Vogellanden Beleeftuin milena-op-de-stapstenen

Volop lente in Beleeftuin Buiten Zinnig

Op een stralende vrijdag heb ik een afspraak met Milena Suran, coördinator van Beleeftuin Buiten Zinnig van revalidatiecentrum Vogellanden.

door Lidewij Disbergen, redactieteam groenbezig.
Groenbezig in eigen buurt bij Beleeftuin Buiten Zinnig

Groen werkt helend

Ik ben vroeg en loop op mijn gemak een rondje door de tuin. Wat een heerlijke plek! Een eksterpaartje vliegt rond, ik zie koolwitjes en de blauwe druifjes staan te schitteren in de zon. Het is een heerlijke plek voor therapie. Revalidanten en behandelaars wandelen door de tuin en doen hun oefeningen.

Even later zit ik met Milena aan de koffie op het terras. We kijken uit over de moestuin en het prieel van wilgentenen. En wanneer Milena begint te vertellen, blijkt elk onderdeel van de tuin een eigen verhaal te hebben. “Groen werkt echt helend” vertelt Milena. En revalidanten kunnen dat bijvoorbeeld ervaren in de moestuin. Hier kunnen zij hun fijne motoriek trainen, of juist de kracht in hun handen met het uittrekken van onkruid. En het prieel, zo mooi boven op de heuvel, staat daar niet voor niets. Een pad van 180 meter cirkelt naar boven en biedt een perfecte stijging om op te oefenen. Verderop in de tuin zijn er diverse stapstenen en een blote voeten pad.

Revalideren in de tuin
Revalideren in de tuin

De poort staat open

Er is nog iets dat deze tuin zo bijzonder maakt. Hij is er niet alleen voor de revalidanten van Vogellanden, maar staat open voor de hele wijk. Toen het idee 4 jaar geleden opkwam, werden buurtbewoners uitgenodigd om ook mee te denken over de inrichting van de tuin. Landschap Overijssel gaf advies en ondersteunde de Vogellanden in de uitvoering hiervan. Milena woonde toen net in de wijk en zag in dit project een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen en haar groene vingers in te zetten.

Met een grote poort die elke dag open is, vormt de Beleeftuin inmiddels een echte verbinding tussen de buurt en het revalidatiecentrum. Buurtbewoners genieten niet alleen van de tuin, maar helpen deze ook te onderhouden. Er is een vaste groep mensen die elke week komt tuinieren. Zo is er Herman “de tuinman”, die als bioloog voor de provincie Overijssel werkte en nu hier zijn kennis inzet. Vandaag gaat hij samen met Theo aan de slag met de aanleg van ongelijke traptreden. Buurvrouw Gerda pakt ondertussen het onkruid tussen de voorjaarsbloeiers aan. Naast de harde kern komt er elke eerste zaterdag van de maand een groepje vrijwilligers tuinieren. “Ontmoeting staat hierbij op de eerste plek, al moet er natuurlijk wel gewerkt worden”, lacht Milena. Elke maand zijn er minimaal 15 mensen aan de slag, in weer en wind. “We zorgen altijd voor wat lekkers bij de koffie en een grote pan soep.”

Ook meehelpen?

Nieuwe vrijwilligers zijn welkom om aan te sluiten. “We zijn momenteel vooral op zoek naar vrijwilligers die al ervaring in tuinieren hebben en zelfstandig aan de slag kunnen gaan” zegt Milena. Geïnteresseerd? Neem dan contact met haar op via mail adres: LINK

Deze column is geschreven door Lidewij Disbergen, vrijwilliger bij NMO. Dit voorjaar gaat ze op pad met groene vrijwilligers in haar eigen buurt, Zwolle Zuid.

 • Vogellanden Beleeftuin Aanleg ongelijke trap
  Vogellanden Beleeftuin Aanleg ongelijke trap
 • Bijenhotel (Erik de Kruif, Landschap Overijssel)
  Bijenhotel (Erik de Kruif, Landschap Overijssel)
 • Vogellanden Beleeftuin Blotevoetenpad van Merijn
  Vogellanden Beleeftuin Blotevoetenpad van Merijn
 • Vogellanden Beleeftuin Prieel van wilgentenen
  Vogellanden Beleeftuin Prieel van wilgentenen
 • Vogellanden Beleeftuin Tuinvrijwilliger Gerda
  Vogellanden Beleeftuin Tuinvrijwilliger Gerda
 • Vogellanden Beleeftuin Tuinvrijwilligers Theo en Herman
  Vogellanden Beleeftuin Tuinvrijwilligers Theo en Herman