zomermorning

Zalige Zomer! Dit is de top 5 van groenbezig zomer 2020

Het is zomer! De tijd van warme dagen, lange avonden buiten en onthaasten. En dit jaar alle tijd om nieuwe plekken in de buurt te ontdekken. Groenbezig.nl geeft je graag tips om dichtbij huis te genieten van de natuur in de zomer. Geniet je mee?

Door Mariska Brouwer

1. Houd een watergevecht

Op een warme zomerdag afkoelen door een plens water, heerlijk! Maar water is ook schaarser tijdens de droge zomermaanden, dus geniet met mate en ga creatief om met het water dat er is.
Gebruik voor het watergevecht je eigen tuin of een park in de buurt. Vul twee bakken met water en gebruik die als ‘laadstations’. Verdeel bakjes, emmertjes en flesjes onder de deelnemers. Water haal je met die bakjes bij de laadstations, waar je uiteraard niet te lang mag blijven staan (op is op...). En dan op jacht om anderen nat te gooien. Geen enkele deelnemer geraakt? Geen probleem, want de planten en het gras om je heen zijn er ook blij mee.

2. Maak je eigen blotevoetenpad

Juist op zomerse dagen is het fijn om op blote voeten rond te lopen. Loop je over een blotevoetenpad, dan laat je je voeten steeds een andere ondergrond ervaren. Echte gymnastiek voor je voeten en daardoor goed voor de rest van je lijf. Denk bijvoorbeeld aan een ondergrond van gras, fijn en grof zand, grote stenen, kiezeltjes en schors. Door de ondergronden per soort achter elkaar te leggen, maak je je eigen pad met steeds een andere sensatie. Maak het pad onderdeel van je tuin, of kies voor een geïmproviseerd pad dat bestaat uit bakken zoals een wasmand, emmer en afwasteil. En voor vrolijk speelplezier maak je van de laatste ondergrond een heerlijke modderbak.
(De smaak van modder te pakken? Doe ook mee aan de modderdag van IVN. Hier vind je o.a. een recept voor de beste modder.)

3. Ga picknicken in de schaduw

Lekker buiten eten, nog zo’n fijne zomeractiviteit. Maak thuis een lekkere lunch en ga op pad. Al wandelend of fietsend ga je op zoek naar de ideale picknickplek, meestal in de buurt van een boom voor de beste schaduw. Een mooie manier om nieuwe plekken in je omgeving te ontdekken. En wil je de komende jaren ook zeker zijn van schaduwplekken van verschillende bomen? Kijk dan nu op www.iedereeneenboom.nl en doe mee, zodat jij straks verzekerd bent van bomen en schaduw in de buurt.

4. Maak een avondwandeling

Overdag is het vaak te warm om iets actiefs te doen, dus verplaats je jouw wandelactiviteit naar ’s avonds, wanneer de natuur zich klaar maakt voor de nacht. Tijdens een avondwandeling geniet je van koelere lucht en nieuwe geluiden en geuren. Leuk om onderweg te doen: neem een stuk stoepkrijt mee en schrijf de namen op bij de stoepplantjes je tegenkomt. Meer lezen over stoepplantjes? Kijk op de website van initiatiefnemer Hortus Leiden.

5. Experimenteer met Hapa Zome

Zomer en bloemen, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Japanse techniek Hapa Zome maak je de mooiste afdrukken van de kleuren van bloemen en planten. Hoe werkt het? Ga eerst op zoek naar bloemen en planten die je kunt gebruiken. Pluk bijvoorbeeld her en der een bloem, een blad of grassoort uit de berm en uit je tuin, en verzamel losse verwaaide bloemblaadjes. Zorg voor een zachte gladde ondergrond zoals karton, kurk of een dun houten plankje en pak een mooi papier of een stuk lichte katoenen stof dat je dubbel kunt vouwen. Leg het papier of de stof op de ondergrond, leg er dan 1 bloem of plant per keer op en leg er ten slotte weer een stuk papier of stof op. Daarna sla je losjes met een hamer over de plant. Zo komt het sap op de stof of op het papier en maak je jouw eigen unieke botanische kunstwerk.

Doe je mee met onze tips? En heb je zelf nog een extra zomertip? Deel je actie via social media met #groenbezig en wie weet zie je jouw activiteit of tip terug in de volgende nieuwsbrief van GroenBezig.

  • Hapa Zome: Benodigdheden
    Hapa Zome: Benodigdheden
  • Hapa Zome: fragment
    Hapa Zome: fragment
  • Hapa Zome: eigen kaarten maken maken
    Hapa Zome: eigen kaarten maken maken