NKL Enschede, Twekkelo Boerderijen (2)
Wandelen in Twente (boekrecensie)

Wandelen in Twente (boekrecensie)

In deze tijd van Corona kunnen de groene vrijwilligers vaak niet aan de slag met hun werkzaamheden.

Om toch voeling te houden met de natuur kan wandelen een goede optie zijn. Daarom plaatst Groenbezig.nl dit keer een recensie over de recent verschenen wandelgids Wandelen in Twente van Truus Wijnen.

Even voorstellen

Truus Wijnen heeft in de volksmond de titel ‘wandelkoningin van Twente’ gekregen. Met haar derde gids maakt ze die titel weer waar. Ze biedt met dit nieuwe boek (derde in de reeks) wandelaars opnieuw een aantal fraaie wandelingen in Twente aan. Belangrijk verschil met de eerdere boeken zijn de afstanden van de wandelingen. In de eerdere boeken waren het wandelingen die van ongeveer 10 tot maximaal 19 kilometer gingen. Met dit laatste boek bedient Truus wandelaars die graag kortere routes lopen. De 20 wandelingen in dit nieuwe boek variëren in lengte van 7 tot ongeveer 12 kilometer.

Truus Wijnen
Truus Wijnen

Recensie

De wandelgids is uitgevoerd in handig pocketformaat, het is rijk geïllustreerd met fraaie foto’s van het gebied waar gewandeld wordt. Voorafgaand aan elke wandeling wordt ook op een sfeervolle manier beschreven wat je verwachten kunt van de wandeling. Ook is er veel (historische) informatie opgenomen op het gebied van natuur en cultuur.

De wandelingen liggen verspreid door heel Twente en lopen door veel fraaie natuurgebieden. Truus probeert voortdurend nieuwe paadjes te vinden zodat je niet steeds over ‘platgetreden’ paden gaat. Ze bestudeert daarvoor vooraf goed de kaarten van een gebied en tekent een mogelijke route in die daarna uitgeprobeerd wordt. Voordat een route definitief wordt opgenomen, wordt de route ook nog door controleurs nagelopen. Dit om te ervaren of de omschrijving duidelijk genoeg is.

Toekomstvaste wandelgids

Een nadeel van dit soort boeken is vaak dat ze niet lang actueel blijven. Natuurgebieden kunnen worden heringericht, paden kunnen vervallen, een spoorwegovergang wordt opgeheven etc. etc. Deze nieuwe wandelgids biedt wandelaars de mogelijkheid om via een QR-code de meest actuele routeomschrijving te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl. Regelmatig worden de routes nagelopen door vrijwillige controleurs die wijzigingen doorgeven. Daarmee is de wandelgids ‘toekomstvast’.

Al met al een geschikte wandelgids voor wandelaars die van kortere wandelroutes houden.

Auteur: Truus Wijnen, uitgever: www.gegarandeerdonregelmatig.nl , ISBN 978 078641858, prijs € 16,95. Het boek is te koop via de boekhandel of via de site van de uitgever.

Andere titels van Truus Wijnen in Twente: Twaalf Twentse tochten en Wandelen op de Twentse Wallen.

We sluiten deze recensie af met een kleine fotopresentatie van gebieden die in de gids voorkomen.

  • Coulissenlandschap Twente (algemeen)
  • De Dinkel in het Lutterzand (wandeling 20)
  • De Doorbraak (wandeling 10)
  • Zonsondergang boven het Buurserzand (wandeling 12)
  • Noordmolen Twickel (wandeling 11)
  • Zonsopkomst boven het Aamsveen (wandeling 15)
  • Vennetje in het Haagse bos (wandeling 17)
  • Vliegveld Twente, nieuwe natuur (wandeling 16)
  • Diepenheim kerkje (wandeling 13)
  • Toegangspoort Het Eversloo Rossum (wandeling 4)