Genieten van uniek N2000 gebied 'Buitenlanden Langenholte' bij Zwolle

Ik mag vandaag op pad met Robert Pater, de  terreinbeheerder van Buitenlanden Langenholte, Wim van Leusen, toezichthouder in dit gebied en Jolanda van Zwieten van de afdeling communicatie.

door Carin van de Ploeg

Wat maakt dit gebied zo bijzonder?

Om rust in het gebied zoveel mogelijk te borgen zijn we per boot om het gebied heen gevaren. Robert Pater: "Het gebied is bijzonder om z'n uitgestrekte kievitsbloemhooilanden, oude kreken en de dynamiek van rivieren. Rust in dit gebied heeft de hoogste prioriteit vanwege de vele weidevogels die er broeden en zeldzame plant- en diersoorten."

Wim van Leusen geniet volop van dit weidse natuurgebied, vooral door de glooiing van de oude dijk en de vegetatie die net even anders is als andere natuurgebieden. "Buitenlanden Langenholte is een N2000 gebied en daar moeten we zuinig op zijn. Omdat dit gebied aan de rand van Zwolle ligt komen op bepaalde plekken, waar het toegestaan is, vaak recreanten. Het besef dat afval erg schadelijk is in dit kwetsbare gebied, ook al ligt het aan de rand, is er niet altijd."

"Wat ik geweldig vind is hoe de omwonenden van dit gebied betrokken zijn bij het landschap. Niet alleen gunnen ze Buitenlanden Langenholte de rust die het nodig heeft, maar ook in de omliggende gebieden, zoals Struinwaard, haken ze aan door actief de natuur in hun 'achtertuin' schoon te houden, zodat we samen kunnen blijven genieten van mooie natuur", aldus Jolanda van Zwieten.

Meer over onze nieuwe terreinbeheerder en zijn beheer gebieden kun je lezen in ons volgende magazine 'Natuurlijk Overijssel' dat 6 september op de deurmat valt! Ook is het magazine digitaal te lezen via issuu.com.

Robert Pater
Robert Pater