Zomertips 2024: plaagdieren en woekerplanten
Het is een groeizame zomer. Dat geldt ook voor invasieve planten en dieren, en voor inheems stekend en kruipend ongemak. De Groenbezig-redactie geeft je graag een paar tips.
1. Slakken
Mensen met een (moes)tuin klagen steen en been over de enorme hoeveelheid slakken. Vooral naaktslakken eten graag levende plantenbladeren. Milieucentraal geeft goede informatie over het voorkomen en bestrijden van slakken. Extra tip: strooi paneermeel in je tuin en verhuis de vele slakken die daar al snel op afkomen een flink eind uit de buurt.
2. Exotische dieren en planten: tuin er niet in
Vrijwilligers die in de natuur werken hebben er hun handen vol aan om de wildgroei van invasieve exoten tegen te gaan. Volg daarom het advies van Staatsbosbeheer:
"Voorkom dat uitheemse planten en dieren in natuurgebieden terechtkomen. Tuinafval, tuinaarde of vijverplanten kun je het beste in de gft-bak doen. Plantenresten van invasieve exoten zoals Japanse duizendknoop kun je zelfs beter bij het gewone huisvuil doen. Gooi nooit aquariumdieren in het buitenwater en zorg dat (huis)dieren niet kunnen ontsnappen." Lees meer.
3. Muggen
Door de vele regen zijn er veel muggen. De beste manier om ze te bestrijden is ze te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat er geen stilstaand water in de buurt is, zoals een volgeregende bloempot die krioelt van de muggenlarven. Kies planten waar muggen niet van houden. Houd muggen buiten de deur met horren. Wil je per se rustig slapen, dan is een klamboe de beste bescherming.
4. Wespen
Wespen zijn nuttige opruimers van rommel in de natuur. Maar ze kunnen pijnlijk, en voor sommige mensen gevaarlijk steken. Aan het eind van de zomer gaan ze op zoek naar zoetigheid. Je lokt ze weg van je limonade met een buffetje van rottend fruit of een appelschil verderop in de tuin. Een enkele wesp verjaag je met de plantenspuit. Lees meer in de tips van Milieucentraal.
5. Jakobskruiskruid
Het is een mooie plant die veel verschillende insecten trekt. Met als bekendste de sint-jakobsvlinder met zijn zwart-geel gestreepte rupsen. Maar jakobskruiskruid is giftig voor dieren en mensen. Als het in het hooi terecht komt, kan vee eraan sterven. De plant verspreidt zich de laatste jaren veel sneller dan vroeger. Inmiddels staan de bermen er vol mee. Wil je hem inperken, dan kun je de planten met de hand uittrekken – met wortel en al – voordat ze zaad vormen.
Bonustip
Er zijn natuurlijk nog veel meer plaagdieren dan we hierboven hebben behandeld: muizen en ratten, teken, zilvervisjes, eikenprocessierupsen, mieren, enzovoorts. Op de website van Milieucentraal vind je handige informatie over alle mogelijke plaagdieren, binnen en buiten.