IMG_9070

Recensie “Plantje Boom”

Dit keer geen recensie van een boek, maar van een spel. Ik trof Louise en Barthold op het Congres Natuurlijk en ze vertelden me dat ze een spel wilden maken dat het belang van biodiversiteit benadrukt. Dat heeft geresulteerd in het ‘Plantje Boom’ spel. 

Kaartspel

Het is een kaartspel voor 2 tot 5 spelers, dat 15 tot 20 minuten duurt. Je verzamelt zoogdieren, vogels, bodemdieren en insecten rondom je boom en krijgt daarmee blaadjes aan je boom. Maar natuurlijk gaat alles niet vanzelf: er zijn actiekaarten waarmee je de ander kunt dwarsbomen, maar ook kunt helpen: stoeptegel, tak en tegelwipper. Ook zijn er boswachter en natuurbuur-kaarten, waarmee je in elkaars kaarten kunt kijken of mag ruilen.

Het spel is uitgevoerd in stevig karton en zit in een mooi doosje. Er zit een boekje met spelregels bij en mocht dat niet voldoende zijn, dan kun je op de site van de makers (www.plantje-boom.nl) een uitleg van Dieuwertje Blok volgen. De kaarten zijn in zachte kleuren uitgevoerd, de illustraties zijn gemaakt door Maxim de Gilder, (www.maximdegelder.nl) een jonge illustrator uit Rotterdam, met een humoristische knipoog wat betreft de natuurgetrouwheid van de afgebeelde dieren. De blaadjes liggen – na het uitdrukken uit het karton waarop ze gedrukt zijn – los in de doos. Tip: doe ze daarna in een klein ‘zipzakje’. Dan raak je ze niet kwijt. Je kunt natuurlijk zelf ook nog blaadjes erbij maken.

Ik heb het spel een aantal keren met mijn jongste dochter gespeeld, die een echte spelletjesfanaat is. Zij vond het een toegankelijk en leuk spel.

Auteurs: Louise Roelfsema, Barthold Hooft Graafland. Illustrator: Maxim de Gilder, spel: 2-5 spelers, 6-99 jaar, speeltijd: ong. 15 minuten.www.plantje-boom.nl, ISBN 8720844025824, €15,95.