Krentenboom voor ecotuin Hoog Schuilenburg
De tuin van Hoog Schuilenburg in Almelo kleurt geel, paars, blauw en rood. Hommels en bijen vliegen af en aan. Er hangen al appeltjes aan de appelboom. Rond het seniorencomplex hebben traditionele grasveldjes plaats gemaakt voor een gevarieerde eco- en beleeftuin. In die tuin staat nu ook een krentenboom. “Die konden we aanschaffen met een bijdrage uit de subsidieregeling ‘kleinschalige boomaanplant”, vertelt Arjan Mensink, bewonersconsulent van Woonzorg Nederland. Hij en de bewoners zijn er blij mee.
Bijdrage regeling kleinschalige boomaanplant
Wie door de nieuwe tuin wandelt, ontdekt al gauw meer bomen. Arjan: “Met ons oorspronkelijke budget hadden we dit alles niet kunnen realiseren. Nu staan er in de tuin naast de vele bloemen en struiken ook veel fruitbomen. Onze hovenier wees me op mogelijkheden om subsidie aan te vragen, zoals de regeling kleinschalige boomaanplant. Zo kwamen we in contact met de gemeente, provincie, de Groene Karavaan en de Natuurateliers. Met al die hulp konden we meer realiseren dan we aanvankelijk dachten. Voor de keuze van de krentenboom hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de advieslijst van de provincie.”
Beleeftuin
“We wilden van een gecultiveerde tuin naar een beleeftuin, een tuin die plukbaar en eetbaar is” vertelt Arjan Mensink terwijl we buiten naar de nieuwe krentenboom lopen. “Om de zintuigen van onze bewoners te prikkelen maar ook om ze te stimuleren om meer naar buiten te gaan, om meer te bewegen. We hebben een lavendelveld en vlakbij de nieuwe jeu de boules baan, waar al druk gebruik van wordt gemaakt, een vlinderidylle. Er hangen op veel plekken nestkastjes. Er komt nog een insectenhotel en we willen ook nog iets met water doen want daar komen weer andere diersoorten op af.”
hulp uit de buurt
Vanaf het terras genieten de bewoners al van hun nieuwe tuin. Sommigen maken achter de rollator een kleine wandeling. Arjan: “Zelf meewerken in de tuin is voor onze bewoners over het algemeen niet meer mogelijk. In de toekomst hopen we voor het onderhoud een ploeg vrijwilligers uit de buurt bij elkaar te brengen. Maar we hebben nu ook al hulp gehad. Scholengemeenschap Erasmus maakte met ‘HetErasmusDoet’een eigen variant van NLDoet en kwam een dag helpen; er werden tegels gewipt en tien nestkastje geplaatst in bomen.”
Nu een plan voor de hele wijk
Maar het blijft niet bij alleen bij de eigen tuin, er gaat nog meer gebeuren als het aan Arjan Mensink ligt. “We werken met andere organisaties aan een meeromvattend masterplan voor de wijk waar onze tuin onderdeel van zal zijn. We hebben nu een plan A en een plan B. Onze eigen tuin is plan A. Die is nu grotendeels klaar. Onze wandelpaden sluiten al aan op die in het openbare groen. Plan B is een groen masterplan voor de hele wijk. Er is nu vooral passief groen in de wijk; veel gras en eikenbomen. Dat kan anders. We denken aan een natuurbeleefroute door de wijk, natuurlijke begrazing, een ander maaibeleid. Het masterplan maken we samen met de woningcorporaties, de scholen en de ondernemers.”
Regeling kleinschalige boomaanplant
De regeling ‘kleinschalige boomaanplant’ was een subsidieregeling van de provincie Overijssel in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel en Landschap Overijssel. Ze was speciaal bedoeld voor groene buurtinitiatieven, buurtschappen en zorginstellingen zoals Hoog Schuilenburg om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de provincie om 1,1 miljoen nieuwe bomen aan te planten, een voor elke bewoner van de provincie. En dat doel komt in zicht, de teller staat al op ruim 1 miljoen! Kijk op iedereeneenboom.nl
Naast de ecotuin van groot Hoog Schuilenburg ontvingen ook de Dorpsboomgaard Lettele, Isis Sofia, ontmoetingspark de Greune en Prachtlint Staphorst een bijdrage.