jaar hun eigen boom zien staan?”. Als IVN natuurgids zoekt ze altijd naar mogelijkheden om kinderen bij de Schellerdriehoek te betrekken. In november waren er kinderen van groep 7 van de Ichthus (de naastgelegen basisschool) om wilgen te snoeien en te vlechten. Ine loopt de school graag even binnen om kinderen en leerkrachten enthousiast te maken voor de natuur zo dichtbij.

VLO
VLO

Een lange adem

Bij de koffie vraag ik Ine hoe het is gelukt dat er zo’n oase van rust in de stad behouden is gebleven. Als ik door Zwolle Zuid fiets, zie ik diverse nieuwbouw projecten. Ine vertelt dat ruim 30 jaar geleden de bouwtekeningen voor een nieuwbouwwijk inderdaad al klaar lagen. Samen met een steeds grotere groep buren kwam ze in het verweer. Om een sterkere stem te vormen organiseerden ze zichzelf in een belangenvereniging. Na vele gesprekken met gemeente en politieke partijen kregen ze het voor elkaar dat de bebouwing van tafel werd geveegd. De rust duurde even, toen kwam de grond van de Schellerdriehoek opnieuw in het vizier van de gemeente. Onzekere tijden braken aan. Maar in 2008 kwam het verlossende besluit dat de Schellerdriehoek de bestemming kreeg van een groen openbaar park. Met een gewonnen wijkbudget kreeg de belangenvereniging de mogelijkheid om het park in te richten.

Koffie!
Koffie!

Toonkamer van het IJssellandschap

Ik vraag Ine wat de strategie is om te voorkomen dat het gebiedje in de toekomst weer voor woningbouw in aanmerking komt. “We willen de Schellerdriehoek zo mooi maken dat niemand er meer wil aankomen. We werken aan een toonkamer van het IJssellandschap met knotwilgen, knotpopulieren en een hoogstamboomgaard zoals je ze van oudsher hier langs de IJssel ziet. En niet te vergeten de speelplek Natuurlijk Spelen waar kinderen met én zonder handicap kunnen spelen.” Een enorme klus, waarbij de buurt actief de samenwerking zoekt met organisaties als Landschap Overijssel, de ROVA en de gemeente.

Snoeien wilgenhut en de waterspeeltuin

Als de koffie op is, loop ik een laatste rondje door het park. Kinderen vragen zich bezorgd af waarom het dak van hun hut wordt gesnoeid en krijgen de geruststelling dat het deze zomer weer helemaal dicht is gegroeid. De heggenleggers overleggen over de palen en de wilgensnoeiers van VLO staan weer op hun ladders. Op weg naar huis fiets ik langs twee nieuwbouwprojecten. Bij een groeiende bevolking zijn huizen nodig, de keuze waar te bouwen is een ingewikkelde. Ik ben blij dat er mensen zoals de belangenvereniging Schellerdriehoek opstaan die opkomen voor het belang van groen in onze eigen buurt. Meer weten over de belangenvereniging? Zie LINK

Deze column is geschreven door Lidewij Disbergen, vrijwilliger bij NMO. De komende weken gaat ze op bezoek bij groene vrijwilligers in haar eigen buurt, Zwolle Zuid.

Wilgenhut
Wilgenhut
Waterspeeltuin
Waterspeeltuin
De groep heggeleggers
De groep heggeleggers