Carla Schotman
Routemaker Carla Schotman

Routemaker Carla Schotman

Carla Schotman is een van de vele, vrijwillige routemakers van Landschap Overijssel. Ze heeft maar liefst zes wandelroutes en drie fietsroutes in en om Luttenberg onder haar hoede. “Zelf vind ik  de wandelroute ‘Rondom de Berg’ toch wel de leukste” zegt ze, “Je komt door het bos, over de heide en door weilanden. En onderweg zie je de kleine Boskapel en het historische karrenspoor en is er een prachtig uitzichtpunt. Een heel gevarieerde route van 7 km.”

Van dorpsommetje naar routeapp

Natuurlijk is Carla zelf een fervent wandelaar en fietser. Het kan niet anders, want een routemaker van Landschap Overijssel moet heel wat kilometers maken. Ze is er eigenlijk als vanzelf in gerold. Ze wandelde graag rondom haar dorp Luttenberg. Dus toen zo’n tien jaar geleden Plaatselijk Belang enkele wandelroutes om het dorp wilde maken heeft ze zich aangemeld. Een paar jaar later kwam daar het project ‘dorpsommetjes’ bij. Die ommetjes werden bewegwijzerd en onderdeel van het Wandelnetwerk en vervolgens opgenomen in de routeapp van Landschap Overijssel.

Buitenplaats Oud Luttenbergh
Buitenplaats Oud Luttenbergh

Van trailrun tot belevingsroute

Carla maakte er ook nog een paar nieuwe routes bij. “Dat was op verzoek van Antje Grolleman, de coördinator van de routemakers bij Landschap Overijssel. Ze wilde hier ook graag een route voor trailrunners en een speurroute voor kinderen. Die heb ik gemaakt. Voor trailrunners moest de route wel een beetje een afstand hebben, het werd ruim 16 km. Verder moest het ook niet te veel over de verharde wegen gaan en er moest ook een bergje in zitten”. Wie naar de route kijkt, ziet dat dit prima is gelukt.

Trailrunners
Trailrunners  -  Topfit Fit Salland

Controleren van routes

Naast het bedenken van een route is ook het controleren van bestaande routes een belangrijke taak van de routemakers. Carla: ‘Ik wandel of fiets gedurende het jaar elke route wel een keer om te zien of alles nog klopt. Thuis achter de computer controleer ik de achtergrondgegevens van de route en werk ze zo nodig bij. Mensen moeten bij routes van Landschap Overijssel natuurlijk informatie krijgen over de natuur die ze onderweg kunnen zien. Daarvoor zoek ik dingen op, in mijn eigen boekenkast maar ook door dorpsgenoten met veel lokale kennis vragen te stellen.”

Op de belevingsroute
Op de belevingsroute  -  Carla Schotman

Nadat we aan de keukentafel hebben zitten praten, stappen we in de auto. De weg slingert al gauw met een paar bochten stevig omhoog. We parkeren op de hoog gelegen ‘Buitenplaats Oud Luttenbergh’, bij een met bomen omzoomd grasveld aan de rand van het bos. Carla: “In 2021 is deze door de Stichting Luttenberg 700 in samenwerking met gemeente en Landschap Overijssel, stevig onder handen genomen. Er is een nieuw toiletgebouw gebouwd, de parkeerplaats is opnieuw aangelegd en afgebakend met een wal. Ook zijn speeltoestellen geplaatst.” We wandelen een stukje van de “Belevingsroute’. Carla; “In totaal 2,8 km en speciaal voor kinderen bedacht. Ook is er een speurroute. Je loopt niet op een kaartje maar je beantwoordt vragen en bij elke vraag krijg je een aanwijzing hoe je verder moet lopen. Onderweg moet je slingeren als een aap en lees je over de giftige salomonszegel”.

De borden krijgen een poetsbeurt
De borden krijgen een poetsbeurt  -  Britta Schmidt

Opfrisbeurt met NLdoet

Aan de rand van het bos is een uitzichtpunt waar we even blijven staan. Carla: “Mensen kennen vaak wel de Holterberg en de Lemelerberg, maar de Luttenberg kennen ze vaak niet. Dat is jammer want het is hier zo mooi. Met helder weer zie je de Palthetoren bij Haarle en de bossen bij Nijverdal en Hellendoorn”. Op de terugweg naar de parkeerplaats passeren we nog een aantal informatiebordjes van Landschap Overijssel. Carla wijst op het mos dat de borden slecht leesbaar maakt. “Binnenkort gaan we ze schoonmaken” zegt ze, “in het kader van NLdoet komen schoolkinderen uit de buurt ons helpen”. Petje af voor deze routemaker!

De routes van Carla wandelen? Download de gratis routeapp van Landschap Overijssel.