justin-2
Justin bruins

Jonge natuurfotograaf Justin Bruins komt naar Groenbezig Festival

Vrijdag 5 juli staat natuurfotograaf Justin Bruins op het Groenbezig Festival. Met zijn achttien jaar is hij één van de jongste beeldvrijwilligers van Landschap Overijssel. Ga bij hem langs voor zijn beste tips en trucs om de natuur in beeld te brengen.

Pestvogel
Pestvogel  -  Justin Bruins

Je weet nooit wat je tegenkomt

Hij heeft net, zo vertelt hij enthousiast, zijn eerste patrijs gezien. “Ik had wel mijn camera mee, maar de foto’s vind ik niet goed genoeg. Ze zijn te onscherp, ik moet nog een keer op pad om hem echt goed vast te leggen”. Hij heeft eigenlijk altijd wel zijn camera mee, zegt hij. Je weet tenslotte nooit wat je tegenkomt. De Lemelerberg en het Luttenbergerveen zijn plekken waar hij graag heen gaat. “Het Luttenbergerveen is een gebied met blauwgraslanden en een echt vlinderparadijs. Het is voor mij dichtbij, dus echt een plek waar ik even heen kan als ik maar kort tijd heb. Ik volg ook nog een studie bos-en natuurbeheer.“

Ruine
Ruine  -  Justin bruins

Beeldvrijwilliger

Zijn eerste camera was een gewone compact camera. Die heeft hij inmiddels verruild voor een Nikon D500, een spiegelreflexcamera met meer mogelijkheden. Toen hij op een dag foto’s aan het maken was bij de schaapskudde van de Lemelerberg, raakte hij in gesprek met de schaapsherder. Die was onder de indruk van zijn foto’s en adviseerde hem om eens wat op te sturen naar Landschap Overijssel. “Daar waren ze direct zo enthousiast dat ze me vroegen eens langs te komen”, vertelt Justin. “Toen vroegen ze me om beeldvrijwilliger te worden en dat heb ik gedaan. Elke maand stuur ik foto’s in en de beste daarvan worden opgenomen in de beeldbank. Het is heel leuk om dan je eigen foto’s terug te zien op de website van Landschap Overijssel. De beelden bij het verhaal over de Eversberg, vlakbij Nijverdal, zijn van mij. Daar ben ik best wel trots op.”

Spreeuw
Spreeuw  -  Justin Bruins

Vogelaar

Hij fotografeert alles in de natuur, maar zijn favoriete onderwerp is toch wel vogels. “Daar weet ik ook gewoon het meeste van. Al vanaf heel jong ben ik geïnteresseerd in vogels. Ik lees me echt in en bestudeer ook hun gedrag. Als je niks weet over bijvoorbeeld het baltsgedrag van een vogel dan kun je dat ook niet vastleggen.” Het betekent dat hij soms om half vijf opstaat om een vissende ijsvogel te fotograferen. Maar soms heeft hij ook gewoon geluk en hoeft hij alleen maar zijn camera te pakken. Hij laat een paar prachtige foto’s zien van een kerkuiltje dat vanaf een paaltje recht de camera in kijkt. Gewoon vanuit zijn eigen huis op de foto gezet.

Winterkoning
Winterkoning  -  Justin Bruins

Compositie

“Leren doe je vooral door het te doen”, zegt hij. Een goed compositie standpunt vinden, vind hij nog steeds de grootste uitdaging. Hij leerde veel door gewoon filmpjes op Youtube te kijken. “Die zijn er genoeg. En via TikTok ben ik in contact gekomen met een bekende natuurfotograaf. Ik liet hem mijn werk zien en heb ook om advies gevraagd. Het was heel gaaf dat hij ook echt de moeite nam om te antwoorden en op mijn werk te reageren.” Nieuwe uitdagingen zijn er ook. Hij wil korte filmpjes maken, kleine documentaires met muziek eronder. Nee, uitgeleerd is hij nog lang niet.

Volg Justin op Instagram

Op zoek naar tips en trucs om zelf mooie natuurfoto’s te maken? Op het Groenbezig Festival kun je Justin’s foto’s zien en met hem in gesprek gaan. Je vindt Justin nu al op Instagram: justinb.wildlife