uitleg over de zomereik
Uitleg over de zomereik

'Gezond Natuur Wandelen Raalte' een groot succes

“Dit is een zomereik, dat zie je aan de korte steeltjes van de bladeren en de lange steeltjes van de eikels”, legt Ineke Borger uit. “Bij de wintereik is het andersom”. We zijn nog geen kwartier onderweg en ik heb al wat opgestoken. Leuk. Ik ben op pad met de groep ‘Gezond Natuur & Cultuur Wandelen Raalte’. Wandelbegeleiders Bert en Ineke Borger nemen elke dinsdagochtend iedereen die wil, mee op een korte wandeling in en om Raalte.

Wie kent de parasolzwam?

Negentien opgewekte wandelaars hebben zich deze dinsdagochtend gemeld. “We wandelen maximaal vier kilometer en we doen het rustig aan”. Ik heb dus alle tijd om heerlijk om me heen te kijken. Het is mooi hier aan de rand van Raalte. We lopen over een klinkerweggetje met aan beide kanten prachtige, hoge bomen. Even later stopt Ineke bij een weiland en wijst op grote, lichtbruine paddenstoelen op een hoge steel. “De grote parasolzwam”, vertelt ze aan de groep, “een eetbare paddenstoel, je bakt hem ongeveer zoals een schnitzel”. Het leidt tot vrolijke reacties om me heen. Zo te horen gaat niet iedereen het thuis snel uitproberen.

Grote parasolzwam
Grote parasolzwam  -  Nico Kloek
Luisteren naar de uitleg
Luisteren naar de uitleg

Wandelen samen met natuurbeleving

We volgen de Knapenveldsweg en wandelen langs boerderijen en weilanden. Later verschijnt er bos aan de rechterkant. Een bescheiden, geel bloeiend plantje in de berm blijkt rolklaver te zijn. “Ook eetbaar, lekker in salades”, vertelt Ineke. Nu neemt iemand de proef op de som en aan het gezicht te zien valt de smaak niet tegen. Zowel Bert als Ineke volgden voor ze begonnen een cursus natuurbeleving en wandelbegeleiding. Bert concentreert zich nu op de routes, terwijl Ineke de natuur en cultuur onderweg voor haar rekening neemt. “We lopen een wandeling altijd zelf een keer vooraf. Ik zoek dan dingen op om over te vertellen. Dat is leuk, want daar leer ik zelf ook weer van. Ik lees gewoon voor van mijn briefje, want ik wil het wel goed vertellen”.

Gezond Natuur Wandelen onderweg
Gezond Natuur Wandelen onderweg  -  Britta Schmidt

Sportbedrijf Raalte denkt mee

Buurtsportcoach Brigit Trooster van het Sportbedrijf Raalte wandelt deze ochtend ook mee. Ze is enthousiast. “Gezond Natuur Wandelen was in Raalte direct een succes”, zegt ze. “Het concept past ook goed in de huidige tijd. Het is laagdrempelig, je opgeven hoeft niet en het gaat altijd door. Voor veel deelnemers zijn vooral de sociale contacten erg belangrijk. Als lokale project groep denken we op de achtergrond mee en zorgen voor de promotie van de activiteit en voor het werven van de wandelbegeleiders. Dat laatste is hard nodig gezien het grote aantal deelnemers”.

Terloops wat afval oprapen
Terloops wat afval oprapen  -  Britta Schmidt

Afsluiten met koffie

Al pratend verlaten we de Knapenveldsweg en slaan af naar een mooi, slingerend bospaadje. Het is nu zo smal dat we achter elkaar moeten lopen. Voor me raapt iemand bijna terloops een rondslingerende, lege chipszak op. Wie van natuur geniet gaat er vanzelf voorzichtig mee om. Snel daarna zijn we terug bij ons startpunt, het wijkcentrum De Noaber. Samen bewegen, rondkijken in de natuur en nieuwe mensen leren kennen, het is een gouden combinatie. Binnen wacht de koffie.

Samen afsluiten met koffie
Samen afsluiten met koffie  -  Britta Schmidt

Wandelbegeleider iets voor jou?

Gezond Natuur Wandelen Raalte is op zoek naar extra wandelbegeleiders. Ben je 1 à 2 keer per maand op dinsdagochtend twee uurtjes beschikbaar? Neem dan contact op met Brigit Trooster van het Sportbedrijf Raalte: brigit.trooster@sportbedrijfraalte.nl.

Gezond Natuur Wandelen overal in Nederland

Gezond Natuur Wandelen is een landelijk initiatief. Er wordt in ruim 100 plaatsen gewandeld. In Overijssel is dat in Raalte, Ommen/Hardenberg, Deventer en Oldenzaal. De opzet is overal hetzelfde: een wandeling van een uur in het groen, begeleid door vrijwilligers die onderweg ook iets over de natuur en cultuur vertellen. Deelname is altijd gratis. Meer informatie vind je op gezond natuur wandelen.