Zorg voor gereedschappen in Bornerbroek
Heggenscharen, beugelzagen, hooivorken, bermmaaiers, bosmaaiers, steekspades, batsen, hooiharken, snoeischaren, plaggenschoppen, handschoenen, helmen en alles wat je nog meer nodig zou kunnen hebben om een stevige groenklus te klaren, vind je in het gereedschapsdepot. Landschap Overijssel heeft er drie. De jongste zit in Bornerbroek, gehuisvest in Erve Peeze, en bestierd door vrijwillige depotbeheerders Bert Hoek en Harry Becker.
door Marjolein van der Zee
Het depot ligt op een heel bijzondere plek, in een oude boerderij aan de oever van de Doorbraak. Buitengewoon idyllisch gelegen langs slingerend water en oude knotwilgen. Dit jaar is het erf uitgebreid met een bijenstal; de bijenvereniging is als partner aangesloten. Aan de andere kant van de boerderij kreeg een complete boomgaard een tweede leven. “Iemand wilde van zijn nog jonge fruitbomen af”, vertelt Bert, “en daar wisten wij wel raad mee. Over een paar jaar kunnen we misschien wel een fruitpersdag organiseren met een streekmarkt. Dan profiteert de hele gemeenschap ervan.”
Het is meteen duidelijk dat Bert en Harry veel meer doen dan gereedschap onderhouden en klaarzetten voor vrijwilligers. Ze zorgen ervoor dat Erve Peeze er prachtig bij ligt en de ruimte optimaal benut wordt.
Samenwerking
De boerderij van het waterschap stond in 2016 op de nominatie om gesloopt te worden, toen een paar partijen elkaar vonden om de lusten en de lasten van het pand te delen. Waterschap Vechtstromen, Landschap Overijssel, de gemeente Almelo en de Stichting Bornerbroek. Het waterschap heeft de basis bouwkundig gerenoveerd, maar binnen aftimmeren van het depot was aan de andere gebruikers.
Dreamteam
Dat aftimmeren is goed gelukt! Er is nu een heel strakke ontvangstruimte, een super functioneel gereedschapsdepot met een overlegruimte annex kantoor, en sinds kort ook een slingerkamertje voor de bijenvereniging. Bert is er heel stellig over: “Zonder de initiatiefnemer Henny Kuiphuis was dit nooit tot stand gekomen.” Henny, Bert en Harry waren een dreamteam. Die drie-eenheid is heel verdrietig verstoord door het veel te vroege overlijden van Henny Kuiphuis afgelopen zomer. Maar Bert en Harry blijven positief en werken in zijn geest verder. Als het aan hun ligt, gaat de oprijlaan straks het Henny Kuiphuispad heten. Ze zijn ook heel blij dat het nog net gelukt is om Henny een mooie quote te laten geven voor op de deur van de bijenstal: ‘Welkom in de wondere wereld van de bij.’
Depotbeheerder zonder depot
Het gereedschapsdepot ziet er tadeloos uit. De ladders en knot-trappen lijken als nieuw, zo schoon en netjes hangen ze erbij. “Nee, zo krijg je ze niet altijd terug natuurlijk”, geeft Bert toe, “maar de meeste mensen gaan zorgvuldig met het materieel om hoor.”
Bert is al sinds 2010 vrijwillig depotbeheerder, maar lange tijd zonder depot: “Ik zou meewerken in depot De Lutte, maar daar was eigenlijk geen hulp nodig. Dat liep al goed. Toen ben ik mentortaken gaan doen. Met schoolkinderen het bos in om te klussen bijvoorbeeld.”
Inmiddels kan Bert zich helemaal uitleven in dit depot dat vorig jaar september zijn deuren opende. Bert: “Al sinds 2016 waren we in gesprek over dit depot. Het binnenwerk hebben we zelf getimmerd met resthout dat we kregen van een ondernemer in boten. Die wist niet wat hij aan moest met de grote houten kratten waarin de boten vervoerd worden. Het was prachtig hout om het hier mee af te timmeren, een vloertje te maken en een trap.” Een mooi staaltje van sociale overwaarde. Bert, Harry en Henny deden alles zelf.
Zo werkt het depot
Het depot wordt centraal gestuurd door Landschap Overijssel. Aanvragen van vrijwilligersgroepen voor gereedschap worden doorgezet aan de verschillende depots, die de gevraagde gereedschappen klaarzetten. De coördinatoren van de vrijwilligersgroepen komen die op gezette tijden halen. Bert en Harrie zijn er iedere dinsdag en donderdag druk mee. Lukt het niet om de coördinatoren te treffen, dan wordt gewerkt met sleutelkastjes en codes. Aan het gereedschap zal het niet liggen, dat staat altijd in goede conditie klaar.
Vergaderen, yoga en noeste arbeid
Harrie roemt ook nog even de bijzondere samenwerking en het diverse gebruik van Erve Peeze. “De ontvangstruimte wordt gebruikt voor yoga en zowel het waterschap als Landschap Overijssel vergaderen er regelmatig. Erve Peeze is het startpunt voor de wieler- en de wandelclub. En behalve voor vrijwilligers, staat het gereedschapsdepot ook ter beschikking van Zorgend Landschap; een samenwerking tussen Carintreggeland en Landschap Overijssel. In het depot hebben zij hun eigen laarzen keurig op een rij staan!”
De afstemming van het gebruik wordt gedaan door de Stichting Bornerbroek die ook de exploitatie van het dorpshuis doet en zorgt dat de twee locaties elkaar niet beconcurreren.
Steeds beter
Het depot en ook de exploitatie van de ontvangstruimte begonnen eigenlijk net zo’n beetje te lopen toen het Covid19-virus roet in het eten gooide. Nu zijn alle depots voor de komende tijd gesloten. Terwijl er zoveel te doen is in de natuur… Net als iedereen kijken Bert en Harrie uit naar betere tijden. En ondertussen perfectioneren zij hun depot steeds verder met handige opbergkratten en nog overzichtelijker systemen. Elke dinsdag en donderdag.
120 takkenscharen gesponsord
Er is gelukkig nog volop plek in het depot voor de nieuwe voorraad takkenscharen. Er zijn er 120 besteld dankzij een donatie van het Ars Donandi Slijperfonds. Dat fonds richt zich op ondersteuning van de natuurbescherming in Overijssel. Om voor een gift in aanmerking te komen, moet je een concrete vraag indienen. Dat heeft Landschap Overijssel gedaan met de wens om op de natuurwerkdag over voldoende takkenscharen te beschikken om met scholen aan de slag te kunnen. Dat is het meest ideale gereedschap voor kinderen. Takkenscharen zijn immers heel stoer, maar vooral ook heel veilig om mee te werken. Je hebt beide handen nodig om de schaar te hanteren, dus je vingers knip je er niet zo gemakkelijk mee af.
NB Hoewel het niets met Bornebroek te maken heeft, is het wel zo leuk om te vermelden dat ook de houtwerkplaats bij het depot op De Horte een gift van dit fonds gekregen heeft. Daar zijn de vrijwilligers met mooie nieuwe machines toegerust. Veilig en functioneel.