Tureluur (8)kopie (Groot)

Op bezoek bij de winnaar van de Boerenlandvogelprijs 2022

Ailko Faber, coördinator weidevogelwerkgroep van de Natuurvereniging IJsseldelta, heeft recent de Boerenlandvogelprijs 2022 gewonnen. De weidevogelwerkgroep is een snel groeiende groep mede dankzij de tomeloze inzet van Ailko. Maar naar ik vernomen heb is het niet alleen zijn inzet, ook zijn warmte en enthousiasme zijn een verbindende factor binnen de weidevogelwerkgroep. Reden voor Groenbezig.nl om eens kennis te maken en een ochtendje in alle vroegte mee te lopen het veld in.

Mastenbroekerpolder: het werkgebied van de weidevogelgroep

Zo vroeg het veld ingaan betekent voor 5 uur het bed uit. Vanuit Deventer over de IJsseldijk richting de Mastenbroekerpolder in de driehoek Kampen, Zwolle, Genemuiden/Hasselt. Zeker geen straf in het eerste fraaie daglicht met laaghangende mist. Het vroege opstaan is dan al weer vergeten. Aangekomen in de Mastenbroekerpolder is de lucht betrokken geraakt. Deze polder kent kaarsrechte wegen en weteringen, weilanden tot aan de horizon en hier en daar een groepje bomen en boerderijen. In de verte zie ik Hasselt liggen. Een ideale omgeving voor de weidevogel natuurlijk. Om 7 uur heb ik afgesproken met Ailko en zijn collega Geert Ensing. We gaan samen speuren naar nesten in het snelgroeiende gras.

Observeren
Observeren

Ailko Faber

Gelet op de hoeveelheid vrijwilligerswerk waar hij zich voor inzet verwacht ik iemand die geen fulltime baan heeft of zelfs met pensioen is. Niets is minder waar. Ailko (64 jaar) werkt als fulltime vakdocent bij de Landstede groep, een onderwijsorganisatie. Hij is daar ook nog eens secretaris van de ondernemingsraad. Op mijn vraag hoeveel uur hij aan vrijwilligerswerk besteed blijft hij het antwoord schuldig. “Dat is moeilijk aan te geven vanuit mijn coördinatorfunctie, belletje hier, gesprekje daar, vergaderingen, dat gaat steeds maar door”.

Ailko is een joviale, zeer vriendelijke man en dat is een houding die perfect past bij zijn coördinerende en verbindende taak. De weidevogelwerkgroep is vooral dankzij zijn inzet gegroeid van 14 in 2019 naar 44 vrijwilligers nu. Die 14 mensen ‘deden’ een heleboel boeren maar kwamen tijd tekort want lang niet alle boeren werden bezocht. Samen met Marja van Harten, coördinator Boerenlandvogels van Landschap Overijssel, heeft de vogelwerkgroep toen een plan gemaakt. Er werden cursussen uitgeschreven en daar kwamen veel mensen op af. Daarna ving Ailko ze op en koppelde ze aan bestaande leden om het ‘vak’ te leren. Als dat niet lukte ging hij zelf het veld in met nieuwe leden. Ook de contacten met de boeren moesten compleet op de helling en eigenlijk opnieuw opgebouwd worden. Freddie Aalbers, weidevogelcoördinator van de Agrarische Natuurvereniging Camperland nam dat op zich. Daarnaast werkte Esther Graaskamp van het Agrarisch Collectief Noord-west Overijssel mee aan deze successtory. Zo ontstond er een mooi coördinatie team van Marja, Freddy, Esther en Ailko.

Ailko daarover: “We vormen een machtig team, al zeg ik het zelf”

Uitreiking van de Boerenlandvogelprijs, fotograaf Leon Uittenboogaard
Uitreiking van de Boerenlandvogelprijs, fotograaf Leon Uittenboogaard

Missie

Digitaal invoeren mag wel de missie van Ailko genoemd worden. Het invoeren van data: gegevens over nesten, aantal eieren, uitgekomen jongen, predatie (het opeten van eieren en niet vliegvlugge jongen) in de BLVM (Boerenlandvogelmonitor) is uiterst belangrijk om beleid te kunnen maken. Als de invoer van data op orde is kun je bijvoorbeeld predatie bewijzen en kunnen maatregelen genomen worden om dat tegen te gaan. Om iedereen zover te krijgen heeft Ailko filmpjes gemaakt hoe dat invoeren werkt en hoe je die filmpjes ook op je telefoon bij de hand kunt houden. Uiteindelijk voeren alle 44 vrijwilligers zeer enthousiast de gegevens in en appen erover in de eigen app-groep.

Het veld in
Het veld in

Het veld in

Gewapend met bamboestokken om nesten te markeren gaan we het veld in naar de plek waar de boer heeft aangegeven dat er een nest zou kunnen zitten. Dat is moeilijk werk want in het hoge gras is het moeilijk zoeken. Wellicht moet de drone erbij komen op een vroege ochtend? Dan kun je via warmtemeting de exacte plek bepalen. Maar dan… ik doe een stap richting de beide zoekers als opeens een meter voor mij een wulp opvliegt. Bingo… het nest is gevonden. 4 eieren. Een wonder dat die wulp niet veel eerder is opgevlogen. Zo ontdek ik als verslaggever het nest en kan het gemarkeerd worden.

Geanimeerd overleg met de boer
Geanimeerd overleg met de boer

Even later overleggen we met de boer die aan is komen rijden. Hij wil ons nog meenemen naar een ander weiland waar hij ook nog wat gezien heeft. Het contact met de nog jonge boer is zeer ontspannen, de liefde voor de natuur is duidelijk merkbaar. Nadat we ook het andere weiland hebben doorkruist neem ik afscheid van de beide heren. Zij gaan nog enkele boeren af, het werk zit er nog niet op.

Aan het eind van dit verhaal nog een kleine fotopresentatie van deze ochtend.

  • Bingo, het nest van de Wulp is gevonden
  • Markeren
  • Jammer, predatie
  • Ailko en Geert poseren voor de fotograaf
  • Een bijzondere vondst. Een grutto ei in een nest van een scholekster uit een vorige jaargang. Werd nog uitgebroed ook!
  • Het polderlandschap
  • Elders in de IJsseldelta, onderweg naar de Mastenbroekerpolder