lomark-zekhuis08701

Lente in de lucht, 5 tips om te genieten in 2020

Welke onrust er ook in onze wereld aanwezig is, de natuur volgt haar eigen ritme. En buiten is dat goed te merken, want de lente hangt in de lucht! De vogels laten van zich horen, het groen komt voorzichtig tot bloei. Geniet ervan nu het kan, maar doe het wel met de nodige voorzorgsmaatregelen van het RIVM in je achterhoofd. Met deze 5 lentetips van GroenBezig geniet je dichtbij huis van het voorjaar.

Lente in de lucht, 5 tips om te genieten

 1. Luister met aandacht
  Stap naar buiten of zet het raam open en doe niets anders dan luisteren. Welke natuurgeluiden hoor je? Van vogels, van de eerste insecten? En als je graag wilt weten wélke geluiden je precies hoort, volg dan een cursus. Dat kan nu gelijk online, kijk bijvoorbeeld eens op de website van Vogelbescherming Nederland
 2. Maak je omgeving groen
  Plek maken voor groen kan binnen én buiten. Binnen kweek je je eigen kruiden. Buiten ga je aan de slag in je tuin of op je balkon. Verwijder die tegel, zaai of plant wat nieuws. Online op zoek naar inspiratie? Kijk eens bij Velt Zwolle, ontdek gevel- en boomtuintjes en doe mee met het creëren van een bloemenlint.
 3. Haal een frisse neus en ruim op
  Deze periode is het moment voor een grote voorjaarsschoonmaak. Niet alleen in je huis, maar ook buiten. Helaas is het nu niet mogelijk om lange wandelingen in natuurgebieden te maken. Maar een frisse neus halen in de vorm van een kort blokje om is wel een goed idee. Maak je tijdens je korte wandeling in de buurt extra nuttig en neem een vuilniszak mee. Doe handschoenen aan en verzamel het zwerfafval dat je onderweg tegenkomt. De natuur zal je dankbaar zijn.
 4. Laat je voeden door de natuur
  In deze tijd van het jaar laten de eerste madeliefjes zich zien. Wist je dat die eetbaar zijn? Met een beetje geduld kan je de bloemetjes gebruiken voor thee. Pluk de bloemetjes, leg ze op een theedoek en laat ze goed drogen op een geschikte plek (droog en warm, maar niet boven de verwarming). Na een week of 6 doe je ze in een thee-ei en geniet je van je eigen madeliefjesthee. Duurt het drogen je te lang? Strooi de bloemetjes dan over een salade of gebruik ze als topping op eigen gebakken koekjes. Zorg wel dat je de madeliefjes plukt op een plek waar geen honden uitgelaten worden en waar geen druk verkeer voorbij raast.
 5. Teken je tuin
  Eerst ga je op zoek naar schatten van buiten, een mooie veer, een slakkenhuis, een bijzonder blad, een mooi hoekje. Als je langer kijkt, zie en vind je genoeg. En vervolgens maak je jouw tekening. Teken je veel details of maak je iets met alleen vormen of kleuren? Kies wat het beste bij je past. Heel veel inspiratie vind je online bij Google Arts & Culture, bijvoorbeeld als je zoekt op ‘bloem.

  Doe je mee met onze tips? Deel je actie via Facebook of Twitter met de hashtags #groenbezig en wie weet zie je jouw werk terug in de volgende nieuwsbrief van GroenBezig.