PC270394 nr 2 (Groot)
Eindejaars plantenjacht in Deventer

Eindejaars plantenjacht in Deventer

De afdelingen Deventer van de IVN en de KNNV deden gezamenlijk op 27 december voor de 9e keer mee met de Eindejaars Plantenjacht van FLORON.

FLORON organiseert deze jacht, omdat ze graag wil weten welke planten midden in de winter nog of al bloeien. Daar is weinig onderzoek naar gedaan.

De plantenjacht is overgewaaid uit Engeland en wordt nu voor de 11e keer gehouden.

Op jacht gaan, daar wilde Groenbezig.nl meer van weten.

Aan de voet van de Bergkerk

De uitnodiging klinkt al goed: We beginnen aan de voet van de Bergkerk en gaan dan de Raambuurt in.

Wie Deventer een beetje kent weet dan, dat je je op historische grond begeeft. De Bergkerk met z’n beide torens ligt aan de oude stadsmuur. De Raambuurt is een oud industriepark uit de 19e eeuw, net buiten de stadsmuren. Industrie zit er niet meer, de wijk kent nu als functie kantoor en wonen. Veel van de oude industriële panden zijn behouden gebleven soms zelfs inclusief de teksten op de gebouwen (zie headerfoto).

Het is een prima zoekgebied, want een van de adviezen is om te zoeken op beschutte plekjes langs oude gebouwen.

Op een beschutte plek
Op een beschutte plek

Maar liefst dertien mensen doen mee aan de wilde plantenjacht. Sommigen gepokt en gemazeld, anderen leergierig. Het grootste gereedschap is een klein loepje waarmee je de details van de soorten nauwkeurig kunt bekijken.

Gerrit Hendriksen van de KNNV, die samen met Ben de Winder van IVN de jacht in Deventer heeft georganiseerd, voert via zijn telefoon de gevonden bloeiende planten in de VERA-app van FLORON in. Aan het eind blijken we 23 verschillende soorten te hebben gevonden.

Ik noem er een paar: Gewone melkdistel, Klein veldkers, Bleekgele droogbloem, Madeliefje, Vogelmuur, Bezemkruiskruid, Zandraket

links op de foto voert Gerrit een gevonden bloeiende plant in de VERA-app in
links op de foto voert Gerrit een gevonden bloeiende plant in de VERA-app in

Leren kijken

Als nieuweling op het gebied van wilde planten heb ik een leerzame ochtend. Wat ik vaak aanzie als onkruid blijkt een leuk plantje te zijn waar van alles over te vertellen is.

Als voorbeeld het Bezemkruiskruid. Oorspronkelijk met wol meegevoerd uit Zuid-Afrika heeft deze zlch in Nederland gevestigd. Vaak worden de nootjes ervan meegevoerd door auto’s en treinen. Inmiddels is de plant in heel Nederland met uitzondering van de wadden te vinden. De plant vormt soms ware gele linten langs de autosnelweg, maar voelt zich ook thuis in stedelijk gebied en groeit daar vaak tussen de bestrating. En nuttig? Jazeker, kruiskruiden produceren veel nectar en pollen waardoor ze veel bezocht worden door insecten als zweefvliegen, bijen, vlinders etc.

Bezemkruiskruid
Bezemkruiskruid

FLORON

Wat doet FLORON met al die gegevens? Van de ingestuurde gegevens maakt de organisatie een lijst van alle gevonden soorten. De eindstand wordt in januari bekend gemaakt via de website van Nature Today en via de website van FLORON (floron.nl).

FLORON kijkt ook wat voor soort planten het zijn. Zijn het typische voorjaarsbloeiers? Gaat het om soorten die pas in de nazomer bloeien? Of zijn het soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn.

Hiermee kan FLORON landelijke trends signaleren en waar nodig advies uitbrengen. Zo zou dit jaarlijkse onderzoekgegevens kunnen opleveren die een onderbouwing geven voor de klimaatverandering die gaande is.

Winterbloeiers in beeld
Winterbloeiers in beeld

Foto impressie

Nog een korte impressie van de wilde plantenjacht in Deventer.

  • Langs een oud fabriekspand
  • De loep wordt veel gebruikt
  • Klein kruiskruid
  • Details bekijken
  • Langs de oude spoorrails van het industriepark
  • Ben de Winder vertelt over het gras Kransgras
  • Kaal knopkruid groeit hier op een muurtje langs het water
  • Een madeliefje voelt zich in de winter ook thuis in kruidenrijk grasland

Meer informatie over IVN afdeling Deventer en de plantengroep van de KNNV afdeling Deventer vindt u via onderstaande knoppen. Een knop naar FLORON is niet mogelijk via onze site. Wel kunt u www.floron.nl als zoekopdracht intikken