Boven-in-het-wild foto
Yvette van Boven / carin vd ploeg

van Boven in het wild

Wie van koken houdt, heeft ongetwijfeld van Yvette van Boven gehoord, één van haar kookfilmpjes gezien of één van haar vorige boeken gelezen. Maar Yvette is ook een natuurmens en heeft nu een prachtig wildplukboek gemaakt.

Een herbarium, eetbare-plantengids en receptenboek

“Van Boven in het wild” is een herbarium, eetbare-plantengids en receptenboek in één. Een lijvig boek met prachtige foto’s gemaakt door haar man Oof Verschuren met meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische (basis)recepten, waar je zelf zeker mee uit de voeten kunt en kunt variëren.

Na het voorwoord waarin Yvette zelf uitlegt waarom dit boek er moest komen, hoe men het boek gebruikt, wat de regels van het wildplukken zijn en wat men meeneemt op ‘jacht’, is het boek verdeeld in twee delen:

  • deel 1: het herbarium, waarin 47 planten besproken worden
  • deel 2, waarin de recepten uitgelegd worden.

In deel 1 wordt duidelijk uitgelegd welke planten eetbaar zijn, hoe ze te herkennen met goede foto’s en welke delen van de plant bruikbaar zijn. Naast eigenschappen en vindplaats en welke maanden de plant op zijn best is, staat er ook een waarschuwing omdat sommige planten giftig kunnen zijn en op andere (wel eetbare) planten lijken. Het blíjft dus oppassen geblazen. Ook legt Yvette uit hoe je zelf een herbarium kunt aanleggen.

  • Yvette van Boven - carin vd ploeg
  • Yvette van Boven - carin vd ploeg
  • Yvette van Boven - carin vd ploeg

Verwerken van de wilde producten

Deel 2 begint met informatie over het koken en verwerken van de producten. Daarna volgen de recepten, ingedeeld onder hartige taarten, pizza, focaccia en brood, pasta’s, granen en rijst, soep en stoef, salade en groenten, vis, dranken, zoet en tot slot recepten om producten langer te bewaren zoals bloemen drogen, ingemaakte magnoliaknoppen en paardenbloemhoning.

Fijn is het register op inhoud en het leeslint. Kortom: een heerlijk boek in alle betekenissen van het woord.
Naast dit grote wildplukboek is er ook een klein zakboek. Dit is een eenvoudige versie van het gerecenseerde boek, bevat geen recepten en is makkelijk mee te nemen. Het is een hardcover.

Tekst en recepten Yvette van Boven, Fotografie Oof Verschuren, 400 pagina’s, uitgeverij Nijgh en van Ditmar: www.singeluitgeverijen.nl, ISBN 9789038811284, € 34,99. Het zakboek heeft 160 pagina’s, ISBN 9789038811291, € 18,50.