Bioplanten laten je tuin leven
De herfst is een goede tijd om vaste planten in je tuin te zetten. Die kun je natuurlijk in een groot tuincentrum kopen. Een betere keuze zijn planten van een kwekerij die biologisch werkt. Maar waarom is dat zo? Lees het hier en ontdek waar je in Overijssel terecht kunt voor biologische planten.
Natuurlijke bescherming
Wil je lekker veel leven in je tuin? Dan moeten je planten vrij zijn van insectendodende middelen. De reguliere tuincentra verkopen nog steeds vooral planten die zijn behandeld met pesticiden: gifstoffen die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Greenpeace kaartte dit al tien jaar geleden aan. Maar toen Pesticide Action Network (PAN) in 2022 een steekproef deed bij drie grote tuincentra, vonden ze nog steeds 42 verschillende bestrijdingsmiddelen op 12 planten. Daaronder waren verboden pesticiden en stoffen die zeer schadelijk zijn voor bijen en insecten.
Biologische planten worden gekweekt zonder pesticiden. Ze voeden insecten in plaats van ze te schaden. De insecten worden op hun beurt gegeten door vogels, vissen, amfibieën en kleine zoogdieren. En ze zorgen ervoor dat bloemen zaad en vruchten vormen die voedsel zijn voor allerlei dieren – en voor onszelf.

Maar hoe voorkomen biologische kwekers dan ziektes en plagen? Ze seleceren gezonde, weerbare planten. Ze gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals aaltjes, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Doordat ze voor biodiversiteit op hun erf zorgen, zijn zulke natuurlijke bestrijders uit zichzelf al aanwezig om eventuele plagen meteen de kop in te drukken. Bovendien maken biologische kwekers planten weerbaarder met behulp van goedaardige schimmels en bacteriën.
Gezonde bodem
Planten halen hun voeding uit de bodem. Een goede bodem bevat een enorm netwerk aan schimmels, bacteriën, microben en wormen. Zij zetten plantaardig materiaal om in voeding die planten kunnen opnemen. Ze zorgen ook voor luchtigheid en doorstroming van water en voedingsstoffen. Biologische kwekers laten hun planten groeien in een gezonde bodem. Dat levert gezonde planten op.
Maar je kan toch kunstmest gebruiken? Ja, maar dat heeft nogal wat nadelen. Er is veel energie nodig om kunstmest te maken. Dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. En de zouten in de mest verzouten de bodem, wat het bodemleven beschadigt. Op den duur groeit er niets meer in zo’n bodem zonder grote hoeveelheden kunstmest.
Verantwoorde potgrond
Potgrond bestaat in Nederland nog steeds grotendeels uit turf. Daarvoor worden enorme veengebieden afgegraven, terwijl we inmiddels weten dat hoogveen heel veel CO2 opslaat. We moeten er dus zuinig op zijn. Biologische kwekers gebruiken biologische pot- en tuinaarde. Of ze composteren hun eigen afgevallen blad tot een rijke potgrond. Deze bevat van zichzelf al heel wat voeding (in turf zit niets), waaraan ze zonodig organische meststoffen toevoegen. Zo kan het bodemleven floreren en groeien de planten rustig en stevig op.

Buitenlucht
Planten die in de kas worden opgekweekt groeien snel, maar worden minder stabiel en stevig. Bovendien kost het verwarmen van kassen veel energie. Biologische planten worden meestal in de buitenlucht gekweekt. Daar groeien ze minder snel, maar het zijn gezonde, stevige planten die tegen een stootje kunnen.

Kwekerijen en open dagen
Zoek je biologische planten voor je tuin, dan vind je hier kwekerijen en verkooppunten. Let op! Diverse kwekerijen zijn alleen open voor seizoensverkoop, of een deel van de week. Check dus van tevoren hun website.
Zaterdag 2 september 10-15 uur
Open dag op Erf Decohof in Dalfsen met de vier bedrijven die gevestigd zijn op het erf.
Er zijn allerlei activiteiten: van een wildplukwandeling tot natuurbingo voor de allerjongsten. Je kunt biologische planten kopen in Decohof Kwekerij en de Kwekerieje. Ook ben je welkom bij Wijngaard ‘t Oale Huus en bij de boerderijwinkel, groente- en zelfoogsttuin.
Tibbensteeg 12, Hoonhorst (gemeente Dalfsen)
www.decohof.nl
www.kwekerieje.nl
Zondag 17 september 11-17 uur
Gratis toegang en rondleidingen bij Florae Theetuin in Twello
Een rondleiding over eetbare en geneeskrachtige wilde planten en een over ons eetbare landschap. Verder kun je eetbare wilde planten kopen, uitrusten in de vegan theetuin en boeken kopen over eetbare wilde planten, biodiversiteit in het landschap en gezonde voeding.
Vermeersweg 52, Twello
www.florae.nu
Zaterdag 23 september en zaterdag 14 oktober
Workshops over eetbare wilde planten bij Florae Theetuin in Twello. Kosten: € 38 voor een workshop.
Vermeersweg 52, Twello
www.florae.nu
