Voedselbos Zwolle  2025 (2)
Voedselbos Zwolle gestart

Voedselbos Zwolle gestart

In 2019 begon Otto Veerman de eerste gesprekken met de gemeente Zwolle over het realiseren van een voedselbos van ongeveer 5,5 hectare in de buurtschap Spoolde in Zwolle. Een kerngroep van 7 vrijwilligers steunde hem daarbij.

 In 2021 besloot de gemeente Zwolle mee te werken en werd er een intentieovereenkomst opgesteld. Nog vier jaar heeft het geduurd voordat alles rond was maar begin dit jaar ging de eerste schop dan toch de grond in.

Nee, nog geen 7 lagen zoals dat bij een voedselbos gewoon is, een voedselbos is het nog niet. Wat wel al gerealiseerd is, is een zelfoogst tuinderij van 1 hectare groot. Daar groeien  en bloeien allerlei groenten en er kan zelfs al geoogst worden.

In 2021 ging Groenbezig.nl al eens praten met Otto over zijn plannen (zie artikel elders op deze site). Tijd om weer eens een kijkje te nemen.

Van links naar rechts: Otto, Bram en Nadine. Samen zijn ze de motor achter het voedselbos Zwolle
Van links naar rechts: Otto, Bram en Nadine. Samen zijn ze de motor achter het voedselbos Zwolle

Boeren-ondernemers

Voedselbos Zwolle anno 2025 is een initiatief geworden van een driemanschap: Otto Veerman, Bram Piersma en Nadine Folkertsma. Een ecoloog/kok, een bioloog en een bedrijfskundige. Zij zijn drie boeren-ondernemers geworden, die vanuit een passie voor smaakvol, gezond voedsel en de natuur een tuinderij en een voedselbos runnen, ieder vanuit eigen talent en expertise.

Je kunt op verschillende manieren onderdeel worden van Voedselbos Zwolle. Je kunt een oogstabonnement nemen op de tuinderij, ook kun je mede eigenaar worden via de opgerichte Coöperatie. Het is ook mogelijk om vrijwilliger ter worden en zo mee te helpen met bouwen! Daarnaast kun je sponsor worden van Voedselbos Zwolle.

Uit de website spreekt echt de ambitie om er een mooie duurzame onderneming van te maken die van en voor de inwoners van Zwolle is.

Om vrolijk van te worden
Om vrolijk van te worden

Het oogsten is begonnen

Met het inrichten van de tuinderij hebben Bram, Otto en Nadine gekozen voor een aanpak om snel een resultaat te kunnen laten zien. Er kan geoogst worden, er is een groot deel van het jaar aanloop van klanten en het spreekt zich rond. Een voedselbos inrichten en laten groeien kost veel meer tijd, voordat je daar de vruchten van kunt plukken ben je jaren verder.

Op het moment dat ik een rondje over de tuinderij maak wordt er al druk geoogst. Een indrukwekkende lijst met groenten mogen de oogstdeelnemers deze week meenemen:

Snijbiet, rode biet, chinese kool, peultjes, tuinbonen. paksoi, sla, snackkomkommer, kapucijners en prei.

Ik praat met Ria Torn die samen met haar moeder bezig is om een tas vol groente te plukken. Haar moeder was meegekomen omdat ze nieuwsgierig was naar hoe de tuinderij eruit zag en hoe dat nou ging met oogsten.

Ria vertelt hoe het abonnement werkt: “ je krijgt een mailtje van het Voedselbos waarin staat wat momenteel geoogst kan worden en hoe dat moet. Ook staan er tips en recepten in voor bepaalde groenten.

Ik kom dan zelf 1 keer per week naar de tuinderij en kan mijn Voedselbos Zwolle tas zelf vullen rechtstreeks van het veld. Ik pluk dus zelf de hoeveelheid die ik nodig denk te hebben. Daar is geen toezicht op, alles is een kwestie van vertrouwen.”

Als ik er rondloop zie ik ook kinderen spelen die meegekomen zijn met de ouders die aan het oogsten zijn. Prachtig want dan leer je wel dat groente niet uit die plastic zak of dat bakje komt maar dat het van het land komt.

Ria bezig met haar oogst van de week
Ria bezig met haar oogst van de week

Groen vrijwilligerswerk

Natuurlijk wil groenbezig.nl ook graag weten hoe het zit met groene vrijwilligers. Daarvoor bestaat groenbezig.nl immers. Otto Veerman vertelt dat zich zo’n 150 mensen opgegeven hebben om zo nu en dan wat te doen voor het Voedselbos. Er is een appgroep van 47 vrijwilligers die echt zo nu en dan al actief is als vrijwilliger.

Een grote groep vrijwilligers wordt ingezet als er veel werk ineens moet worden verricht. De afgelopen periode was dat b.v. bij het aanplanten van 200 meter haag en bij de inrichting van de zelfoogsttuin. In de volgende fase als de voedselbosplanten de grond ingaan zal er weer veel vrijwilligersinzet gevraagd worden.

Leuk is dat de catering van de vrijwilligers goed verzorgd wordt. Otto is immers naast boswachter ook zelfstandig kok dus dat is bij hem in goede handen. Een echte voedselboswachter dus!

Als de vrijwilligers tussendoor ook eens willen komen werken kunnen ze zich via de website inroosteren. Veel vrijheid dus.

Mooi is het dat ik die ochtend kan praten met een vrijwilliger die echt wekelijks een dag aanwezig is om mee te bouwen aan het Voedselbos. Gertjan Smits is er vanaf het eerste uur bij. Gertjan is gepensioneerd en werkte altijd bij Natuurmonumenten. Goed omgaan met de natuur zit hem dus wel in de genen.

Als ik hem vraag naar zijn motivatie is zijn antwoord helder. “Ik maak me een beetje zorgen om hoe wij omgaan met de natuur, al die bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden. En dan is de oogst binnen en moet het duizenden kilometers getransporteerd worden om de consument te bereiken.

Hier bij het Voedselbos weet ik tenminste zeker dat het duurzaam geproduceerd wordt en dat ik door mijn inzet meewerk om de wereld een beetje gezonder te maken.”

Gertjan is zelfs lid geworden van de Coöperatie en heeft inmiddels zelf een oogstabonnement. Maar dat hoeft allemaal niet, je kunt ook gewoon alleen groene vrijwilliger worden.

Gertjan Smits in de tuinderij
Gertjan Smits in de tuinderij

Om de huidige stand van zaken in beeld te brengen volgt onderstaand nog een kleine fotopresentatie.

  • Welkom op de zelfoogst tuinderij van het Voedselbos Zwolle
  • Op de voorgrond grazen schapen waar straks een deel van het voedselbos komt. Op de achtergrond de zellfpluktuinderij
  • Op de laptop aan het werk in de buitenlucht.
  • Vrijwilligerswerk
  • Er wordt geoogst
  • Ja ook vergeten groente doet mee.
  • De buren worden steeds bij de ontwikkeling betrokken
  • Het ontwerp van de tuinderij oogt professioneel en dat is ook de bedoeling