Groenbezig-facebookkader_Voorbeeld
al groenbezig

Vroege vogels op landgoed Zandhove

Het is 5 uur ‘s ochtends en ik druk de wekker uit. Nog een beetje slaapdronken loop ik naar de slaapkamer van mijn zoontje Joep. Op mijn vraag of hij nog steeds mee wil naar de Vroege Vogel excursie van IVN, klinkt er een enthousiast “Ja!”. En hij springt z’n bed al uit. Gewapend met verrekijker en camera fietsen we even later naar landgoed Zandhove. Een bekend gebied voor Joep en mij. Zo dicht bij huis is dit dé plek voor een ommetje door het bos. Vandaag worden we omringd door een heus vogelconcert. Wat een heerlijk geluid zo in de vroege morgen!

Ik ga op pad met IVN vogelgidsen Cor Kauw en Inge de Groot...

Vroege Vogels

We sluiten ons aan bij een groepje andere ‘vroege vogels’ en worden welkom geheten door onze IVN gidsen. Samen gaan we op pad over de rechte lanen en kronkelige paadjes van het bos. Joep heeft de verrekijker, maar we moeten het hier vooral op ons gehoor doen. En dat is knap lastig! De reigers van de reigerkolonie boven ons hoofd zijn moeilijk te missen. Maar we hebben echt de oren en uitleg van Cor en Inge nodig om de verschillende zangstemmen te onderscheiden in het uitbundige vogelconcert. En zo herkennen we de zanglijster die (zoals Jac. P. Thijsse ons leerde) z’n kinderen roept: “Frederik, Frederik, Marie!”. Horen we de groene specht die ons toelacht en het roodborstje dat heel gevarieerd zingt en dan ineens stopt.

Goudhaantjes in het pinetum

Even later komen we langs waterpartijen en frisgroene weilanden. Hier kan Joep de verrekijker volop gebruiken en ziet hij naast een paar hazen ook een buizerd. Zo tussen bos en weiland zou het ook een perfecte plek moeten zijn voor de bonte vliegenvanger, vertelt Cor ons. Afgelopen jaar heeft hij hem niet kunnen spotten en helaas horen we hem ook dit keer niet.

Onze volgende stop is bij het Pinetum, een oude verzameling naaldbomen. Ook hier zingen de vogels voluit. We horen eerst een houtduif (met een vijfdelig “roe-koe-koe koe-koe”, dit in tegenstelling tot de tortelduif die het houdt bij een driedelig “roe-koe-koe”). En vervolgens wijst Cor ons op een goudhaantje met zijn heel hoge gezang.

En hier in het Pinetum horen de ervaren vogelspotters onder ons dan toch de bonte vliegevanger “als een koolmees, maar dan met een leuk deuntje na afloop”. In de verte zien we hem vervolgens vliegen. "Enthousiaste amateurfotografen" Wim en Tonny leggen hem vast en zo kunnen we hem allemaal van dichtbij bekijken.

  • bonte vliegevanger
    bonte vliegevanger
  • buizerd
    buizerd
  • glanskop
    glanskop
  • putter
    putter
  • tjiftjaf
    tjiftjaf
  • vlaamse gaai
    vlaamse gaai
  • goudhaantje
    goudhaantje
  • pyjamawants
    pyjamawants
  • libelle
    libelle

Langzaamaan lopen we weer richting parkeerplaats. Als toegift zien we nog twee mooi gekleurde puttertjes op het hek bij de parkeerplaats. Ze trekken de schapenwol van het prikkeldraad af, blijkbaar zijn ze aan het nestelen. Deelnemer Ine heeft een lijstje bijgehouden met alle vogels die we hebben gehoord: wel 35 soorten! Tevreden fietsen Joep en ik weer naar huis, wat een fijn begin van deze zondag.

Zin om ook op stap te gaan? IVN organiseert regelmatig excursies en cursussen in heel Nederland. Klik hier voor het actuele aanbod in Zwolle en omgeving.

Deze column is geschreven door Lidewij Disbergen, vrijwilliger bij NMO. De eerste reeks foto's in de slideshow zijn gemaakt door Wim Nas en de laatste drie door Tonny Nas.