230823 Decohof buiten 2
Foto's bij dit artikel: Britta Schmidt

Bioplanten laten je tuin leven

De herfst is een goede tijd om vaste planten in je tuin te zetten. Die kun je natuurlijk in een groot tuincentrum kopen. Een betere keuze zijn planten van een kwekerij die biologisch werkt. Maar waarom is dat zo? Lees het hier en ontdek waar je in Overijssel terecht kunt voor biologische planten. 

Natuurlijke bescherming

Wil je lekker veel leven in je tuin? Dan moeten je planten vrij zijn van insectendodende middelen. De reguliere tuincentra verkopen nog steeds vooral planten die zijn behandeld met pesticiden: gifstoffen die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Greenpeace kaartte dit al tien jaar geleden aan. Maar toen Pesticide Action Network (PAN) in 2022 een steekproef deed bij drie grote tuincentra, vonden ze nog steeds 42 verschillende bestrijdingsmiddelen op 12 planten. Daaronder waren verboden pesticiden en stoffen die zeer schadelijk zijn voor bijen en insecten.

Biologische planten worden gekweekt zonder pesticiden. Ze voeden insecten in plaats van ze te schaden. De insecten worden op hun beurt gegeten door vogels, vissen, amfibieën en kleine zoogdieren. En ze zorgen ervoor dat bloemen zaad en vruchten vormen die voedsel zijn voor allerlei dieren – en voor onszelf.

Als biologisch gekweekte boompjes bloeien, is het feest voor insecten
Als biologisch gekweekte boompjes bloeien, is het feest voor insecten

Maar hoe voorkomen biologische kwekers dan ziektes en plagen? Ze seleceren gezonde, weerbare planten. Ze gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals aaltjes, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Doordat ze voor biodiversiteit op hun erf zorgen, zijn zulke natuurlijke bestrijders uit zichzelf al aanwezig om eventuele plagen meteen de kop in te drukken. Bovendien maken biologische kwekers planten weerbaarder met behulp van goedaardige schimmels en bacteriën.

Gezonde bodem

Planten halen hun voeding uit de bodem. Een goede bodem bevat een enorm netwerk aan schimmels, bacteriën, microben en wormen. Zij zetten plantaardig materiaal om in voeding die planten kunnen opnemen. Ze zorgen ook voor luchtigheid en doorstroming van water en voedingsstoffen. Biologische kwekers laten hun planten groeien in een gezonde bodem. Dat levert gezonde planten op.

Maar je kan toch kunstmest gebruiken? Ja, maar dat heeft nogal wat nadelen. Er is veel energie nodig om kunstmest te maken. Dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. En de zouten in de mest verzouten de bodem, wat het bodemleven beschadigt. Op den duur groeit er niets meer in zo’n bodem zonder grote hoeveelheden kunstmest.

Verantwoorde potgrond

Potgrond bestaat in Nederland nog steeds grotendeels uit turf. Daarvoor worden enorme veengebieden afgegraven, terwijl we inmiddels weten dat hoogveen heel veel CO2 opslaat. We moeten er dus zuinig op zijn. Biologische kwekers gebruiken biologische pot- en tuinaarde. Of ze composteren hun eigen afgevallen blad tot een rijke potgrond. Deze bevat van zichzelf al heel wat voeding (in turf zit niets), waaraan ze zonodig organische meststoffen toevoegen. Zo kan het bodemleven floreren en groeien de planten rustig en stevig op.

Buiten gekweekte planten zijn vaak steviger dan planten die in een verwarmde kas zijn opgegroeid
Buiten gekweekte planten zijn vaak steviger dan planten die in een verwarmde kas zijn opgegroeid

Buitenlucht

Planten die in de kas worden opgekweekt groeien snel, maar worden minder stabiel en stevig. Bovendien kost het verwarmen van kassen veel energie. Biologische planten worden meestal in de buitenlucht gekweekt. Daar groeien ze minder snel, maar het zijn gezonde, stevige planten die tegen een stootje kunnen.

Op 2 september 2023 gaat biologische plantenkwekerij De Kwekerieje in Dalfsen van start
Op 2 september 2023 gaat biologische plantenkwekerij De Kwekerieje in Dalfsen van start

Kwekerijen

Zoek je biologische planten voor je tuin, dan vind je hier kwekerijen en verkooppunten. Let op! Diverse kwekerijen zijn alleen open voor seizoensverkoop, of een deel van de week. Check dus van tevoren hun website.

Biologische planten groeien in een onverwarmde kas
Biologische planten groeien in een onverwarmde kas