231203 Zaadje tot boom Bomen planten
Kinderen planten bomen in Markelo

Alice begeleidde NME-project ‘Van zaadje tot boom’

Kinderen laten kennismaken met het wonder dat bomen zijn. Dat is het doel van het project ‘Van zaadje tot boom’ van Natuur en Milieu Educatie Overijssel. In dit project leren kinderen voor hun eigen boom te zorgen. Ter afsluiting planten ze hun boompjes op de landelijke boomfeestdag in november. Vrijwilliger Alice Slijkhuis begeleidde in 2023 een school in Rijssen.

“Sinds begin 2023 ben ik als vrijwillige medewerker en boomconsulent in opleiding betrokken bij het project ‘Van zaadje tot boom’. Natuur en Milieu Educatie Overijssel schrijft de scholen aan en voorziet scholen die meedoen, van lesmateriaal en boompjes. Elk kind dat meedoet, krijgen een boompje in pot. Als bomenconsulent verzorg je een aantal bomenlessen en je helpt scholieren en docenten om hun eigen boom te verzorgen en te planten. De bedoeling is dat je voor de zomer twee lessen geeft en na de zomer weer twee. Rond 15 november, de ‘officiële’ Boomplantdag, worden de boompjes dan geplant.”

Alice Slijkhuis
Alice Slijkhuis

Eigen wijsheid

“Eerlijk gezegd had ik mijn vraagtekens bij het watergeven. De boompjes werden aan de scholen geleverd in een droge, warme periode. Vervolgens kregen de kinderen de boompjes mee naar huis om er in de vakantieperiode zelf voor te zorgen. Maar de juf van groep 6 had het allemaal perfect geregeld en er aandacht aan besteed in de les. Wat is het dan geweldig als de kinderen zelf een oplossing bedenken voor het watergeven tijdens de vakantieperiode. ‘Als ik op vakantie ben, geeft opa de boom water’, zei de een. ‘De buurvrouw zorgt voor mijn boompje als ze de planten bij ons water geeft’, meldde een andere leerling."

Blije blik

"Als dan een jongetje druk bezig is met zijn kastanjeboompje en ik de blije blik in zijn ogen zie... En de meisjes die druk aan het overleggen zijn bij de opdrachten… Geweldig, die eigen wijsheid van de kinderen. Ik vond het fantastisch en wist: dit gaat helemaal goed komen.

Helaas heeft de school in Rijssen besloten om na de vakantie geen vervolg te geven aan het project. Als vrijwilliger bied je hulp, maar ik kan me goed voorstellen dat een leerkracht van groep 7 momenteel andere prioriteiten heeft. De kinderen hebben toen op eigen gelegenheid hun boom geplant."

Zaailingen

“Ik werk graag mee aan educatieve projecten voor kinderen. Hoe mooi zou het zijn om alle kinderen rond boomplantdag een boompje te geven, dat ze dan mogen planten op een plek die zij zelf geschikt vinden! En dat hoeven echt geen boompjes van een officiële kweker te zijn. Je kunt jonge zaailingen oogsten die geen groeikansen hebben op de plek waar ze staan. Als opa’s, oma’s, buren, ouders en verzorgers meehelpen, kom je ver met alle bessen, vruchten en noten die je gratis in de natuur vindt. Zo hebben we in het voorjaar een akkerrand ingezaaid met een bloemenmengsel en zaad van de Gelderse roos, en daartussen jong plantgoed en wilgentakken gezet. De reetjes en hazen vinden het een hele leuke actie, want die smullen van de struiken. Zo zijn we leuk bezig en mens en dier hebben er plezier van.”