wilgen-knotten

VLO Zwolle wint de Groene Prijs van Zwolle

VLO Zwolle is de winnaar van de Groene Prijs 2020! De prijs wordt door GroenLinks Zwolle toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu en/of die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving. VLO Zwolle is zo'n bevlogen organisatie, die zich al 45 jaar inzet voor het landschap in en om Zwolle. De prijs is officieel erkend door de gemeente Zwolle. De VLO was maar liefst drie keer genomineerd dit jaar, en dat is niet voor niets. Al 45 jaar draagt deze werkgroep iedere zaterdag in de herfst en winter zorg voor het cultuurlandschap in en om Zwolle. Met tomeloze energie en toewijding knotten zij wilgen en populieren en verzorgen ze hoogstamboomgaarden en meidoornheggen.

VLO belangrijk voor het landschap van Zwolle

Het werk van de VLO (vrijwillig landschapsonderhoud Zwolle) is belangrijk voor het landschap rond Zwolle. Knotwilgen dreigden aanvankelijk te verdwijnen omdat onderhoud te intensief voor de eigenaren (veelal boeren) zou zijn. De VLO levert met hun werk een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het natuurlijke Zwolse cultuurlandschap; knotwilgen zijn immers een beeldbepalend element in en om Zwolle.

De jury kenschetst de VLO als een bevlogen, verbindende groep; harde werkers, die de spotlight niet opzoeken. Veel Zwollenaren zijn zich waarschijnlijk niet bewust van het onmisbare werk van de VLO, en dat is ongelooflijk zonde. Iedereen kent de mooie Zwolse knotwilgen, maar de mensen erachter mogen meer erkenning voor hun inzet.

Al met al vindt de jury dat deze club een pluim verdient voor hun fantastische werk. De Groene Prijs is een waardering voor 44 jaar tomeloze inzet. Daarnaast zet het deze groene doeners ten overstaan van heel Zwolle in het zonnetje; iets wat ze dubbel en dwars verdienen. Een meer dan terechte winnaar van de 24e Groene Prijs.

De Jury

De jury bestond dit jaar uit:

  • Hiddo Wessels, namens Vrije School Michaël, de winnaar van 2017
  • Marjan van Dijk, weduwe van vogelaar Jan van Dijk, winnaar van 2018
  • Henk Veurink, docent en winnaar van 2019
  • Patrick Pelman, raadslid GroenLinks
  • Judith van Dijk, fractiemedewerker GroenLinks en dochter van Jan van Dijk

VLO Zwolle is een werkgroep van de Milieuraad Zwolle