tuintje op zuid bord

Tuintje op Zuid

Op mijn zoektocht naar groen vrijwilligerswerk in mijn eigen buurt, ben ik vandaag te gast bij de buurt-moestuin van Oud-Ittersum.

Door Lidewij Disbergen
gaat groenbezig in eigen buurt bij Tuintje op Zuid

Lente op zuid

De lente is begonnen en de start van het nieuwe seizoen wordt feestelijk gevierd. Er is koffie met lekkers en activiteiten voor de kinderen. De volwassenen praten bij en schonen de tuin op. Vanaf volgende week gaan een aantal buren weer wekelijks aan de slag.

Gemoedelijk

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst vier jaar geleden, kwam het plan op voor een buurttuin. Via het gemeenteproject “Adoptiegroen” kon de buurt een stukje groen adopteren en aan de slag gaan. Het is een plek geworden waar oud en jong elkaar ontmoet. Waar het niet gaat om de opbrengst van de tuin, maar om de sociale contacten. Ook vandaag is de sfeer gemoedelijk en ik voel me meer dan welkom. Een van de vrijwilligers benoemt ook: “Ik woon hier al jaren, maar al die mensen die hier zijn, had ik nooit gekend zonder dit tuintje”.

Chef aardappel

Naast alle gezelligheid is er een duidelijke structuur. Tuintje op Zuid werkt volgens de principes van Velt (de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Ook besloten ze een rotatiesysteem te maken voor het inplanten. Voor elke sector is er een chef aangewezen. Er is een chef aardappel en bijvoorbeeld een chef kool. Deze ‘chef’ maakt een plan voor zijn of haar sector en bereidt het planten voor. Maar, wordt er op mijn hart gedrukt, het is en blijft een gezamenlijke tuin: “We doen het echt samen. Je hebt niet je eigen stukje grond, maar we onderhouden het met elkaar”.

Bij-vriendelijke tuin

Vandaag is er speciale aandacht voor de bij. Tuintje op Zuid doet mee aan de landelijke bijenwerkdag van Nederland Zoemt. Buren maken een insectenhotel, zaaien speciale zaadmengsels en kinderen zijn druk met het knutselen van bijen. Ook worden de speciale bijenplanten en de insectencamping bekeken. Laat het voorjaar maar komen!

Deze column is geschreven door Lidewij Disbergen, vrijwilliger bij NMO. De komende weken gaat ze op pad met groene vrijwilligers in haar eigen buurt, Zwolle Zuid.

 • tuintje op zuid Aan de slag
  tuintje op zuid Aan de slag
 • Bij knutselen
  Bij knutselen
 • Helleborus
  Helleborus
 • tuintje op zuid Schoffelen
  tuintje op zuid Schoffelen
 • tuintje op zuid Voelen
  tuintje op zuid Voelen