BalkInn 1
BalkInn

Handen uit de mouwen voor Natuurboerderij BalkInn Nieuwleusen

Begin februari was het een drukte van belang op de nieuwe Natuurboerderij BalkInn aan de rand van Nieuwleusen. Leerlingen van de basisschool staken letterlijk de handen uit de mouwen en plantten een groot aantal struiken rondom de nieuwe bijenstal. Het is een van de activiteiten die precies past bij de doelstelling van BalkInn. “We willen meer zijn dan een traditionele kinderboerderij”, vertelt bestuurslid Loes van der Veen. “BalkInn wil vooral ook een educatief centrum zijn. Een plek waar je kunt leren over flora en fauna, biodiversiteit en duurzaamheid”.

Van ezelverblijf tot vlindertuin

Iets meer dan een jaar geleden ging de schop de grond in voor de natuurboerderij. Inmiddels zijn het dierenverblijf, de bijenstal, het ezelverblijf en de prachtige ontvangstruimte al goed zichtbaar. Bovendien is er aan de overkant van de weg ook al de Dorpsbongerd, een boomgaard met daarin een groot aantal oude appel- en perenrassen. Maar er komt nog meer. Loes: “De bestrating zit al in de planning en daarna kan de rest van het terrein worden ingericht, het wordt zo langzamerhand planttijd”. Rond de gebouwen komen mooie hagen en fruit- en notenbomen. Verder komt er een vlindertuin, een kruidentuin, een moestuin, een grote bloemenweide en een natuurlijke speeltuin met speeltoestellen voor ieder kind. Voor het inrichtingsplan kreeg BalkInn bijzondere hulp. Het werd getekend door vrijwilligster Anet Scholma, in het dagelijkse leven werkzaam bij het bekende tuinarchitectenburo Mien Ruys.

Het terrein van BalkInn
Het terrein van BalkInn  -  BalkInn

Ezels eerste bewoners

De natuurboerderij kreeg als naam BalkInn. Het is een verwijzing naar de ezels die er al woonden en mogen blijven wonen en naar een Engelse ‘inn’, oftewel een ontmoetingsplek voor iedereen. BalkInn staat op het land waar Evert en Frieda Schuurman jarenlang hun ezels hadden lopen. Zij schonken het terrein aan de stichting en maakten zo de komst van de natuurboerderij mogelijk. Bij de bouw staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De oude fruitbomen bleven staan, de gebouwen hebben een sedumdak en voor de bestrating liggen hergebruikte tegels klaar. Zelfs de geëtste glazen deuren in de bijenstal zijn tweedehands. Ze komen uit het verbouwde museum Palthehof (Historische Vereniging Ni'jluusn van vrogger).

Educatief programma

De scholen in Nieuwleusen reageerden allemaal positief op de komst van de natuurboerderij. Zowel op de basisscholen, als bij het middelbaar onderwijs van het Agnietencollege was men direct enthousiast. Het educatieve programma van BalkInn zal bestaan uit leskisten, natuurlessen op locatie, maatschappelijke stageplekken en educatieactiviteiten die samenhangen met de seizoenen. Duidelijke is dat kinderen en hun ouders de natuurboerderij al goed weten te vinden. Loes: “Woensdagmiddag 3 februari bracht De Groene Karavaan een bezoek aan BalkInn. Iedereen was uitgenodigd om te komen. De toestroom was veel groter dan we hadden verwacht. Kinderen maakten met hun (groot)ouders o.a. kleurige oorwormenpotjes. Je kunt ze nu in de fruitbomen zien hangen”.

De eerste struikjes gaan de grond in
De eerste struikjes gaan de grond in  -  BalkInn

Vrijwilligers gezocht

Vrijwel dagelijks zijn er mensen aan het werk op het terrein van BalkInn. Nu zijn het nog veel ‘bouwvrijwilligers’ die werken aan de gebouwen. Maar straks zullen andere vrijwilligers nodig zijn. Leden van de lokale ‘groene’ verenigingen, zoals de bijenvereniging en de kleindierenvereniging zullen een deel van de werkzaamheden op zich nemen. Loes: “Er zijn nu al zo’n 70 vrijwilligers actief, maar we denken de komende tijd meer nodig te hebben. We zoeken vooral nog mensen voor de fondsenverwerving, maar ook voor de functies van gastheer- of gastvrouw en dierenverzorger. Aanmelden kan via de website van BalkInn!”.